15. 4. 2021 je bila na seji vlade sprejeta nova strategija cepljenja, kjer so na prednostno listo cepljenja proti Sars-CoV-2 uvrstili maturante. Generalna direktorica direktorata za javno zdravje, Vesna Kerstin Petrič, je pojasnila, da je predlog podala državna komisija za splošno maturo, kot odgovor v skrbi za duševno zdravje mladih. Člani Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ se s tem niso strinjali z utemeljitvijo, da ne gre za skupino s povečanim tveganjem za hud potek bolezni Covid-19 (zapisnik dopisne seje).

V Iniciativi slovenskih zdravnikov se strinjamo z utemeljitvijo Posvetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ in jih v njihovi odločitvi podpiramo. Nesmiselnost cepljenja maturantov tudi strokovno utemeljujemo:

  1. CDC (ameriški center za nadzor bolezni) je februarja 2021 navedel, da v populaciji otrok starih od 0 do 19 let okužbo z virusom Sars-CoV-2 preživi 99.997 % otrok. Vir
  2. Profesor Beovičeva je na predavanju aprila 2021 v seriji predavanj o Covidu-19 navedla podatek s tiskovne konference MHRA (The Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) v Veliki Britaniji, da je pri mlajših od 29 let tveganje za resne stranske učinke po cepljenju s cepivom AstreZeneca večje od tveganja za hud potek bolezni, v razmerju 1.1 : 0.8.
  3. Zaščita po celjenju s cepivom Vaxzevria AstreZeneca naj bi se začela 3 tedne po prvem odmerku, v celoti pa šele 15 dni po  drugem odmerku, ki sledi prvemu po 9 do 12. tednih. Maturantje začnejo z maturo 4. maja, kar bo šele 11 dni po prvem odmerku. V tem času bodo lahko zaradi cepiva celo bolj dovzetni za kakršnokoli okužbo.
  4. Cepljenje bo potekalo 11 dni pred začetkom mature. Predmaturitetno obdobje je za maturante zelo stresno, kar vpliva tudi na njihov imunski sistem, ki bi bil ob izpostavitvi cepljenju še dodatno obremenjen. Pri cepivu Vaxzevria se lahko pojavijo kratkoročni neželeni učinki, ki (lahko) negativno vplivajo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav na maturo.
  5. Dijaki, ki so mlajši od 18 let, so predvideni za cepljenje z mRNA cepivom Comirnaty podjetja Pfizer/BioNTech. Drugi odmerek omenjenega cepiva se prejme predvidoma 21 dni po prvem odmerku; cepljenje z njim bi tako potekalo v času opravljanja mature. Ob tem, da se pri cepivu Comirnaty lahko različno pogosto  pojavijo kratkoročni neželeni učinki, je velika verjetnost, da bo to negativno vplivalo na počutje maturantov ravno v času najintenzivnejših priprav in opravljanja mature.
  6. Dolgoročni učinki cepiv zaradi kratkotrajne uporabe, pomanjkljivih in nedokončanih študij še niso znani. Vir
  7. Inštitut Jožef Štefan (IJS) v svoji Projekciji širjenja bolezni Covid 19 na dan 19.4.2021 navaja: ”Epidemija še naprej upada. Ocenjeno reprodukcijsko število Ro je približno 0.9”. Glede na to je tudi verjetnost okužbe med maturanti manjša in upada. Vir
  8. Vprašanje je, kako bi s cepljenjem pozitivno vplivali na duševno zdravje maturantov? Verjamemo, da so njihove stiske prisotne predvsem zaradi pomanjkanja priprav na maturo in okrnjenih socialnih stikov in ne zaradi  strahu pred (za njih) večinoma nenevarno boleznijo.

Ob vsem zapisanem smo mnenja, da je cepljenje maturantov iz strokovnega in epidemiološkega stališča v tem trenutku neupravičeno in nedopustno. Maturante, ki bi se kljub temu odločili za cepljenje, pa je nujno objektivno seznaniti z vsemi dokazanimi ali potencialnimi stranskimi učinki cepiva, ki bi ga morebiti prejeli.

Preberite še ostale objave o Covid-19:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj