Otroštvo in mladost od prihoda mobilnih telefonov in tablic že leta niso več to, kar sta bila. Posledice vidimo že sedaj – kar se obeta, pa je še veliko huje. Svoje pa so prinesli tudi drakonski ukrepi zaradi koronavirusa, saj strokovnjaki menijo, da bo imela osamljenost otrok sedaj hude dolgoročne vplive na njihovo duševno zdravje še mnogo let kasneje.

Hiter pregled učinkov osamljenosti in izolacije na otroke in mladostnike je pokazal, da se obetajo hude posledice za njihovo duševno zdravje v obliki anksioznosti in depresij, kar bo povračalo potrebo po tovrstnih ukrepih in zdravljenjih še nadaljnjih nekaj let.

Analiza raziskav, v kateri so preverili 60 preteklih študij, v katerih so preučevali učinke osamljenosti in izolacije na duševno zdravje, so namreč jasno pokazale, da so mladi, ki so osamljeni, trikrat pogosteje podvrženi depresiji. Vpliv osamljenosti na večji možnost depresije naj bi trajal kar 9 let po koncu osamljenosti.

Dr. Maria Loades, klinična psihologinja na oddelku za psihologijo univerze Bath who, ki je vodila raziskavo, je razložila: “Iz naše analize je razvidno, da obstaja tesna povezava med osamljenostjo in dperpesijo pri mladih ljudeh – takoj nemudoma kot tudi dolgoročno. Ta učinek je lahko tudi odložen, kar pomeni, da bo lahko trajalo tudi 10 let, da bomo šele videli vse daljnosežne posledice izolacij zaradi COVID-19.”

Zato meni, da bi bilo treba zrahljati ukrepe in otrokom omogočiti ve sproščenega druženja in igre ter na sploh poskrbeti za njihovo duševno zdravje. Nenazadnje ima sproščena igra izjemne pozitivne učinke na čustveno in duševno dobrobit otrok.

Analiza je bila objavljena v ponedeljek, 1. junija, v znanstveni publikaciji Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

PREBERITE TUDI: Anksioznost je posledica psihičnih zlorab v otroštvu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj