Profesor Hendrik Streeckse, vodilni nemški virolog, se je včeraj udeležil tiskovne konference, kjer je povedal: “Doslej ni dokazov, da bi se virus prenašal po trgovinah, restavracijah ali frizerjih.”

Hendrik Streeck je profesor virologije na Inštitutu za virologijo in HIV raziskave na univerzi Bonn. Razložil je metodologijo svoje študije, opravljene v mestu Heinsberg, ki naj bi bil ‘epicenter’ nemškega ‘izbruha’ COVID-19. Spregovoril je o potencialnih načrtih, da se dežela počasi pomakne naprej in spet zaživi normalno življenje.

V zadnjih tednih je s svojo ekipo s pomočjo anket in preiskovanj izvedel obsežno raziskavo v domovih v regiji Heinsberg, kjer je bilo več kot 1400 potrjenih primerov okužbe z virusom. Heinsberg ima približno 250.000 prebivalcev in 46 potrjenih smrti zaradi koronavirusa.

Raziskava: zelo težko, da bi se nalezli po nakupih

Prof. Streeck je razložil, kako naj bi deloval virus: “Ni kake posebne nevarnosti, da bi se nalezli, ko greste po nakupih. Hudi izbruhi so bili vedno posledica, kadar so bili ljudje zelo blizu skupaj dlje časa, npr. na zabavah po smučanju.”

Prav tako ni našel nobenih dokazov, da bi virus preživel na površinah. “Ko smo vzeli vzorce s kljuk, telefonov in stranišč, ni bilo možno ohranjati virusa v laboratoriju na podlagi teh vzorcev.”

“Da bi dejansko lahko prišlo do okužbe z virusom, bi moral nekdo obvezno kašljati v roko, nato takoj prijeti kljuko in potem bi morala druga oseba spet takoj prijeti kljuko in nato takoj svojega obraza.” Streeck je zato prepričan, da je res izjemno malo možnosti, da bi se okužili z dotikanjem površin.

Dejstvo, da je COVID 19 kapljična infekcija in se ne more prenašati preko zraka, je pred njim potrdil tudi že virolog Christian Drosten iz Berlina. Opomnil je na intervju o tem, da je korona virus izjemno občutljiv na izsuševanje, zato je edini način, da se okužite z njim preko vdihavanja kapljic.

PREBERITE TUDI: Vitamin C najboljše zdravilo za COVID-19; z njim zdravijo celo v newyorških bolnišnicah

Druge raziskave

Nekatere druge raziskave naj bi sicer dale drugačne rezultate: strokovnjaki ameriškega CDC in NIH naj bi ugotovili, da virus preživi 24 ur na papirju, 3 ure v zraku in do 3 dni na plastiki in kovinah. A na inštitutu Robert Koch Institute so navedli, da je treba take študije jemati z rezervo, saj so izvedene pod eksperimentalnimi pogoji, ki nimajo veze z realnostjo, zato niso reprezentativne v vsakdanjem življenju.

Sledi še podrobnejša raziskava

Heinsberg bo sedaj center za še eno raziskavo, v kateri bodo skušali še nadalje oceniti širjenje virusa in kako se ohranja. V študiji bo sodelovalo 1000 oseb. “Rezultati te, bolj podrobne, študije, nam bodo služili kot osnova za priporočila za nacionalne strategije, kako zaključiti s karanteno,” je še povedal Streeck.

“Pomembno je, da se dobi te podatke, da se lahko odločitve sprejema na podlagi dejstev, ne domnevanj. Podatki bodo osnova informacij za oblast, da bodo lahko premislili o svojih nadaljnjih akcijah,” je dejal.

Streeck je povedal tudi, da Heinsberg ponuja idealno situacijo, da bi našli odgovore za preostalo Nemčijo, morda celo Evropo in cel svet. Kar se tiče aktualnih ukrepov, meni, da je treba upoštevati tudi negativne posledice.

“Ljudje lahko izgubijo službe. Morda ne bodo mogli plačevati najemnin in dolgotrajnejše zadrževanje notri slabi imunski sistem.”  Opozoril pa je tudi, da: “Cilj ni popolna zajezitev okužb z virusom. Moramo vedeti, kakšne so dejanske kapacitete naših bolnišnic. Koliko infekcij je preveč? Kaj pravijo delavci na intenzivni negi?”

“Pomembno je, da začnemo razmišljati o strategiji, da se vrnemo na stare tire in upam, da bom uspel dati relevantne podatke, da bodo na podlagi njih ljudje lahko sprejemali odločitve.”

PREBERITE TUDI: Cink vas ščiti pred korona virusom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj