Medtem, ko splošni mediji prepričujejo, kako ob uravnoteženi prehrani ni potrebno dodajati prehranskih dopolnil, pa raziskave kažejo nasprotno. Tako so pretekle raziskave že pokazale, da uživanje večjih količin prehranskih dopolnil vitamina D, C in cinka preprečujejo hujši potek covida-19.

Sedaj pa so raziskovalci ugotovili, da redno uživanje multivitaminov, omega-3 maščob, probiotikov in vitamina D zmanjšam možnost, da ste pozitivni na Covid-19 testu. Tak učinek imajo omenjena prehranska dopolnila predvsem pri ženskah, a v vsakem primeru so vsesplošno zdravju koristna, saj pomanjkanje vodi v slabši imunski sistem in splošno zdravje.

Da se ljudje zavedajo pomena prehranskih dopolnil in dejstva, da so sami odgovorni za svoje zdravje, potrjujejo tudi podatki, da je samo v marcu 2020 v Veliki Britaniji prodaja prehranskega dopolnila vitamin C narasla za 110 %; multivitaminov za 93 % in cinka za 415 %. Vse to so prehranska dopolnila, ki so nujno potrebna, za dobro delovanje imunskega sistema.

Stopnjo okuženosti so spremljali preko aplikacije, v katero so uporabniki poročali vse: dopolnila, ki jih zaužijejo, starost, morebitne zdravstvene težave, simptome, rezultate testa za koronavirus ipd. Sodelovalo je 372.720 uporabnikov, ki so poročali vse o sebi od maja do julija 2020.

Med sodelujočimi jih je 175.652 redno uživalo prehranska dopolnila in 197.068 jih ni. Približno dve tretjini sodelujočih je bilo žensk in več kot polovica jih je imelo prekomerno telesno težo (ITM 27 ali več).

Med sodelujočimi jih je bilo 23.521 pozitivnih na testu za SARS-CoV-2 in 349.199 negativnih. Raziskovalci so po preverbi vseh podatkov ugotovili, da uživanje probiotikov, omega-3, multivitaminov in vitamina D zniža nevarnost za okužbo s SARS-CoV-2.

Ko so raziskovalci preverili še dejavnike kot so spol, starost in teža, so ugotovili, da imajo dopolnila tak vpliv pri ženskah, ne pa tudi pri moških. “Cela vrsta mikronutrientov je ključna za zdravo delujoč imunski sistem. To pa je ključno za preventivo pred infekcijami oz. hitro okrevanje ob infekcijah.”

Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji BMJ Nutrition Prevention & Health.

Preberite še ostale objave o Covid-19:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj