Kar nekaj podjetij tekmuje v pripravi cepiva za prehladno-gripozni virus, poimenovan COVID-19, saj so cepiva izjemen vir zaslužka farmacevtske industrije. Potekajo že tudi testiranja na prostovoljcih in na testiranju enega od glavnih proizvajalcev cepiv, podjetja AstraZeneca, je prostovoljec po prejetju cepiva umrl. Kljub temu bodo s testiranji nadaljevali.

Novico so sporočili z brazilskega ministrstva za zdravje in sicer da je prostovoljec, ki se je javil za testiranje cepiva, po prejetju le-tega umrl. Univerza Oxford je v izjavi potrdila načrte, da bodo s testiranji nadaljevali: “Nobenih skrbi ni glede varnosti kliničnega testiranja.”
V podjetju AstraZeneca so komentiranje dogodka zavrnili.

Vir, ki pozna situacijo, je za Reuters povedal, da če bi prostovoljec umrl zaradi cepiva za covid, bi testiranja zaustavili – tako pa je umrl po prejetju cepiva za meningitis, ki so ga uporabili v kontrolni skupini.

Kot mnogi opozarjajo, bi morala kontrolna skupina dejansko prejeti placebo in ne drugo cepivo, saj je znano, da so cepiva zdravju in življenju nevarna. Tako pa kontrolna skupina vedno prejme drugo cepivo namesto fiziološke raztopine, zato sploh ni mogoče realno ugotoviti, katere vse in kako hude stranske učinke imajo cepiva.

Univerza Federal University v Sao Paulu, ki pomaga pri koordinaciji 3. faze testiranja v Braziliji, je dejala, da je nadaljevanje testiranja potrdil tudi neodvisni komite; pred tem so potrdili, da je bila umrla oseba Brazilec, drugih podrobnosti pa niso razkrili.

“Vse se odvija pro pričakovanjih, brez kakšnih resnih zabeleženih komplikacij, povezanih s cepivom,” je v izjavi povedala brazilska univerza. Doslej so rekrutirali že 8.000 od 10.000 prostovoljcev po šestih mestih v Braziliji, ki so že dobili prve doze cepiv; nekateri pa tudi že druge.

CNN Brazilija je poročal, da je bil umrli Brazilec 28-letnik, ki je živel v Rio de Janeiro in naj bi umrl zaradi zapletov zaradi COVIDa-19. Dodatnih informacij niso želeli podati zaradi zaupnosti oz. varstva podatkov prostovoljca.

Preberite še ostale objave glede koronavirusa:

Preberite še ostale objave v zvezi s cepivi in cepljenji:

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj