… je treba za ohranjanje zdrave vitke linije precej bolj potruditi kot v mladih letih, je vse prej kot skrivnost. Zdaj pa so znanstveniki odkrili, da celice v naših možganih, ki kontrolirajo apetit, z leti degenerirajo. Tako povzročajo večjo lakoto kot je normalna za ohranjanje zdrave telesne teže, kar vodi v odvečno telesno težo oz. odvečno telesno maščobo.

Razlog za degeneracijo teh celic je seveda znan – in spet so krivi prosti radikali, ki uničujejo zdrave celice povsod v našem telesu in povzročajo njihovo propadanje. Tako tudi te celice ob prehranjevanju napadajo prosti radikali – to pa je še posebej intenzivno, če jemo hrano, polno enostavnih ogljikovih hidratov in sladkorja.

Več hidratov in sladkorja bomo zaužili, več celic, ki nadzirajo naš apetit, bo poškodovanih, zaradi česar bomo zaužili čedalje več in nastopi začaran krog. Napad prostih radikalov na te celice namreč povzroči neskladje med potrebo po hrani in sporočilom možganom, da je bilo dovolj hrane.

Najbolj ogroženi so ljudje med 25. in 50. letom starosti. Ko je želodec prazen, to spodbudi hormon grelin, da sporoči možganom, da smo lačni. Ko smo siti, vskočijo nevroni, imenovani POMC, ki to sporočijo možganom. A prosti radikali, ki nastajajo v našem telesu napadajo POMC nevrone, zaradi česar ti sčasoma degenerirajo, kar negativno vpliva na našo presojo o sitosti.

Raziskovalci menijo, da je poleg nezdravega življenjskega sloga (pomanjkanje vsakršnega gibanja, nezdrava in neredna prehrana, stres, pomanjkanje spanja …) to še eden izmed razlogov za naraščanje debelosti z leti. Prehrana, bogata s hidrati in sladkorjem, je čedalje bolj pogosta in seveda se njeni uničujoči učinki na naše zdravje kažejo tudi v rejenju in prezgodnjem staranju telesa in možganov.

PREBERITE TUDI: Zaradi čedalje več debelih ljudi se spreminja percepcija in s tem toleranca debelosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj