Intervalna vadba s kratkimi intervali zelo intenzivnega treninga daje najboljše rezultate tako za splošno zdravje kot tudi kondicijo in celo hujšanje.

Kratki intervali visoko intenzivne vadbe povzročijo spremembe v ravni metabolitov, ki vplivajo na kardio-metabolične in kardiovaskularne postavke posameznika in tako pozitivno vplivajo na njegovo dolgoročno zdravje, je pokazala raziskava, opravljena v splošni bolnišnici Massachusetts (MGH).

Tako so dokazali, da 12 minut take vadbe vpliva na več kot 80 odstotkov krožečih metabolitov, vključno s tistimi, ki imajo pozitiven vpliv na več različnih postavk zdravja. Najbolj jih je presenetil naravnost neverjeten učinek kratkih intenzivnih ‘izbruhov’ vadbe na krožeče metabolite, ki imajo ključni vpliv na inzulinsko rezistenco, oksidativni stres, vaskularno reaktivnost, vnetne procese in dolgoživost.

Merili so stopnjo 588 različnih krožečih metabolitov pred in po 12-minutni intenzivni vadbi 411 žensk in moških srednjih let. Ugotovili so ugoden vpliv vrste metabolitov, ki imajo vpliv na kardiovaskularne bolezni: npr. glutamat, metabolit, ki igra ključno vlogo pri boleznih srca, diabetesu in skrajševanju življenjske dobe, je upadel za kar 29 odstotkov.

Framingham čtudija ‘The Framingham Heart Study’ (FHS), ki se je začela že leta 1948 in sedaj vključuje že tri generacije udeležencev, je omogočila raziskovalcem, da so uporabili podatke in aktualne študije in jih primerjali s preteklimi generacijami FHS študije, da so preučevali dolgoročne učinke vadbe. Na podlagi tega so lahko predvideli zdravstveno stanje in dolgoživost posameznika.

“Začenjamo bolje razumeti molekularno podlago vpliva vadbe na telo in to znanje lahko uporabimo a boljše razumevanje metabolično strukture vzorcev odziva na vadbo,” je povedal soavtor študije, dr. Ravi Shah. “Ta pristop ima potencial ciljati na ljudi, ki imajo povišan krvni tlak ali ostale rizične metabolične faktorje, da se jih spodbudi k vadbi in tako poskrbi za zdravje in daljše življenje.”
Raziskava je bila objavljena v znanstveni publikaciji Circulation.

PREBERITE TUDI: Takšna vadba je (naj)bolj učinkovita

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj