Mnogi so si za novoletno zaobljubo zadali, da bodo končno bolje poskrbeli za svoje zdravje in začeli z zdravo prehrano in rednim gibanjem. A od teh mnogih jih je večina kaj kmalu obupala. Zakaj se ne držite novoletnih (in drugih) zaobljub, si preberite v članku.

A če vam je januarja spodletelo, vas je prav zagotovo marec in prihajajoča pomlad, ko neželenih obročkov ne boste mogli več skrivati pod debelimi oblačili, spomnil, da je skrajni čas, da se vzamete v roke. Hvaležno vam ne bo le počutje zaradi lepšega videza, temveč tudi boljšega zdravja.

1. napaka: svoje telo tretirate kot sovražnika

Ne glede na to, da trenutno morda niste najbolj zadovoljni z videzom svojega telesa, zato še ni treba, da ga sovražite. Do sedaj vam je dobro služilo četudi niste najlepše ravnali z njim, zato mu bodite hvaležni. In ni potrebno, da se sovražite, da postanete boljši – lahko se imate radi in ste zadovoljni s sabo, a vseeno lahko postanete boljši. Vedno je prostor za izboljšave, v vsakem primeru pa bodo rezultati lažje dosegljivi, če se stvari lotevamo s pozitivnega izhodišča.

S telesom je nekako tako kot sicer v življenju: na lepši način dosežete več. Zato se vseh sprememb lotite zato, ker se imate radi in si zase in za svoje telo želite še boljše. In naj te spremembe ne bodo preveč drastične in odbijajoče, da vas prehitro ne mine. Bodite nežni, potrpežljivi in sočutni do sebe in vse počnite iz ljubezni do sebe in svojega telesa – ker si to zaslužite. Počasi se daleč pride – važno je, da ne ostajate na mestu.

2. napaka: svoje cilje definirate na podlagi fotografij na družbenih medijih

Ne, ne, ne in še enkrat ne. Razlogov za to je več.

  1. Zelo veliko, če ne kar večina, tistih, ki objavljajo svoje popolne fotografije na Instagramu, jih pred objavo temeljito obdelajo. Se shujšajo, odpravijo odvečno maščobo, preoblikujejo telo. Fotografije so povsem nerealne.
  2. Če imate tip postave Nicole Kidman, ki je visoka in vitka, si nikar ne zastavite za cilj postave, kakršno ima npr. majhna in oblinasta Kim Kardashian. To je nerealen cilj, ki vas bo le spravljal v slabo voljo in depresivno počutje, saj ga nikakor ne boste mogli doseči. Vedno tekmujte le s sabo, da boste iz tedna v teden boljša verzija sebe in si zastavite realne cilje.

3. napaka: zastavite si prestrog režim

Bolj strogo, kot si boste zastavili nov režim vadbe in prehrane, ki ga vaše telo ni vajeno, hitreje boste obupali in odnehali, ker vas bo vse minilo. Spremembe uvajajte postopoma. Če ste npr. prej vsak dan jedli zajtrk, kar ni najboljša odločitev, ga nikar ne preskočite, da imate prvi obrok šele ob 12h, temveč ga prestavljajte na kasneje. Vsak teden ga prestavite na 1 uro kasneje in tako vam ukinitev ne bo delala težav.

Če ste npr. vsak dan pojedli 3 kose kruha, ga nikar čez noč ne ukinite, temveč preidite na 2 kosa, nato naslednji teden na enega in ga šele nato ukinite. In nič ne bo narobe, če si ga občasno še vedno privoščite. Ko so ‘kršitve’ občasne, to niso več kršitve, temveč nagrade, ker se sicer dosledni držite zadanih ciljev.

PREBERITE TUDI: Kako do ozkega pasu?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj