In potem sledi slaba volja, obupanost in razočaranje nad samim sabo, da nam je ponovno spodletelo. Kaj pa, če vam povemo, da za to, da vam vedno znova spodleti, obstajajo prav določeni razlogi? In če jih boste upoštevali oz. izločili, bodo poskrbeli, da boste letos zastavljene cilje tudi dosegli?

Razlogi, zakaj vam novoletne zaobljube spodletijo

Vsak od nas ima veliko opravičil in še več izgovorov, a če jih strnemo, dobimo nekaj ključnih dejavnikov, ki so krivi, da novoletne zaobljube in zastavljeni cilji vedno spodletijo. Preberite si, katera so to in letos vam bo uspelo!

1. Vaši cilji niso realistični

Krasno je, če si zadamo cilje, prav tako, da so nam v izziv – a bolj kot so nerealni, manj je verjetnosti, da jih bomo dosegli. Zato je pomembno, da si zadamo cilje, ki so nam v izziv, a dosegljivi. Primer realnega cilja je: 4-krat tedensko bom telovadil/a, primer nerealnega pa ‘vsak dan bom telovadil/a, ne glede na vse’ in pa ‘vsak mesec bom shujšal/a 2 kg’ in pa ‘ukinil/a bom popolnoma vso nezdravo hrano za vedno’.

Takšnih ciljev se je dolgoročno nemogoče držati, ker so prestrogi in preveč nerealni – toliko huje je, če jih je več. Zato je pomembno, da se zavedate, da njih dosega terja dlje časa, veliko vztrajnosti, predanosti in potrpežljivosti. In predvsem: zavedajte se, da nič ne gre čez noč, lotite se vsakega dneva posebej. Tudi pot na drugo stran sveta se začne z enim samim korakom in naenkrat lahko naredimo le en korak.

2. Vaši cilji niso dobro definirani

‘Želim si več potovati’ ali ‘Bom bolj odgovoren’ ali ‘V službi se bom bolj potrudila’ niso ravno najbolj jasno določeni cilji. So preveč splošni, ohlapni, zato je jasno, da ne morejo dati rezultatov. Da lahko cilje dosežete, morajo biti S.M.A.R.T. (specifični, merljivi, dosegljivi (achievable), realistični in časovno opredeljeni (time-bound). Tako morajo ne le definirati, kaj hočete doseči, temveč vključevati tudi natančen načrt (po korakih), kako boste cilj dosegli.

3. Niste imeli prave miselne naravnanosti

Želeti si nekaj ali pa delati na tem, da to dejansko dosežemo, sta dva zelo različna pojma. Težko je delati na dosegi cilja, če niste ravno v najboljšem obdobju v svojem življenju. Primer: želite napredovati v službi, a imate težave doma; odločili ste se, da boste prenehali kaditi, a imate ogromno stresa v službi ipd. Skratka, če psihično niste pripravljeni na trud, odrekanje in vztrajnost, vam bo skoraj zagotovo spodletelo.

4. Slabi ste v organizaciji časa

Če ste si zadali cilj, ki bo terjal več vašega časa, a imate že tako prenatrpan urnik – npr. vsakodnevno gibanje – vam bo, četudi imate najboljše namene, spodletel, če se ne boste dobro organizirali. Organizacija časa je zato zelo pomembna in verjemite, vedno si lahko bolje organizirate čas. Pri tem je zelo pomembno tudi, da si znate postaviti prioritete.

5. Vaše življenje je polno motenj

Celo najmanjše motnje vas lahko zmotijo in zavedejo, vam vzamejo energijo in čas, kar prinese še več stresa v vaše življenje. Tako boste še težje dosegli zastavljene cilje, še zlasti, če ste si zadali večje in težje. Motnje so tudi krivec, da zamujate priložnosti v svojem življenju, saj vam dajo vtis, da ste zelo zaposleni in neprestano utrujeni, hkrati pa zafrustrirani zaradi pomanjkanja napredka kljub vašemu trudu. Če boste iz življenja izločili nepotrebne motnje, boste našli čas za stvari, ki so vam pomembne in tako boste takoj bližje dosegi cilja.

Pozabite pretekle neuspehe

Četudi so za vami leta neuspelih ciljev, naj vas to ne zavira – preteklost je preteklost in pred vami so nove priložnosti. Ciljev se lotite s pozitivno naravnanostjo, upoštevajte zgoraj našteta pravila in novoletne zaobljube in cilje vam bo uspelo doseči!

Nasveti za uspeh

1. Jasno določite cilj

Kakšni so vaši cilji za letos? Kaj vam bo pomenil uspeh? Ohranite fokus in bodite specifični – namesto dolgega seznama jih določite le nekaj in jih res natančno določite. V mislih imejte S.M.A.R.T. princip, vizualizirajte končni cilj (zelo pomembno!) in določite korake za dosego cilja.

2. Določite ovire

Bodite pripravljeni na ovire, ki so lahko zunanje (npr. hud stres, vi pa ste ravno nehali kaditi) ali notranje (spremembe v vašem počutju). Upoštevanje morebitnih ovir vam bo pomagalo, da jih boste lažje premostili in ne odnehali na poti do cilja.

3. Vključite druge ljudi

Na koga se lahko zanesete, da vas bo podpiral pri doseganju ciljev? Podporo koga boste iskali in koga se boste raje izognili, saj veste, da vas ne bo podprl temveč vas kvečjemu skušal odvrniti od cilja? Odločitev je res lahko le vaša, a drugi ljudje imajo lahko velik vpliv.

4. Poiščite alternative

Včasih se stvari kljub jasno začrtanim ciljem in predanosti ne odvijejo kot bi se morale, zato imejte za vsak slučaj vedno še plan B. tega se lahko lotite, če bo na potri preveč ovir; če se vam bodo spremenile prioritete; če boste izgubili motivacijo; če vam bo prenaporno ipd.

5. Pojdite v organizirano akcijo

Organiziranost in disciplina sta ključni del za dosego ciljev in vi ste tisti, ki ste v prvi vrsti odgovorni za svoj (ne)uspeh. Nikar se ne izgovarjajte na tisoč in eno okoliščino in prevzemite odgovornost za svoje odločitve in dejanja. Kajti le, če sami prevzamete odgovornost, to pomeni, da lahko naredite tudi drugače – če pa so krivi drugi, to pomeni vašo nemoč. Vi ste tisti, ki boste z dosego ciljev profitirali in le vi tisti, ki boste izgubili, če jih ne dosežete.

Vir: psychologytoday

 

Ali sam/a sprejemaš novoletne zaobljube? V kolikšni meri ti jih uspe uresničiti?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj