… relativno, pravijo znanstveniki z univerzitetnega medicinskega centra v Kolumbiji – še zlasti za ljudi, ki so sami predebeli. Ugotovili so namreč, da kar 7 od 10 debelih odraslih močno podcenjuje, koliko je nekdo predebel oz. normalen/vitek. Ljudem z normalno telesno težo se to zgodi veliko redkeje, saj njihova percepcija ni popačena. Prav tako tudi matere debelih otrok pogosto podcenjujejo, kako zelo je njihov otrok predebel – in enako tudi v obratni smeri. Skratka, debelost postaja norma(lna).

Vendar to predstavlja velik problem, saj če starši ne vidijo, da je njihov otrok predebel in ne ukrepajo pravočasno, lahko to doživljenjsko spremeni percepcije tega, kaj je normalno, sprejemljivo in zdravo, in zapelje na pot debelosti in nezdravega življenjskega sloga – to pa seveda v vrsto bolezni in zdravstvenih težav. Težava je tudi v tem, da se mnogi starši ne trudijo, da bi preprečili debelost svojih otrok – raziskovalci so ugotovili, da se to najpogosteje dogaja pri zelo debelih ljudeh, ki menijo, da debelost sploh ni problematična.

PREBERITE TUDI: Draga debelost

Zato so izprašali 253 mater na pediatrični kliniki, kaj za njih predstavlja normalno in zdravo telesno težo. Prejeli so naslednje odgovore: 71,4 odstotkov ekstremno debelih in 35,1 odstotka predebelih odraslih je podcenjevalo debelost v primerjavi z le 8,6 odstotkov ljudi z normalno telesno težo. Med otroci je 86,3 ekstremno debelih otrok in 62,3 predebelih otrok menilo, da tehta precej manj kot so v resnici v primerjavi z le 14,9 odstorki otrok z normalno težo. Še zlasti pa so imele zgrešene percepcije matere debelih otrok; kar 80 odstotkov jih je podcenjevalo težo otrok in le 7,1 odstotka mater z normalno telesno težo.

“Nesposobnost prepoznati nenormalno telesno težo je veliko bolj pogosto med debelimi in ekstremno debelimi materami in otroci. Tudi otroci zelo debelih mater podcenjujejo debelost odraslih, kar nakazuje, da je toleranca debelosti zelo pogosta med otroci ekstremno debelih staršev. To je izjemno zaskrbljujoče, saj napačna percepcija onemogoči prepoznavanje debelosti in njen vpliv na zdravje ter pravočasno ukrepanje,” so na koncu izrazili svojo skrb strokovnjaki.

PREBERITE TUDI: Debelost v najstniških letih vodi v nastanek raka

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj