vitalni a vendar ko pride do tega, da se je treba odpraviti na rekreacijo, najdemo tisoč in en izgovor, zakaj "danes ne".

gibanje_pozitivno_1
(Foto: iStockphoto.com/LajosRepasi)

Sodoben življenjski slog je poleg tega, da nas večina cele dneve presedi, prinesel tudi vožnjo z avtomobili in ostalimi prevoznimi sredstvi, kar pomeni, da na splošno tudi manj hodimo. Tako presedimo najmanj 8 ur vsak dan v službi pred računalniki, šoli, doma pred TV ekrani in računalniki, vozimo se sede in rezultat je odsotnost vsakršnega gibanja. Če k temu dodamo še veliko manj zdravo prehranjevanje, so posledice kot so debelost, odsotnost kondicije in vitalnosti in slabše zdravje povsem logične posledice.

In če ste tudi vi med tistimi, ki vedno najdejo izgovor za odlaganje rekreacije na nedoločen čas ali na 'jutri', smo vam pripravili kar 22 znanstveno dokazanih razlogov, zakaj morate danes začeti z gibanjem!

 
PREBERITE TUDI: 
 

1. Gibanje podaljšuje življenjsko dobo

Ljudje, ki se redno gibajo skozi celo življenje, živijo dlje.
 

2. Gibanje spodbuja nastajanje novih možganskih celic

Gibanje stimulira nastajanje novih možganskih celic, nevronov, poleg tega tudi krepi povezave med temi celicami. Gibanje stimulira dele možganov, ki so povezani s spominom in učenjem.

3. Gibanje izboljšuje mentalno in kognitivno funkcijo

Fizična aktivnost izboljša kognitivne sposobnosti, procesiranje informacij in tako odloži pešanje kognitivnih funkcij in demenco. Starejši, ki so redno fizično aktivni, se na testih spomina, sprejemanja odločitev in reševanja problemov bolje odrežejo.

PREBERITE TUDI: Gibanje izboljša samopodobo vseh ljudi
 

4. Gibanje dviguje samozavest

Tudi ljudje, ki z gibanjem ne dosežejo izgube odvečne telesne maščobe, povečanja moči ali izboljšanja kondicije, se v svojem telesu vseeno počutijo tako dobro kot njihovi bolj atletski kolegi, je pokazala raziskava.

5. Znižuje telesno težo, odpravlja maščobne obloge in preprečuje nabiranje le-teh

In sicer pri vadbi porabimo morebitni višek zaužitih kalorij oz. kurimo maščobne zaloge, če smo jih zaužili primerno količino. Poleg tega povečuje porabo energije in pospešuje metabolizem.

6. Gibanje krepi mišice

Raziskave  vedno znova potrjujejo, da gibanje veča moč mišic, povečuje mišično maso in zmanjšuje maščobne obloge.

PREBERITE TUDI: Gibanje – kako začeti?
 

7. Gibanje poskrbi za lepše telo

Z lepim telesom boste bolje videti tudi oblečeni. Gibanje odpravlja odvečno maščobo, čvrsti telo in krepi mišice, zato je telo videti bolj mladostno in vitalno. Pomemben je tako aerobni trening kot tudi trening z utežmi.

8. Gibanje preprečuje kardiovaskularne bolezni

Redno gibanje povzroči, da je srce – tako kot tudi vse ostale mišice – močnejše in vzdržljivejše. Močnejše srce lahko 'prepumpa' več krvi z manj napora.

9. Gibanje znižuje holesterol

Fizična aktivnost pozitivno vpliva na holesterol – in sicer znižuje slabega (LDL) in trigliceride in zvišuje dobrega (HDL), tako, da vpliva na metabolizem holesterola.

PREBERITE TUDI: Gibanje – način življenja
 

10. Gibanje preprečuje in obvladuje diabetes tipa 2

Randomizirane kontrolirane raziskave so pokazale, da že zmerna fizična aktivnost v kombinaciji z uravnoteženo zdravo prehrano zmanjšajo možnosti za nastanek diabetesa tipa 2 za kar 50 do 60 %. Poleg tega gibanje izboljša inzulinsko rezistenco in toleranco na glukozo.

11. Gibanje znižuje krvni tlak

Kako gibanje vpliva na nižji krvni tlak, še ni znano, vendar vse oblike vadbe dokazano znižujejo krvni tlak – redna fizična aktivnost znižuje krvni tlak pri približno 75 % ljudi s previsokim krvnim tlakom.

12. Gibanje zmanjšuje možnost za nastanek raka

Obstajajo dokazi, da fizična aktivnost zmanjšuje možnost za nastanek določenih vrst raka, predvsem raka črevesja in raka dojk.

PREBERITE TUDI: Gibanje zavira staranje
 

13. Gibanje zmanjšuje možnost za možgansko kap

Zmerna in pogosta vadba zmanjšujeta nevarnost za kap. Ljudje, ki so fit po 40. Letu starosti, zmanjšajo nevarnost za kap tudi za 50 odstotkov v primerjavi z ljudmi, ki niso.

14. Gibanje pripomore k močnejšim kostem

Gibanje izboljšuje gostoto kosti, še zlasti vadba z utežmi, zato ščiti pred osteoporozo.

15. Gibanje dviguje imunski sistem

Redno gibanje ima pozitiven vpliv na imunski sistem. Rezultati nekaterih raziskav so pokazali, da gibanje odlaga padec imunskega sistema, ki pride s starostjo.

PREBERITE TUDI: Kako najti čas za vsakodnevno gibanje?
 

16. Gibanje poskrbi za boljši spanec

Če imate težave s spanjem, ga lahko gibanje močno izboljša – tako kakovost spanca kot tudi, da prej zaspimo, da spimo dlje časa in se zjutraj počutimo čile, spočite in polne energije.

17. Gibanje izboljša kakovost spolnega življenja

S tem, ko pozitivno vpliva na mišice, vzdržljivost in kardiovaskularni sistem, gibanje izboljša tudi spolnost. Moški, ki redno telovadijo, imajo redkeje težave z erektilno disfunkcijo kot moški, ki ne.

18. Gibanje preprečuje bolečine v hrbtu

Z gibanjem se okrepijo hrbtne mišice, s tem pa telesna drža in fleksibilnost in posledično se seveda zmanjšajo ali odpravijo bolečine v hrbtu. Raziskave so pokazale, da je gibanje izjemno učinkovita preventiva oz. zdravljenje ponavljajočih se bolečin v hrbtu.

PREBERITE TUDI: Pozitivni učinki gibanja pri ženskah še bolj izraziti
 

19. Gibanje zmanjšuje in preprečuje stres

Gibanje sproži sproščanje endorfinov v krvni obrok, ti pa povzročijo občutek sreče in zadovoljstva, kar ima pozitiven vpliv na počutje.

20. Gibanje deluje antidepresivno

Raziskava je pokazala, da gibanje pozitivno vpliva na duševno zdravje in zmanjšuje simptome depresije. Antidepresivni učinek redne telesne vadbe je primerljiv z nekaterimi močnimi antidepresivi. Raziskave so pokazale, da najmanj 30 minut gibanja dnevno najmanj 3 do 5 dni na teden močno zmanjša simptome depresije.

21. Gibanje dobro vpliva na prebavo

Gibanje koristi tudi ljudem, ki imajo težave z zaprtjem oz. slabo prebavo in zmanjša nevarnost za nastanek krvavitev v prebavilih in vnetnih bolezni črevesja, npr. Crohnove bolezni.

PREBERITE TUDI: Redno gibanje lahko prepreči prehlad

22. Gibanje je alternativa nadomestni hormonski terapiji (NHT) pri ženskah v menopavzi

Visoko intenzivna vadba močno zmanjša negativne spremembe, ki jih prinese obdobje menopavze.

 

Vir: emedexpert

13 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj