Da je uživanje sladkorja izjemno škodljivo za zdravje, čivkajo že ptički na strehi. Precej manj pa jih ve, da ima tudi veliko negativnih vplivov na našo kožo. Med drugim lahko povzroči pospešeno staranje in povešanje kože, akne in ekcem.

Kaj se dogaja z našim telesom, ko uživamo sladkor? Marsikaj – in žal nič dobrega. Več sladkorja, kot zaužijemo, hujše so posledice – seveda pa je treba razlikovati med sprejemljivim sladkorjem, ki se nahaja v sadju in ga spremljajo vlaknine in zdravilne in zaščitne fitokemikalije; in rafiniranem, ki se ga dodaja v prehrano.

Beli sladkor, ki ga prodajajo pakiranega v 1 kg embalažah, je izjemno škodljiv in je – poleg ostalih enostavnih ogljikovih hidratov – glavni vzrok za debelost in bolezni sodobnega časa, kot so diabetes, metabolni sindrom, kardiovaskularne bolezni, depresivno in anksiozno počutje in mnoge druge zdravstvene težave, so ugotovili v študiji, ki je bila leta 2016 objavljena v znanstveni publikaciji Nutrients.

Ker se učinki uživanja sladkorja ne pokažejo takoj, ampak sčasoma, si mnogi ne priznavajo, kako izjemno škodljiv je. Zbudijo se šele, ko se zredijo ali jim začnejo pojavljati razne zdravstvene težave. Zato je razumljivo, da si še toliko težje predstavljajo, kako uničujoče učinke ima na našo kožo, saj se te ne postara čez noč ali v nekaj tednih, temveč mesecih do letih.

Sladkor povzroča povešanje kože

Kolagen je ključnega pomena, da je koža mladostna in napeta. Z leti nam že tako propada – če pa pretiravamo še s sladkorjem, enostavnimi hidrati, kajenjem ter sončenjem, ta proces močno pospešimo. Kolagen je namreč podporno tkivo kože in najbolj prisotna beljakovina v telesu – predstavlja namreč med 25 in 30 odstotkov vseh beljakovin v telesu.

Sladkor poškoduje kožo preko procesa, imenovanega glikacija, ki povzroči, da se začneta kolagen in elastin navzkrižno povezovati med sabo, nekako ‘zlepljati’. Tako molekule kolagena izgubijo svojo nadvse pomembno funkcijo, nastanejo napredni glikacijski končni produkti AGE (advanced glycation end products), ki sčasoma privedejo do povešene in nagubane kože.

Dermatologi to imenujejo ‘sladkorno povešanje’. Akumulacija AGE se začne v zgodnjih tridesetih in se odvija celo življenje. Poleg gub in povešanja koža dobi tudi rumenkast podton, kakršen je sicer značilen tudi za kadilce.

Sladkor povzroča vnetne procese v koži

Sladkor sicer povzroča vnetne procese, ki vodijo v praktično vse sodobne bolezni, po celem telesu in koža ni nobena izjema. Ko so v telesu prisotni vnetni procesi se telo odziva tako, da mu je vse iritant, dražeče, kar se kaže na različne načine.

Sladkor povzroči dvig kortizola, to spodbudi vnetne procese, ti pa vrsto kožnih težav, od ekcemov, alergij do rosacee, aken in luskavice. Da zmanjšate vnetne procese, začnite uživati protivnetna živila kot so ingver, kurkuma, zdravilne gobe, zeleni čaj, astaksantin, vitamin C in vitamin Ealfa lipočna kislina, borovnice ipd.

Seveda vsa ta dopolnila ne pomenijo, da lahko po mili volji uživate sladkor in koncentrirane ogljikove hidrate – te ukinite v vsakem primeru in naj ostanejo za kake posebne priložnosti, kot so praznovanja, PMS ipd. In takrat si pomagate s temi dopolnili. Priporočljivo je tudi, da jih ne uživate samostojno, temveč skupaj z maščobo, saj ta prepreči prehiter in prekomeren poskok inzulina.

Sladkor lahko povzroči akne

Vnetni procesi, ki sledijo uživanju sladkorja, lahko povzročijo tudi takojšnje težave s kožo, kot so akne, ekcem, alergije ipd. Več kot boste zaužili sladkorja, več je možnosti, da se vam pojavijo težave in hujše so lahko.

Študija, ki je bila leta 2018 objavljena v znanstveni publikaciji Journal of Pediatrics, je pokazala jasno povezavo med pitjem pijač, ki vsebujejo sladkor, in pojavom aken. Raziskovalci so ugotovili, da je verjetnost pojava srednjih do hudih aken pri mladih, ki uživajo sladkor in pijejo sladkane pijače, neprimerljivo višja kot pri tistih, ki tega ne počnejo.

Skriti sladkor

Mnogi se ne zavedajo, da je sladkor dandanes skorajda povsod. Od napitkov in sokov, do jogurtov, rastlinskih napitkov in, jasno, v vseh sladkarijah. Potem pa so tu še predelani izdelki, kot so ketchup, kruh (sladkor dodajajo v večino kruha), solatni prelivi ipd. Zato je preprost in učinkovit nasvet: izogibajte se predelanih živil.

Kaj jesti?

Predvsem zelenjavo in zdrave maščobe (najbolj zdrava prehrana je mediteranska, ketonska, paleo), sadje pa omejeno, predvsem v prvi polovici dneva in najbolje jagodičevje. Slednje namreč vsebuje najmanj sladkorja in hkrati največ vlaknin ter antioksidativnih in protivnetnih snovi.

In nikar se ne slepite, da so rjavi sladkor ali razni sladkorni prelivi (agava, melasa …) kaj manj škodljivi. Vse je sladkor in edini primeren nadomestek sta stevia ali eritritol.

Seveda pa tudi ne kadite, poskrbite za dovolj kakovostnega spanca in čim nanj stresa ter redno gibanje – vse to ne le zavira staranje, temveč pomlajuje. In medtem, ko ne pretiravajte s sončenjem, se tudi nikar paranoično ne izogibajte soncu. Sonce je vir življenja in zdravja.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj