Razlog za to je proces, imenovan glikacija, v kateri se sladkor v krvi veže na proteine in ustvari škodljive nove molekule, imenovane napredni ‘glikacijski končni produkti’ (advanced glycation end products – AGE). In več sladkorja zaužijete, več AGE nastane.

Najbolj podvržena glikaciji pa sta ravno temeljni beljakovini, odgovorni za mladosten in napet videz kože; kolagen in elastin. Ko se slednja povežeta z odvečno glukozo, ta sicer prožna vlakna postanejo trda in neelastična. To vodi v povečano nastajanje gub in daje kuži pust, utrujen videz,” je povedala dr. Doris J. Day, profesorica dermatologije iz newyorškega univerzitetnega medicinskega centra Langone. Da je stanje še slabše, AGEs tudi motijo proces nastajanja novega kolagena in elastina, zaradi česar je obnavljanje kože še težje.

PREBERITE TUDI: 3 vrste najslabše hrane, če želite čisto in mladostno kožo

Medtem ko glikacije ne moremo povsem preprečiti pa se jo lahko upočasni. Ključ leži v preventivi – ko je kolagen že poškodovan zaradi glikacije, je stanje zelo težko popraviti, zato upoštevajte naslednje nasvete, da čim bolj zmanjšate proces glikacije v svoji koži:

  • Zmanjšajte količino zaužitega sladkorja na minimum ali ga ukinite, prav tako čim več enostavnih hidratov (bela moka in izdelki iz nje ipd.)
  • Uporabljajte zaščitni faktor vsak dan: v koži, izpostavljeni UV sevanju, nastaja veliko več AGE kot v zaščiteni koži, poleg tega AGE deaktivirajo naravne antioksidante v telesu, s čimer postane koža še bolj podvržena poškodbam, nastalim zaradi UV sevanja.
  • Jejte svežo hrano oz. raje kuhajte namesto cvrite in pecite: vlaga v hrani je pomembna in najslabša je hrana, pripravljena na visoki temperaturi in brez vlage, torej pretirano pečena ali ocvrta. Zato raje kuhajte, če je možno, na pari, idealno pa je seveda jesti čim več sveže zelenjave.

PREBERITE TUDI: Tudi strokovnjaki končno priznavajo: pomanjkanje vitamina D posledica izogibanja soncu

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj