Nekateri se tega lotijo prej, drugi kasneje, koristilo pa bi prav vsem. Ker se nevarnosti sladkorja do sedaj že dobro zavedamo, je čas, da se ga poskusimo odreči. Nenadna prekinitev uživanja sladkorja ima lahko stranske učinke, zato preverite, katere možnosti so še na voljo in kako lahko to storimo, da se bo telo še najbolje počutilo.

Sladkor, ubijalec moderne dobe

1. Telesu zagotovite dovolj maščobe

Če vas ob branju besede maščobe kar zaskrbi glede zdravja in telesne teže, prenehajte s tem. Naj vas opomnimo, da niso vse maščobe nezdrave in redilne, kot je to kar nekaj časa veljalo. V tem času so nas bombardirali z živili brez maščob, ki so jih ljudje kupovali v dobri veri, da je to odlična izbira za zdravo telo. V resnici so bile maščobe zamenjane z veliko količino sladkorja. Naša telesa potrebujejo maščobo za svoje delovanje. Ko se želite znebiti odvisnosti od sladkorja in ga torej prenehate uživati, morate telesu zagotoviti dovolj maščobe, da bo lahko normalno delovalo. Pravzaprav bo delovalo celo bolje, saj so maščobe dobro gorivo za telo in to za dlje časa, kar vam bo pomagalo pri hrepenenju po sladkorju.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

2. Jejte sladko zelenjavo

Drugi način, da zadovoljite težnjo po sladkorju je ta, da najdete druge vire sladkega okusa. Ne polagajte pozornosti na to, kako vam sladkor manjka, temveč usmerite svoje misli v to, kje ga lahko najdete v naravnih virih. Jejte torej naravno sladko zelenjavo (sladki krompir ali korenje), začimbe in sadje (najbolje jagodičevje, ker vsebuje daleč najmanj sladkorja v primerjavi z drugim sadjem).

PREBERITE TUDI: Zakaj in kako uživati več zelenjave?

3. Nadzorujte stres

Ste kdaj opazili, kaj in koliko pojeste na stresne dneve? Ne da bi se zavedali, ste posegali po zalogah sladkorja in hitre prerhane. Ko smo v stresu, namreč želimo sladkor, ker nas (navidezno) potolaži in izboljša voljo. Ko se soočate z odrekanjem sladkorju, se poskusite držati pozitivnega okolja. Težje vam bo namreč prenašati krizo brez sladkorja, če boste v stresnih situacijah, poleg tega bo vaš odziv na stres mnogo bolj udaren in negativen. Po domače: zelooo boste sitni in tečni, vaše reakcije pa burne. Takrat bi bilo bolje, da bi se vam bližnji kar malo umaknili.

PREBERITE TUDI: Hrana, ki pomaga proti stresu

4. Nehajte piti sladkano kavo in čaj

Kava je naš dnevni ritual in mnogi jo sladkate. Nezavedno s tem pojeste veliko sladkorja. Poskusite piti grenko kavo. Na začetku vam okus resda morda ne bo prijal, kasneje pa manjka sladkorja sploh ne boste opazili. Tudi čaj nehajte sladkati. Nič vam ne bodo pomagali zdravilni učinki čaja, če pa jih istočasno izničite z vnosom sladkorja.

PREBERITE TUDI: Zeliščni čaji, ki jih imejte vedno pri roki (ker za vsako bolezen rož’ca raste)

5. Prehranska dopolnila

Vsa ta hrepenenja po sladkorju vam nekaj sporočajo. Hrepennje po določenih sladkih živilih nam lahko sporoča, da ima telo pomanjkanje določenih hranil (vitaminov, mineralov), možgani pa vam to napačno prevedejo v pomanjkanje sladkorja. L-glutamin  pomaga uravnavati sladkor v krvi, zato lahko pomaga ali popolnoma izloči hrepenenja po sladkorju.

PREBERITE TUDI: Prehranska dopolnila – vitamini

6. Najdite vzrok

Kot že omenjeno, je pomanjkanje določenih hranil v telesu lahk oeden izmed vzrokov za hrepenenje po sladkem. Drugi vzrok je lahko bakterijsko neravnovesje v želodcu oz. prebavnemu sistemu, ki se običajno lahko pojavi ob uživanju antibiotikov. Antibiotiki naj bi ubijali slabe bakterije, a žal izločijo tudi koristne bakterije, kar povzroči rast kvasovk. Kvasovke bi rade preživele, za kar potrebujejo sladkor. Več sladkorja, kot zaužijete, bolj se kvasovke razraščajo, zato si želite še več sladkorja in padete v začaran krog. Vzrok za hrepenenje po sladkorju pa je, kot že rečeno, lahko tudi stres in ostale čustvene težave, zaradi katerih se tolažite s sladkorjem.

PREBERITE TUDI: Velike količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

7. Meditacija

Večina od nas noče jesti sladkorja, saj nam manjša raven energije, nas utruja in nam povzroča slabo vest, pa vendar nekako končamo dan s prevelikimi količinami sladkorja v sebi. Če se malo umirite in zjasnite misli, vam to lahko pomaga pri boju proti hrepenenju po sladkorju. Kaj je boljšega kot meditacija? Boljše samozavedanje, jasne misli, prepoznavanje občutkov in umiritev vam lahko pomagajo.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morali tudi vi poskusiti ‘mindfulness’ meditacijo

8. Naredite načrt

Odvajanje od sladkorja ni enostavno. Ena najmočnejših strategij je preprosto načrtovati, preden se odločite. Ne hodite v trgovino z živili praznih rok. Naredite seznam in se zavezajte, da se ne boste niti sprehodili med policami s sladkarijami. Če doma ne boste imeli sladkarij, jih tudi ne boste mogli pojesti. Poleg tega pomislite, katero drugo zdravo hrano obožujete in imejte to za nadomestek, torej zdrave prigrizke.
Proces ni enostaven, zato se ga lotite preudarno. Zagovotie si tudi dovolj aktivnosti, počitka in spanja. In dajte sami sebi kakšno nagrado v kakšnem drugem smislu.

PREBERITE TUDI: 6 stvari, ki jih lahko podarite SEBI in ne stanejo nič

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj