Približujejo se prazniki – čas, ko pojemo odločno preveč nezdrave hrane, še posebej sladkorja, ki je že dolgo znan kot  največji sodobni ubijalec (skoraj lahko rečemo, da takoj za stresom) In čeprav se v tem obdobju večina trese zaradi neželenih dodatnih kilogramov in šlaufkov, pa bi nas moralo bolj skrbeti, kar sladkor dela našemu zdravju.

PREBERITE TUDI: Sladkor, ubijalec moderne dobe

Nobelov nagrajenec iz medicine iz leta 1931, Otto Warburg, je razvil hipotezo, da imajo rakave celice drugačno energetsko presnovo v primerjavi z zdravimi celicami, zato mnogo hitreje absorbirajo več sladkorja, s čimer se hranijo. Rezultati ene izmed raziskav so pokazali, da ima povečana absorpcija glukoze neposredno povezavo z zgodnjimi fazami proizvodnje rakavih celic.

PREBERITE TUDI: Z izločitvijo zgolj teh 3 živil boste ogromno naredili za svoje zdravje in počutje

Kako sladkor hrani in proizvaja rakave celice?

V časopisu o raziskavah klinike za obdobje 2013 do 2014 so bili objavljeni rezultati in vitro študije, ki je analizirala rezultate povečanega vnosa sladkorja in onkogeneze (nastanek raka). Rezultati so pokazali, da je povečana absorpcija glukoze imela neposredno povezavo z zgodnjimi fazami proizvodnje rakavih celic.
Eden ključnih mehanizmov, preko katerih rak napreduje zaradi sladkorja, je mitohondrijska disfunkcija. Sladkor se porablja povsem drugače kot maščoba in ob tem ustvarja proste radikale. Ko prosti radikali poškodujejo mitohondrij celice, sta prizadeti tudi DNK in celična membrana, kar vodi do okvare beljakovin. Rak je v glavnem posledica replikacije mutiranih celic. Mitoza je sredstvo, s katerim celice delijo in spodbujajo rast tkiva.
Ko se začne proces celične smrti, se pojavi rak. Debelost in kronično prenajedanje sta imela povezavo z rastjo in razvojem rakavih celic. Debelost lahko povzroči spremembe v ravneh hormonov, kot so spolni hormoni ali insulin, kar povečuje tveganje za nastanek raka dojke, debelega črevesa ali maternice.
Sladkor neposredno torej ne proizvaja rakavih celic (razen tako, da posredno lahko vpliva na slabše zdravje in s tem raka). vpliva pa na to, da se rakave celice hitreje množijo. Neka druga raziskava pravi, da sladkor ne povzroča, da se rak hitreje širi, povzroča pa debelost. Debelost pa je povezana z višjim tveganjem za nastanek raka.

PREBERITE TUDI: Hrana proti raku

Ne odrecite se vsemu sadju

Sladkor je bil povezan s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno s sladkorno boleznijo, srčnimi boleznimi, kapjo in visokim krvnim tlakom. Raziskava upošteva razliko med rafiniranim sladkorjem in naravno prisotnimi sladkorji. Rafinirani sladkorji vključujejo namizni sladkor fruktozo, ki jih telo absorbira pri porabi predelane hrane, sadežev in pečenih sladic, in sicer dodanega sladkorja. Naravno prisotni sladkorji v plodovih se štejejo za manj škodljive, ne glede na njihov glikemični indeks. Ne glede na to pa s sadjem ne pretiravajte in uživajte predvsem jagodičevje, ki vsebuje idealno kombinacijo: najmanj sladkorja, največ zaščitnih antioksidantov in vlaknin.

Kaj lahko storim​o?

  • Izločanje rafiniranih sladkorjev v obliki sladkanih pijač in predelanih živil je dober začetek zmanjševanja tveganja za rast rakavih celic. Ne pijte sadnih sokov, ki so jim dodani sladkorji, in uporabljajte naravna sladila brez kalorij in glikemičnega indeksa kot sta npr. stevia in eritritol.
  • Uživajte čim več zelenjave, sploh temno-listnate in križnic. Prepričajte se, da imate v prehrani dovolj vlaknin, železa in beljakovin.
  • Pazite na skrite sladkorje: fruktoza, laktoza, saharoza, maltoza, glukoza in dekstroza so vse oblike sladkorja, ki jih lahko najdete na nalepki o prehranskih podatkih.
Drugi naravni sladkorji: melase, agave nektar, med in javorni sirup so naravni sladkorji in vsebujejo antioksidante, ki lahko telo ščitijo pred rakom. Toda porabite jih v zmernih količinah, ker vsebujejo enako količino kalorij kot katera koli druga vrsta sladila. V vsakem primeru je najboljša izbira stevia – še bolje pa je, da se navadite na naravno manj sladke okuse. Tako, kot smo se navadili na pretirano sladkan okus, se lahko tega tudi odvadimo in se navadimo na naravno sladkobo, ki je precej manj intenzivna.
Vseeno se je sadju bolje izogibati, priporočljivo in najbolj zdravo pa je predvsem že omenjeno jagodičevje, saj vsebuje največ vlaknin, najmanj sladkorja ter največ antioksidantov.

PREBERITE TUDI: Antioksidanti: zakaj jih potrebujemo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj