… počutje je bilo narejenih že mnogo raziskav. A sladkor oz. sladkarije ne vplivajo le na to, temveč tudi naš videz – dokazano je namreč, da pospešujejo staranje in so ljudje, ki pojedo veliko sladkarij, v srednjih in zrelih letih videti starejši od svojih sovrstnikov.

PREBERITE TUDI: Sladkor, največji ubijalec moderne dobe
 

zdrav_obrok_1
Foto: ourvanity.com

Znano je, da visok krvni sladkor izredno slabo vpliva na zdravje, nova raziskava pa je poleg tega pokazala, da nezdrava prehrana in odsotnost gibanja povzroči, da smo (pre)zgodaj videti starejši od vrstnikov. Razlog za to je nalaganje sladkorja v telesu, ki se ga težko odstrani, ta sladkor pa se potem veže na kolagen v koži, s čimer se močno poslabšuje elastičnost kože, saj sta kolagen in elastin ključni beljakovini, odgovorni za mladostno napetost in elastičnost kože.

PREBERITE TUDI: Uživanje sladkorja lahko poškoduje srce

Raziskovalci predvidevajo, da se zaradi preveč sladkorja ovira proizvodnjo inzulina, za katerega je znano, da igra ključno vlogo pri staranju. Vodja raziskave, David Gunn je povedal: "To je še dodaten razlog, da je treba živeti zdravo – nezdrav življenjski slog ne bo prizadel le vašega zdravja, temveč tudi vaš videz. Ljudje, ki jedo zdravo in so fizično aktivni, so videti mlajši, ker imajo nižji krvni sladkor."

Diana van Heemst z univerze Leiden na Nizozemskem pa je dodala: "Dejstvo, da zdrav življenjski slog močno pripomore k mlajšemu videzu, je še dodatna motivacija, da se ljudje potrudijo in začnejo živeti bolj zdravo ter v svoje življenje uvedejo pozitivne spremembe na tem področju – za zdravje in dobro počutje tudi v srednjih in zrelih letih."

Več o sladkorju si lahko preberete tudi na tej temi na forumu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj