V zadnjem času je bilo v medijih zaslediti, da so tisti, ki vidijo realno dogajanje v zvezi s covidom in zavračajo nošenje mask in drugih ukrepov, sociopati, nemoralni, sebični, imajo osebnostne motnje in podobno. A vsi, ki jih tako označujejo, se pri tem opirajo na psevdo znanost.

Znanost ni popolna, saj so znanstveniki le ljudje – ti pa zmotljivi in podkupljivi. In v teh časih se psihologijo uporablja kot ideološko orožje proti političnim nasprotnikom. Tako je bilo v medijih zaslediti članke, da imajo tisti, ki zavračajo nošenje mask in druge drakonske ukrepe zaradi prehladnega virusa, katerega preživitvena stopnja je približno 99,96 %, sociopatske tendence, torej so motene osebnosti.

Po besedah brazilskih znanstvenikov, ki so izvedli študijo, naj bi bili znaki asocialnosti, kot so npr. nizka stopnja empatije in visoka stopnja brezčutnosti, nagnjenost k prevaram in riskiranju, značilnosti oseb, ki zavračajo nošenje mask in ostale drakonske ukrepe.

Nekoč so ‘antisocialne’ tendence (oznaka psihopat, sociopat) pripisovali ljudem, ki so jih označevali za ‘slabe’, celo zlonamerne oz. zločinske. Danes se izraz sociopat vsesplošno uporablja za označevanje ljudi, ki jih ne maramo. Kako je prišlo do tega?

Ker psihologija uživa avtoriteto znanosti in tako stališči daje legitimnost. Posledično mnogi na diagnozo, da je nekdo sociopat, ne gledajo le kot na mnenje, temveč kot na znanstveno dejstvo.

Sicer pa tovrstnih oznak ne dobivajo le tisti, ki zavračajo absurdne ukrepe uvajajočega fašističnega režima, temveč vse, ki si drznejo dvomiti in izpraševati dejanja in izjave oblastnikov in celo uveljavljene dogme, kot je npr. cepljenje. Pri slednjem je vsakršen kritičen dvom praktično nedopusten, izpraševalci pa označeni za ‘google znanstvenike’, ‘teoretike zarot’ ipd.

Po besedah revije Time Magazine naj bi tako ne bili psihologi “niti najmanj presenečeni” nad izidom referenduma Brexit, kar naj bi bilo “v prvi vrsti posledica neracionalnega delovanja človeških možganov.”

Tako so vse, ki so glasovali za izstop iz Evropske Unije, označili za neracionalne in preprosto neumne; željo po svobodi in demokraciji vseh glasovalcev, ki so glasovali za izstop, pa posledica njihove “psihične zmedenosti”.

Vsi, ki razmišljajo po svoje so ožigosani kot ‘odpadniki’, nevarni družbi

Torej vsi, ki si drznejo kakorkoli pogledati iz kalupa, dvomiti, razmišljati in postavljati vprašanja namesto zgolj slepo slediti – naj si bo glede aktualnega dogajanja, alopatske medicine, cepiv ali česarkoli drugega – so nemudoma ožigosani kot odpadniki, ki predstavljajo nevarnost za družbo; psihično moteni in moralno inferiorni.

Psihološke oznake so postale sodobni način obračunavanja in poskušanja utišanja nepokornih režimu in uveljavljenim dogmam.

Povzeto po rt.com.

Preberite še ostale objave glede koronavirusa:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj