Gre za hojo z bosimi stopali po naravnih tleh: torej zemlji, pesku, kamenju, travi … ki ima neverjetne pozitivne učinke na naše zdravje in počutje.

Namreč ko naše telo, naša koža stopi v direkten stik z zemljo, se iz zemlje sprostijo naravno prisotni negativni ioni in uravnovesijo pozitivne ione v našem telesu, kar pozitivno vpliva na naše zdravje.

Prav tako ste zagotovo že slišali za točke na stopalih, kjer se s pomočjo akupresure ali akupunkture zdravi najrazličnejše bolezni in odpravlja težave. S tem, ko hodimo bosi, se izvaja tudi pritisk na te točke, ki se tako aktivirajo in tudi na ta način ima bosa hoja zdravilen učinek.

PREBERITE TUDI: NIKAR ne uporabljajte mikrovalovne pečice!

Čedalje več dokazov je namreč, da bosa hoja deluje antioksidativno (zmanjšuje stopnjo oksidativnega stresa v našem telesu); stres; vnetne procese v telesu; bolečine, izboljša spanec in še kaj. Bosa hoja nam daje naravno, a intenzivno pozitivno energijo, ki je koristna in zdravilna za vse. Na ta način se tudi spodbudi lastne zdravilne sposobnosti našega telesa, ki so skorajda neomejene, a zaradi sodobnega načina življenja zatrte in pozabljene.

A nikoli ni prepozno! Kadarkoli se lahko odločimo drugače in spodnjih x koristi vas bo prepričali, da boste izkoristili boso hojo kadarkoli in kjerkoli boste mogli!

1. Izboljša spanje oz. odpravlja nespečnost

Nespečnost ali insomnia je dandanes pogostejša kot kdajkoli. Raziskave so pokazale, da povezovanje človeškega telesa z zemljo, med spanjem deluje tako, da uravnava raven stresnega hormona kortizola in izboljša vzorce spanja. Do tega pride, ker imajo stresni hormoni izjemen vpliv na naš cirkadijski ritem, energijo, počutje in spanje.

Zagotovo vsakdo pozna neprespane noči, ko nam misli divjajo; obračamo se in obračamo in kljub utrujenosti ne moremo zaspati. Ko naša telesa niso v naravnem ritmu z zemljo, vključno s svetlobo in temo in elektronskimi naboji, trpita nase spanje in imunski sistem. Življenje znotraj in ob umetnih svetlobi in raznih sevanjih je po mnenju mnogih strokovnjakov eden od temeljnih razlogov za čedalje bolj razširjen sindrom kronične utrujenosti.

PREBERITE TUDI: ‘Megla’ v glavi – kaj to je, zakaj nastane in kako se je znebiti

V raziskavi, ki je bila leta 2006 objavljena v Journal of European Biology and Bioelectromagnetics, so opazovali stopnjo kortizola ljudi pred in po ozemljevanju. Pred ozemljevanjem je kortizol nenadzorovano in nepravilno naraščal in padal, po ozemljevanju pa je bil bolj uravnotežen in v skladu z ritmom zemlje in sonca: torej zjutraj višji, kot je pravilno, da se počutimo zbujene in pri energiji; in zvečer precej nižji, da lahko zaspimo.

Spanje je ključnega pomena za naše zdravje in sposobnost samozdravljenja telesa na najbolj osnovni ravni: to je dvigovanjem imunskega sistema; dovolj energije; dobro delovanje prebavnega sistema; preprečevanju nenadzorovanih hrepenenj po nezdravi hrani in s tem rejenju ter za duševno zdravje.

PREBERITE TUDI: 12 presenetljivih psiholoških dejstev

2. Zmanjšuje vnetne procese v telesu

Že omenjeni prosti elektroni z zemljine površine pomagajo nevtralizirati uničujoče proste radikale, s čimer zmanjšajo vnetne procese v telesu in zavirajo staranje. Strokovnjaki za ozemljevanje menijo, da to izboljšuje cirkulacijo v telesu, s čimer se hranila bolje razporedijo po telesu in hkrati se bolje odplavi strupe iz telesa. Posledice so tudi manj zatekanja, boljše počutje ter več energije.

Vnetni procesi so ena največjih groženj sodobnega načina življenja, ki uničuje naše zdravje, saj vodijo v skorajda vse bolezni. S preprečevanjem vnetnih procesov z zdravim načinom življenja bi se skorajda odpravile bolezni in močno zmanjšala smrtnost. Količina vnetnih procesov v telesu je namreč posledica dolgoletnega nezdravega načina življenja.

PREBERITE TUDI: S sodo bikarbono proti avtoimunskim boleznim

Zato je tako pomembno, da se kar se da zdravo prehranjujemo; zaužijemo dovolj antioksidantov; se redno gibamo; dovolj spimo in se izogibamo stresu. In, jasno – hodimo bosi, kadar in kjer le moremo. Elektroni se preko naših stopal absorbirajo v telo in nevtralizirajo vnetne procese sprožujoče proste radikale.

3. Znižuje raven stresnih hormonov

Kronični stres nam najprej uniči kakovost življenja, nato pa še zdravje. A na srečo narava vpliva na nas tako pozitivno in sproščujoče, da lahko uravna stresne hormone in zmanjša anksioznost. Dvojno slepa študija je preučevala učinke ozemljevanja na ljudi: na podplate so jim nalepili posebne nalepke, ki so merile elektro signale, nato so slabe pol ure hodili po zemlji; kontrolna skupina pa ne.

Po ozemljevanju so pri polovici udeležencev opazili nenadne, skorajda takojšnje spremembe elektroencefalograma (EEGs) v levi polovici možganov. Te spremembe potem vplivajo na zmanjšanje stresa. 19 od 22 udeležencev je izkusilo tudi znižan krvni tlak in srčni utrip. Po preučitvi elektro-fizioloških sprememb v možganih in mišičevju, ki so jih izmerili z napravami EEG, EMG in BVP, so te pokazale vsesplošno znižanje stresnih hormonov in napetosti, medtem ko pri kontrolni skupini niu bilo sprememb.

PREBERITE TUDI: Kaj pravi znanost o cepljenju?

4. Dviguje energijo

Medtem, ko ozemljevanje pomirja, pa hkrati daje energijo. Ampak ne tisto napeto, anksiozno, temveč umirjeno in pozitivno, kar tudi pozitivno vpliva na spanje. Hkrati zmanjšuje utrujenost. Več raziskav je že potrdilo, da nas povišana raven stresnih hormonov v telesu oropa energije. Stres namreč dvigne kortizol, ki še poveča stresne odzive telesa.

Ta začarani krog vodi v nespečnost, izčrpanost in anksioznost ter ob dlje časa trajajočem stresu izgorelost in sindrom kronične utrujenosti. Hkrati se mnogim poveča apetit in želja po nezdravi, kalorični hrani, kar še zmanjšuje energijo, povečuje utrujenost in uničuje zdravje.

PREBERITE TUDI: 1-urna meditacija zmanjša anksioznost in stres

5. Zmanjšuje bolečine

Ker so vnetni procesi eden temeljnih vzrokov za razne bolečine, ozemljevanje tudi zmanjšuje bolečine. Do tega pride, ker zmanjšuje otekanje, otrdelost in okorelost, ki so posledice vnetnih procesov. Vse to so težave, povezane z oteklostjo sklepov in kroničnimi boleznimi kot je npr. artritis.

Revmatoidni artritis je npr. avtoimunska vnetna bolezen, ki praviloma vključuje otečenost in bolečine v več sklepih, spremljajo pa jo tudi znaki kot so utrujenost, vročina, hujšanje, vnetje oči, slabokrvnost in celo vnetje pljuč. Z zmanjšanjem vnetnih procesov se lahko s pomočjo ozemljevanja in zdravega načina življenja na sploh vse te simptome zelo omili ali celo odpravi.

PREBERITE TUDI: Zakaj bi morala obstajati prehranska psihiatrija (in kako bi to rešilo mnogo težav)

Študija je pokazala tudi, da ozemljevanje, torej bosa hoja, zmanjšuje bolečine v mišicah po intenzivnih treningih. Ozemljevanje je namreč vplivalo na odziv imunskega sistema in bolečine: pri tistih, ki niso hodili bosi, se je močno povišala raven belih krvnih celic (znak odziva imunskega sistema) ter imeli so hujše bolečine. Tisti, ki so hodili bosi, so imeli rahel upad belih krvničk, manj vnetnih procesov in so hitreje okrevali, torej imeli manj ‘muskl fibra’ in krajši čas.

Ostali pozitivni vplivi

  • izboljšanje živčnega sistema;
  • izboljšanje vida;
  • izboljšanje kardiovaskularnega sistema;
  • izboljšanje imunskega sistema;
  • uravnavanje hormonov (vseh, ne le stresnih);
  • manj PMS in menstrualnih bolečin;
  • uravnan krvni tlak.

Bosa hoja ali ozemljevanje ima torej neštete in naravnost neverjetne pozitivne vplive na naše zdravje. Kdaj ste nazadnje hodili bosi po naravnih tleh? Pa saj niti ni pomembno – bolj pomembno je, da ponovno začnemo – kadarkoli in kjerkoli moremo in izkoristimo naravne darove narave.

PREBERITE TUDI: To so vzroki hormonskega neravnovesja (+ 7 nasvetov)

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj