Hormoni; estrogen; testosteron, adrenalin in inzulin so zelo pomembni v našem telesu, saj vplivajo na veliko delov našega zdravja. Hormone izločajo različne žleze in organi, vključno s ščitnico; nadledvično žlezo, hipofizo, jajčniki; testisi in trebušno slinavko. Celoten endokrinski sistem deluje složno, saj mora nadzirati nivo hormonov, ki krožijo po telesu. Če so hormoni v neravnovesju, lahko povzročijo obsežne in velike zdravstvene težave.

PREBERITE TUDI: Znaki hormonskega neravnovesja, ki jih ženske hitro spregledajo

Običajna ‘zdravljenja’ hormonskih neravnovesij sicer vključujejo ‘zdravljenje’ s sintetičnimi nadomestki hormonov, kontracepcijskimi tabletami, injekcijami inzulina in zdravil za ščitnico. Na žalost imajo te vrste sintetičnih ‘zdravljenj’ za večino ljudi, ki trpijo za hormonskimi motnjami, pogosto 3 slabe stranske učinke:

– Ljudje so odvisni od uporabe ‘zdravil’ na recept preostanek svojega življenja, da bi ohranili simptome pod nadzorom.

– Simptomi se samo zakrijejo, vendar ne rešijo izvorne težave, kar pomeni, da se torej ‘zdravijo’ le posledice obolenja, ne išče pa se vzroka, tako bolnik še naprej razvija nenormalne simptome na drugih delh telesa, medtem ko hormonsko neravnovesje še vedno poteka.

– Jemanje ‘ zdravil’ povzroča večje tveganje za resne neželene učinke, kot so: možganska kap; osteoporoza; anksioznost; težave z zanositvijo, rakava obolenja in še mnogo.

Dobra novica je, da obstajajo naravni načini uravnovešanja vaših hormonov. Kakšne vrste hormonskega neravnovesja lahko kažejo vaši specifični simptomi, kakšni so osnovni vzroki hormonskih težav in kako si lahko pomagate pri zdravljenju težav, ne da bi pri tem prišlo do negativnih stranskih učinkov, povezanih s sintetičnimi ‘zdravljenji’?

Najpogostejši znaki in simptomi hormonskega neravnovesja:

– neplodnost in neredne menstruacije;
– pridobivanje ali izguba telesne mase;
– depresija in anksioznost;
– utrujenost;
– nespečnost;
– nizka spolna sla;
– spremembe v apetitu;
– prebavne težave;
– izpadanje las.

Simptomi hormonskih neravnovesij so lahko odvisni od vrste motenj ali bolezni, ki jo povzročajo. Na primer, visoka raven estrogena lahko prispeva k težavam, ki vključujejo endometriozo in težave z zanositvijo, medtem ko simptomi diabetesa pogosto vključujejo povečanje telesne mase, spremembe v apetitu, poškodbe živcev in težave z vidom. Nekateri specifični problemi, povezani z nekaterimi izmed najpogostejših hormonskih neravnovesij, vključujejo:

Dominantnost estrogena: spremembe v vzorcih spanja, spremembe v teži in apetitu, slabše prenašanje stresa oz. povečanje le-tega, upočasnjeni metabolizem.

Sindrom policističnih jajčnikov: neplodnost, povečanje telesne mase, večje tveganje za sladkorno bolezen, akne, nenormalna rast las.

Nizka raven estrogena: nizka spolna sla, težave z zanositvijo, neredna menstruacija, spremembe v razpoloženju.

Hipotiroidizem (zmanjšana funkcija ščitnice): upočasnjena prebava, povečanje telesne mase, utrujenost, tesnoba, razdražljivost, prebavne težave, neredna menstruacija.

Nizka raven testosterona: erektilna disfunkcija, izguba mišic, povečanje telesne mase, utrujenost, težave z razpoloženjem.

Gravesova bolezen (povečana funkcija ščitnice): tesnoba, redčenje las, izguba telesne mase, težave s spanjem, nepravilen srčni utrip.

Diabetes: povečanje telesne mase, poškodbe živcev (nevropatija), večje tveganje za izgubo vida, utrujenost, težave z dihanjem, suha usta, težave s kožo.

Slabo delovanje nadledvične žleze: utrujenost, bolečine v mišicah, tesnoba in depresija, težave s spanjem, zmedenost, neredna menstruacija.

PREBERITE TUDI: Uspešno v boj proti virusom in bakterijam

Dejavniki tveganja in vzroki hormonskih neravnovesij

Hormonsko neravnovesje so motnje, ki jih povzroča kombinacija večih dejavnikov, kot so prehrana; zdravstvena anamneza; genetika; stres in izpostavljenost toksinom iz vašega okolja.

Nekateri najpomembnejši povzročitelji hormonskih neravnovesij so:

– alergije na živila in težave s črevesjem (razširjeno področje novih raziskav kaže, da ima črevesno zdravje pomembno vlogo pri hormonskem ravnovesju. Če imate težave s črevesjem, ste bolj dovzetni za hormonske težave, vključno s sladkorno boleznijo in debelostjo. To je zato, ker vnetje navadno izvira iz črevesja in nato vpliva na vsak vidik vašega zdravja.);
– prekomerna telesna teža ali debelost;
– visoka stopnja vnetja, ki jo povzroča slaba prehrana in slab – življenjski slog;
– genetska občutljivost;
– toksičnost (izpostavljenost pesticidom, toksinom, virusom, cigaretom, čezmernemu alkoholu in škodljivim kemikalijam);
– visoka količina stresa in pomanjkanje spanca in počitka.

7 nasvetov za boljše hormonsko ravnovesje

1. Zamenjajte ogljikove hidrate za zdrave maščobe

Uživanje različnih živil, ki vsebujejo veliko nenasičenih maščobnih kislin je ključnega pomena pri ohranjanju ravnovesja vaših hormonov. Vaše telo potrebuje zdrave maščobe za hormonsko ravnovesje. Ne samo, da so te bistvene maščobe temeljni gradniki za proizvodnjo hormonov, temveč tudi ohranjajo nizko stopnja vnetja, spodbujajo presnovo in hujšanje. Zdrave maščobe imajo nasprotni učinek rafiniranih ogljikovih hidratov, ki vodijo v vnetje in škodi hormonskemu ravnovesju.

2. Uporabite zelišča adaptogena zelišča

Adaptogena zelišča so edinstven razred zdravilnih rastlin, ki spodbujajo ravnovesje hormonov in ščitijo telo pred številnimi boleznimi, vključno s tistimi, ki jih povzroča prekomeren stres. Raziskave kažejo, da lahko poleg povečanja funkcije imunskega sistema in boja proti stresu različni adapotogeni (goba svetlikava pološčenka, sibirski ginseng, grahovec, Jiaogulan ali zelišče nesmrtnosti) delujejo tudi tako:

– izboljšajo delovanje ščitnice;
– naravno nižajo holesterol;
– zmanjšajo anksioznost in depresijo;
– zmanjšajo degeneracijo možganskih celic;
– stabilizirjo ravni krvnega sladkorja in inzulina;
– podpirajo funkcije nadledvične žleze.

3. Obravnava čustvenega neravnovesja

Po tradicionalni kitajski medicini imajo notranja čustva neposreden vpliv na zdravje posameznika in obravnavanje čustvenih neravnovesij, zunanji dejavniki in izbira načina življenja lahko pomagajo preprečiti zdravstvene razmere, povezane s hormonskimi neravnovesji. Strokovnjaki tradicionalne kitajske medicine verjamejo, da čustvo strah povzroča bolezni v spolnih organih in ledvicah in nadledvičnih žlezah, ki vplivajo na ravni kortizola. To lahko privede do resnih stanj, kot so policistični jačniki ali neplodnost. Čustva frustracije, nestrpnosti in zamer povzročijo bolezen v jetrih, kar lahko povzroči neravnovesje estrogena. Čustva skrbi in tesnobe lahko povzročijo težave z vašo ravnjo inzulina, kar lahko vpliva na povišano količino hormonov.

Glavna sestavina uravnoteženja vaših hormonov seveda obravnava vsa čustvena neravnovesja, s katerimi se ukvarjate. To lahko storite z zmanjšanjem ravni stresa, z osebnim premislekom in s samim seboj. Meditacija je lahko izjemno koristna in tako lahko delate tudi dihalne vaje, preživljate čas na prostem in se redno gibate. Tradicionalna kitajska medicinska terapija, kot sta akupunktura in masaža, lahko pripomoreta tudi k izboljšanju hormonskega ravnovesja, pomagata v boju proti stresu in izboljšata pretok krvi.

Vaša čustva in hormoni so povezani, tako da z uravnovešanjem enega področja, uravnovesite tudi drugo. Če se kdaj občutite napeti, jezni, razburjeni ali vas je celo strah, se zavedajte, da to vpliva na ravnovesje vašega hormonskega ravnovesja in lahko povzroči še večje zdravstvene težave. Nadaljujte s svojim čustvenim ravnovesjem, tako da dodelate vašo dnevno rutino.

4. Uporabite eterična olja

Za uravnotežanje vaših hormonov je seveda pomembno, da izločite toksine iz telesa, tako da se izognete običajnim izdelkom za nego telesa, ki so izdelani s potencialno škodljivimi kemikalijami. Boljša alternativa je uporaba naravnih izdelkov s sestavinami, kot so eterična olja, kokosovo olje, karitejevo maslo in ricinusovo olje. Različna eterična olja lahko namažete na kožo, dodate v čaj ali pijete po kapljicah (odvisno od določene uporabe posameznega izdelka). Posamezno eterično olje (sivke, komarčka, žajblja, timijana,…) lahko pozitivno deluje na določeno težavo.

5. Prehranska dopolnila

Današnja osiromašena hrana povzroča, da v telo ne dobimo dovolj hranilnih snovi, ki jih potrebujemo za normalno delovanje, torej tudi pravilno delovanje hormonov, zato si moramo pomagati s prehranskimi dopolnili.

6. Pazite na uživanje ‘zdravil’ in kontracepcijskih tabletk

Se sploh zavedate škodljivosti nekaterih ‘zdravil’? Ste opazili, da imajo nekatera zdravila v navodilih celo navedene možne stranske učinke, ki so pravzaprav enaki simptomom, ki jih ‘zdravite’? Nekatere sno v farmacevtskih izdelkih lahko motijo ​​hormonsko ravnovesje, kar povzroča neželene učinke, kot so utrujenost, spremembe apetita, spremenjeni vzorci spanja, nizek libido, žalost in celo depresija. Bodite pozorni na zdravila, se pogovorite s svojim zdravnikom o neželenih učinkih in raziskujte naravne alternative, kadar je to mogoče. Kontracepcijske tabletke so še ena nevarna stvaritev, ki spreminja ravni hormonov. Kontracepcijske tablete so vrsta hormonske terapije, ki dvigne ravni estrogena na tako nevarne ravni, da lahko povzroči veliko zapletov;

– neobičajne krvavitve;
– povečano tveganje za nastanek raka dojke;
– povečano tveganje krvavitev maternice, strjevanja krvi, srčni . infarkt in možganska kap;
– migrena,
– povečan krvni tlak;
– povečanje telesne mase;
– bolečine v hrbtu;
– spremembe razpoloženja;
– slabost;
– benigni tumorji jeter;
– občutljivost dojk.

7. Več spanja in počitka

Pomanjkanje spanja ali motenje vašega naravnega cirkadianega ritma je lahko ena najhujših navad, ki prispevajo k hormonskemu neravnovesju. Kako to? Ker vaši hormoni delajo po določenemu urniku in je tudi spanje telesa zanje pomembno, da lahko delujejo! Spanje pomaga uravnavati uravnavanje stresnih hormonov, viša energijo in omogoča, da telo pravilno okreva. Prekomerni stres in slab spanec sta povezana z višjimi koncentracijami jutranjega kortizola, zmanjšanim imunskim sisteom, težave pri delovanju in večja občutljivost za anksioznost, povečanje telesne mase in depresijo. Če želite maksimizirati funkcijo hormonov, po najboljših močeh poskusite priti v posteljo do 10 ure. in se trudite imeti reden urnik spanca.

Ključ do ravnovesja je ravnovesje samo. Uravnovesite hormone, pa boste uravnovesili vse ostalo. In obratno. Uravnovesite življenje z zdravim življenjskim slogom, pa se bo uravnovesilo tudi hormonsko ravnovesje.

PREBERITE TUDI: 4 načini, kako spodbuditi svoje hormone za hitrejše hujšanje

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj