Dandanes imamo v razvitejših državah na voljo mnogo hrane. Pravzaprav več, kot kdajkoli prej. Izbira je zares velika in raznovrstna, vendar to ne pomeni, da smo ljudje tudi zares nahranjeni. Dejansko smo bolj podhranjeni, saj je hrana osiromašena pravih hranil – vitaminov in mineralov, kar jeposledica umetne pridelave in močne predelave.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje vitamina D in depresija tesno povezana

 

Pomanjkanje ustreznih hranil vpliva na naša telesa; ne le na fizično zdravje, temveč povzroča tudi slabše psihično stanje. Ljudje tako trpijo za posledicami anksioznosti, bipolarne motnje, shizofrenije, ADHD in drugih duševnih motenj. Naši psihologi in psihiatri za zdravljenje teh bolezni najraje predpisujejo pomirjevala in antidepresive, čeprav bi moral biti poudarek na povsem drugih stvareh. Najprej, najprej bi morali iskati vzrok za duševne motnje. Vzrokov je seveda lahko več, a iščemo ga lahko tudi v napačni prehrani. Torej, čeprav je vzrokov za duševne težave mnogo, se bomo v tem članku osredotočili na pomanjkanje hranilnih snovi. Zato bi morala obstajati nutricionistična oz. prehranska psihiatrija, ki je disciplina, ki se fokusira na uživanje hrane in dodatkov kot pomoč in podporo za zdravljenje duševnih motenj. S tem bi odpravili tako vzrok duševnih motenj kot posledice (simptome). Ampak farmacija in medicina kaj takega seveda zavračata in še naprej priporočata antidepresive in terapije. Uporaba antidepresivov se je zadnja leta močno povečala, tako v tujini, kot v Sloveniji.

Velik porast predpisovanja antidepresivov

Še posebej zaskrbljujoča je porast porabe antidepresivov med mladimi, o čemer poročajo iz Velike Britanije in Škotske. Na Škotskem, na primer, kar 5572 otrok, mlajših od 18 jemlje antidepresive, kar je 2x več kot leta 2010. To potrjuje dejstvo, da v družbi velja prepričanje, da da je depresijo zlahka ‘zdraviti’ s preprostimi ‘zdravili’, ki hitro pomagajo, čeprav vemo, da instant rešitve običajno niso prava rešitev. Ljudje se izogibajo antidepresivom in terapijam, zaradi socialne stigme, povezane z duševnimi motnjami, ki vodi do diskriminacije in izključitve. Britanski psihofarmakologist David Healy pravi, da klinične preiskave porabe antidepresivov pri mladih ljudeh kažejo, da antidepresivi nanje nimajo dobrih učinkov. Raziskave so odkrile, da antidepresivi ne zdravijo simptomov anksioznosti in depresije, temveč jih lahko še poslabšajo. Še več: antidepresivi so celo povzročili, da so otroci in ljudje čutili samomorilska nagnjenja. Prav tako Healy opozarja na problematiko jemanja antibiotikov pri odraslih. Verjame, da so antidepresivi prevečkrat predpisani in da je zelo malo dokazov, da je jemanje tablet na dolgi rok varno. Antidepresivi so lahko zasvajujoči, imajo neželene stranske učinke in so tudi nezanesljivi.

Povezava med osiromašeno prehrano in depresijo

Kot omenjeno – v bolje razvitih državah imamo na voljo mnogo, obilo hrane v vseh variacijah. Ampak dejstvo je – več kot imamo hrane, bolj je osiromašena s hranili. Pravzaprav večina ljudi nima dovolj hranil za normalno delovanje. Zelo procesirana hrana pa ne le, da ne zagotovi dovolj hranil, temveč tudi dodatno škodi. Z vsemi aditivi, dodatki in sladkorjem, ki jih hrana vsebuje, smo samo še bolj nezdravi.
Povezave med slabšim duševnim zdravjem in pomanjkanjem hranil potrjujejo nutricinosti, ki delujejo tudi v uradnem zdravstvenem sistemu. (Pre)počasi pa so se tudi psihologi začeli zavedati pomena zdravega načina življenja in s tem tudi večjih vnosov potrebnih hranil v telo, saj to pripomore hkrati k zdravljenju in tudi k odpravljanju vzrokov. Nekateri si želijo na tem novem področju še več raziskav. Znano je, da se veliko duševnih motenj zgodi zaradi vnetja v možganih, ki povzroča tudi umiranje možganskih celic. Ta vnetni odziv se začne v našem črevesju in je povezan s pomanjkanjem hranilnih snovi, kot so:
ki so vsi bistveni za optimalno delovanje naših teles.
Zadnje raziskave so potrdile, da prehranski dodatki, kot so cink, magnezij, omega 3, in vitamina B and D3 lahko pripomorejo k izboljšanju človekovega razpoloženja, pomagajo pri simptomih anksioznosti in depresije in pomagajo tudi ljudem z Alzheimerjevo.

Magnezij

Magnezij je eden najpomembnejših mineralov za optimalno zdravje, vendar ga mnogim ljudem primanjkuje. Ena izmed raziskav je pokazala, da dnevni dodatek magnezija privede do znatnega izboljšanja simptomov depresije in tesnobe, ne glede na starost, spol ali intenzivnost depresije.

PREBERITE TUDI: Magnezij nujno potreben za optimalno delovanje možganov

Omega 3, probiotiki, vitamini in minerali

Omega-3 maščobne kisline so še eno izmed hranil, ki so ključnega pomena za razvoj in delovanje centralnega živčnega sistema, pomanjkanje pa je povezano z slabšim razpoloženjem. Vlogo probiotikov – koristnih živih bakterij v vašem prebavnem sistemu – pri izboljšanju duševnega zdravja so raziskali tudi psihiatri in strokovnjaki za prehrano, ki so ugotovili, da je njihovo jemanje vsak dan povezano s pomembnim zmanjšanjem depresije in tesnobe. Tudi kompleks vitamina B in cink sta dodatka,ki vplivata na zmanjšanje simptomov anksioznosti in depresije.

Svojemu telesu zagotovite dovolj hranilnih snovi

Uporaba prehranskih dodatkov lahko ponudi alternativni pristop k zdravljenju depresije in ima velik potencial zdravljenja duševnega zdravja vseh starostnih skupin. Čeprav so prehranski dodatki na voljo v mnogih trgovinah, lekarnah in spletnih trgovinah, pa lahko cena in kvaliteta zelo variirata. Za ljudi, ki jim antidepresivi ne pomagajo, ali imajo neželene stranske učinke, ima lahko nutricionističen pristop k rešitvi izjemen pomen. Mnogo je znanstvenih dokazov, ki potrjujejo, da bi nutricionistika morala imeti veliko večji in globji pomen, kar zadeva naše zdravje. Psihologi in psihiatri bi morali upoštevati povezavo med hrano, vnetjem in duševnimi motnjami. Saj je logično – pomanjkanje koristnih in za življenje nujnih snovi povzroča  nenormalno delovanje telesa, šibkost, vrtoglavico, težje razmišljanje, kar vse vodi do težjega opravljanja vsakodnevnih nalog in posledično smo slabovoljni in utrujeni. Uradna medicina se nutricionistiki sicer izogiba, zato vam zdravniki ne bodo vedno dali pravih nasvetov, zato se poučujmoin se izogimo jemanju ‘zdravil’ in se najprej vrnimo k osnovam.

PREBERITE TUDI: Pomanjkanje teh 6 hranil lahko povzroči simptome depresije

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj