Soda bikarbona je idealna za čiščenje, zdravljenje in še kaj vmes. Nova raziskava pa je pokazala, da celo zdravi avtoimunske bolezni.

Vsakodnevno uživanje sode tako deluje protivnetno, torej zmanjšuje vnetne procese v telesu, ki so značilni za avtoimunske bolezni. Ta preprost bel prah namreč znižuje kislost v želodcu in telesu (ima antacidno delovanje) ter spodbudi vranico, da ustvarja zdravilno protivnetno okolje.

PREBERITE TUDI: 9 načinov uporabe sode bikarbone kot zdravilo

Ugotovili so, da pitje sode bikarbone spodbudi želodec, da proizvaja več kisline, da prebavi naslednji obrok; mezotelialnim celicam na vranici pa sporoči, da ni potrebe po zaščitnem imunskem odzivu.

Mezotelialne celice obdajajo naše telesne votline, npr. v prebavnem traktu, ter zunanji del notranjih organov in preprečujejo, da bi se ti drgnili eden ob drugega. Šele kako desetletje nazaj so odkrili, da imajo še eno funkcijo – majhne ‘prstke’, imenovane mikrovili, ki začutijo okolje in posvarijo organe, ki jih prekrivajo, da prihaja vsiljivec ter je potreben imunski odziv.

Pitje sode pa sporoči vranici, ki je pomemben del imunskega sistema, saj filtrira kri in hrani določeno količino belih krvnih celic, da imunski odziv ni potreben. Ta ‘pogovor’ poteka preko prenašalca sporočil acetilholina, ki, kot kaže, ustvarja okolje ki ščiti pred vnetnimi procesi.

PREBERITE TUDI: Odstranimo pesticide s sadja in zelenjave, preden jih zaužijemo

Ugotovili so, da se je populacija imunskih celic v vranici, krvi in ledvicah, imenovanih makrofagi, po dvotedenskem pitju sode bikarbone spremenila od tistih, ki spodbujajo vnetne procese v tiste, i jih zmanjšujejo. Makrofagi so celice, ki po telesu pobirajo smeti (ostanke poškodovanih in mrtvih celic) in so prvi klic po imunskem odzivu.

Redno pitje sode bikarbone lahko tako pomaga pri vnetnih in avtoimunskih boleznih kot je npr. revmatoidni artritis, pa tudi boleznih in težavah kot so kronična bolezen ledvic, povišan krvni tlak, osteoporoza in kardiovaskularne bolezni.

Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji Journal of Immunology.

PREBERITE TUDI: 3 načini, kako izkoristiti neverjetne učinke sode bikarbone

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj