Sem kirurg, ki je izvedel preko 10.000 kirurških posegov in ob tem nosil kirurško masko. A ne glede na to me zgolj to dejstvo ne kvalificira kot eksperta na tem področju. Kar je bolj pomembno, je to, da sem bil urednik medicinske znanstvene publikacije.

Znam brati medicinsko literaturo, ločiti med dobro in slabo znanostjo, dejstva od fikcije. Verjemite mi, medicinska literatura je polna slabe fikcije, zamaskirane v medicinsko znanost. Zelo lahko je biti zaveden s slabo znanostjo.

Maske NE ščitijo pred prenosom virusa

Od začetka pandemije sem prebral na stotine študij o znanosti medicinskih mask. Na podlagi obširne analize, zame ni nobenega dvoma, da zdravi ljudje ne bi smeli nositi kirurških ali mask iz blaga. Prav tako ne bi smeli priporočati nošenja mask celotni populaciji. Ta priporočila niso podprta z znanstvenimi dokazi najvišje stopnje.

Najprej, da smo si na jasnem: da se premisa, da kirurgi nosijo maske, uporablja kot dokaz, da je “treba nositi maske, da se prepreči prenos virusov”, je logična zmota, ki bi jo označil kot argument napačne primerjave ali primerjave jabolk in hušk.

Čeprav kirurgi nosijo maske, da bi preprečili, da bi njihove respiratorne kapljice okužile kirurško polje in notranje organe operiranih pacientov, je to najdlje, kolikor lahko raztegnemo to analogijo. Jasno je, da se kirurgi ne morejo “socialno distancirati” od svojih pacientov (razen če uporabimo robotske kirurške naprave in v tem primeru sam vsekakor ne bi nosil maske).

Pri CoVID-19 pandemiji gre za virusni prenos. Kirurške in maske iz blaga NE preprečijo prenosa virusov. Vsi bi se morali zavedati, da za obrazne maske nikoli niso dokazali, da preprečujejo ali ščitijo pred prenosom virusov. In to je tudi razlog, zakaj jih niso nikoli priporočali za uporabo med sezonskimi izbruhi gripe, epidemijami in pandemijami.

Da maske NE ščitijo, je navedeno tudi na samih embalažah mask:

Neuspeh medicinske literature, da bi podprla medicinske maske zaradi gripe ali drugih virusov, je tudi razlog, da so Fauci, Združenje kirurgov ZDA, CDC, WHO in praktično vsak ekspert za nalezljive bolezni, izjavili, da nošenje mask ne preprečuje prenosa virusa SARS CoV-2. Čeprav so uradne zdravstvene inštitucije obračale in obračale in kasneje spremenile svoja priporočila, se znanost ni spremenila, niti se niso pojavile nove raziskave, ki bi podpirale nošenje maske v javnosti. Pravzaprav je najnovejša sistemska analiza ponovno potrdila, da so maske neučinkovite pri preprečevanju in prenosi virusov, kakršen je CoVID-19.

Če je kirurg bolan, sploh s kako virusno infekcijo, sploh ne bi operiral, ker se zaveda, da kirurška maska ne bi zaustavila virusa.

Tudi okolja se ne da primerjati

Naslednje področje napačnih primerjav ima opraviti z okoljem, v katerem se nosijo maske. Okolje, v katerem kirurgi nosijo maske, zmanjšuje negativne učinke nošenja mask na njih.

Za razliko od vsesplošnega javnega nošenja mask, kirurgi delajo v sterilnem okolju in z zagotovljenim intenzivnim pretokom zraka preko posebnih sistemov, ki jim redno menjajo filtre in ki izmenjujejo in filtrirajo sobni zrak na zelo visoki ravni ter povečujejo vsebnost kisika v zraku v prostoru. Ti pogoji omejijo negativne vplive nošenja mask kirurgom in ostalemu osebju. In celo kljub tem ekstremnim ukrepom in nadzorovanim pogojem klinične študije kažejo, da ima nošenje mask negativne vplive (znižana raven kisika v arterijah in ponovno vdihovanje ogljikovega dioksida), kar vpliva na fiziologijo in zmogljivost kirurgov.

Kirurgi in ostalo osebje smo ustrezno izobraženi in izkušeni ter izjemno previdni glede sterilnosti. Nosimo samo sterilne maske. Maske sterilno zavržemo. Masko nosimo kratek čas in jo zamenjamo ob prvih znakih nabrane vlage, za katero vemo, da zmanjša učinkovitost maske in še poveča negativne vplive. Kirurgi NIKOLI ponovno ne uporabimo kirurških mask, prav tako ne nosimo mask iz blaga.

Ljudem zapovedujejo, da morajo nositi maske, za katere niso bili ustrezno usposobljeni in ne poznajo tehnik. Posledice so napačno ravnanje, pogosto prijemanje in večkratna ponovna uporaba mask na način, ki poveča možnost kontaminacije in najverjetneje še poveča nevarnost prenosa oz. okužbe.

Opazujte ljudi po trgovinah in mi povejte, kaj menite o učinkovitosti mask v skupnosti.

Če si ne morete pomagati, da ne bi verjeli in zaupali šibkim retrospektivnim opazovalnim študijam in zmedenim javnim “predstavnikom zdravja”, ki vam lažejo o koristih nošenja mask in povsem ignorirajo njihove rizike, potem bi morali zavrniti vsaj nelogično priporočilo anti-znanosti, da tako blokirate le dva od treh možnih vstopov virusov za virusne okužbe. Maske pokrijejo le nos in usta – ne ščitijo pa oči.

Dr. Jim Meehan, MD, je zdravnik, podjetnik in uveljavljen vodja, ki zagotavlja sodobno in zanesljivo znanost ter rešitve, ki so v skladu s poštenimi, odkritimi, transparentnimi principi, osredotočenimi na paciente.

Preberite še ostale objave glede koronavirusa:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj