Dejstvo je, da bi bili vsi radi videti kar se da lepi in mladostni – tudi s pomočjo lepotnih posegov. In medtem, ko so bili nekoč na voljo le precej invazivni posegi, npr. kirurški lifting ali lasersko pomlajevanje s CO2 laserjem, ki sta zahtevala precejšnje obdobje okrevanja, pa je tehnologija izjemno napredovala.

Dandanes imamo na voljo veliko tretmajev in posegov, ki so neinvanzivni, paciente pa lahko pomladijo za 5 ali celo 10 let. Eden izmed najnaprednejših, ki zahteva le 5 dni okrevanja in daje naravnost neverjetne rezultate, je pomlajevanje z ionsko plazmo. O tej napredni tehnologiji smo govorili s priznanim dermatologom, dr. Sandijem Luftom iz Derma Centra Rogaška in Maribor.

Dr. Luft, kako bi pojasnili vlogo ionske plazme pri pomlajevanju in obnavljanju kože?

Da bi razumeli delovanje ionske plazme na kožo, pri nas je to NeoGen plazma, je treba imeti osnovno znanje o zgradbi kože. Ta je sestavljena iz treh slojev, vrhnjice, usnjice in podkožja. V spodnji plasti vrhnjice se nahajajo melanociti, ki koži dajejo pigment. V usnjici so celice, ki proizvajajo elastin, kolagen in hialuronsko kislino, kar jo naredi mehko, elastično in odporno na drgnjenje. S staranjem se spremenijo izgled in lastnosti kože. Vrhnjica in usnjica se stanjšata, pojavijo se rjave lise, kapilare, vsebnost kolagena, elastina in hialuronske kisline v koži se zmanjšajo, kar povzroči izgubo tonusa in pojav gub. Tukaj pa nastopijo učinki ionske plazme

Na kakšen način torej deluje pomlajevanje z ionsko plazmo, da smo videti toliko pomlajeni brez rezanja kože ali resne poškodbe površine kože,  kot je to pri posegu z npr. CO2 laserjem?

Pri postopku z NeoGen plazmo uporabljamo energijo, ki se ustvari s pomočjo generatorja naprave, ki iz plina dušika naredi ionizirano ionsko plazmo. V naravi se plazma ustvari pri razelektritvi ozračja, polarnem siju. V fiziki poznamo tri osnovna agregatna stanja: trdno snov, tekočino in plin. Ta lahko prehajajo med seboj, odvisno od energetskega stanja. Ionska plazma je visokoenergetsko agregatno stanje, ki teži k prehajanju v nižje agregatno stanje, plin. S pomočjo nastavka naprave se ionska plazma ustvari nad površino kože, nato v usnjici preide nazaj v plin, odvečno energijo pa enakomerno razporedi na celotno površino kože.

IFrame

Pregrevanje slednje ne povzroči okvare pigmentnih celic ali nastanka brazgotin. Prav tako ne preide do pojava odprtih ran na koži, tudi pri posegu z visoko energijo. V dneh po posegu se z luščenjem postopoma odstrani vrhnji sloj kože, skupaj z vsemi poškodbami, ki so zaradi staranja in delovanja sonca nastale tekom let, v usnjici se spodbudi novotvorba kolagena, elastina in hialuronske kisline.

Komu svetujete pomlajevanje z ionsko plazmo?

Pomlajevanje z NeoGen plazmo je še posebej primerno za izboljšanje videza kože, zmanjšanje gub in hiperpigmentacij, ki nastanejo zaradi kroničnega in ponavljajočega se izpostavljanja soncu, kar poznamo tudi kot fotostaranje kože. Najboljše učinke ima pri zaviranju pojava zgodnjih znakov staranja kože, kot so sončne pege in t.i. starostne lise, tankih benignih izrastkih, v začetni fazi pri povešeni koži na licih, oslabljenem tonusu kože, začetnem pojavu gub v okolici nosu in ust, drobnih gubah na zgornji ustnici in pri odstranjevanju predstopenj kožnega raka – aktiničnih keratozah. Učinkovitost delovanja NeoGen plazme je dobra tudi pri težavah s kožo, kot so strije, brazgotine po opeklinah ali pri glajenju drugih vrst brazgotin, vnetih aknah, uporabljamo jo lahko za nekirurško korekcijo kože vek, spodbujanje prehajanja zdravil ali drugih aktivnih učinkovin v kožo in za zmanjšanje števila bakterij na površini kože. Postopek se lahko izvaja, poleg obraza, tudi na vratu, prsnem košu, rokah in drugih delih telesa, kjer želimo doseči spremembe videza.

Kakšne oblike posegov z ionsko plazmo NeoGen so na voljo?

Postopek z NeoGen plazmo lahko opravimo z uporabo 4 različnih stopenj energije (1 do 4 Joula), s katerimi dosežemo različne učinke na koži: zelo nizka energija (do 0,8 Joula, 2 prehoda, 1x na teden), nizka energija (1 do 2 Joula, 1x na tri tedne), visoka energija ( 3 do 4 Joule, 1 prehod, poseg se izvede samo enkrat) in zelo visoka energija (3 do 4 Joule, 2 prehoda, izvede se samo enkrat). Vse omenjene oblike posegov z NeoGen plazmo izboljšajo tanke linije, poenotijo ten kože, zmanjšajo lise, vendar je opaziti večje izboljšanje tonusa kože pri posegih z uporabljeno višjo energijo. Slednji so povezani z obdobjem okrevanja, ki traja med 5 do 10 dni. Izvedba posega z zelo nizko energijo ne potrebuje okrevanja, vendar je pojav učinka postopen in bolj opazen s ponavljanjem posega.

Kakšne učinke lahko pričakujemo po postopku?

Pričakovani učinki na kožo so zmanjšanje tankih linij in gub, izboljšanje tonusa in elastičnosti kože, izboljšanje površine kože, ki je bolj gladka in ima enakomerne ten, zmanjšanje velikosti por na obrazu in brazgotin, izboljšanje tonusa kože vek in odstranitev predstopenj kožnega raka – aktiničnih keratoz. Pri posegu z zelo nizko energijo je učinek tudi povečanje prehajanja aktivnih učinkovin iz krem v kožo, kar koristi pri zdravljenju kožnih bolezni, npr. pri melazmi.

Po kolikem času lahko opazimo končni rezultat?

NeoGen plazma spodbuja kožo k obnavljanju, kar ji v končni fazi daje pomlajen videz. Učinek je lahko preventiva pred pojavom znakov staranja kože ali pojavom predstopenj kožnega raka, vzdrževanje dobrega stanja kože ali odpravljanje sprememb, ki so se pojavile s pretekom časa. Učinki so vidni takoj po zacelitvi kože, po 5 do 10 dneh  Po posegu se vrhnjica postopoma odlušči, pojavi se koža, ki je enakomernega tena in je videti sveža. NeoGen plazma spodbudi nastanek kolagena in elastina ter hialuronske kisline v koži s pomočjo lastnih mehanizmov. To je dolgotrajen proces, ki se začne takoj po posegu in traja več mesecev.

Po treh mesecih opazimo izboljšanje tonusa in lifting kože, nekateri pa po posegu z NeoGen plazmo na visoki energiji opažajo postopno izboljšanje stanja kože tudi do leto dni po posegu. Priporočamo izvedbo vsaj treh ponovitev postopka na zelo nizki ali nižji energiji ali izvedbo enega na višji energiji. Postopek z uporabljeno zelo nizko energijo se ponavlja vsak teden, z nizko energijo se ponavlja na mesec dni, z visoko energijo se ponovi po 2 do 3 letih, oziroma 1-krat letno, če želite še dodatno izboljšati vsebnost kolagena in elastina v koži.

Ali je ta tretma nov, ali je že dodobra preizkušen?

NeoGen plazma je preverjena tehnologija. Podjetje Energist že več kot 20 let proizvaja naprave, ki delujejo po principu edinstvene tehnologije ionske plazme iz dušika. Delovanje slednje in varnost uporabe sta dokazana in preverjena v več kot 30 z dokazi podprtimi kliničnimi študijami. Postopek NeoGen plazma ima sedem odobritev FDA, Ameriške agencije za hrano in zdravila, za zdravljenje predstopenj kožnega raka – aktinične keratoze, brazgotin po aknah, gub na obrazu in telesu, seboroičnih keratoz, pigmentnih lis, npr. lentigo simplex in lentigo solaris ter virusnih bradavic. V letu 2020 je NeoGen plazma prejela nagrado za najbolj inovatino medicisko opremo v kategoriji Najbolj inovativnih tehnologij na letni konferenci Medical Beauty award v Atenah.

V čem je prednost pred ostalimi tehnologijami?

NeoGen plazma je po učinku pri uporabi nizke ali srednje energije primerljiva s srednje globokim kemičnim pilingom, pri nastavitvi z visoko energijo pa z globokim kemičnim piligom in laserskim resurfacingom z ablativnimi laserji (Er:YAG in CO2). V primerjavi z njimi je varnost veliko boljša, saj je delovanje v primerjavi s kemičnimi pilingi bolje nadzorovano, v primerjavi z popolnoma ablativnimi laserji pa je poseg manj boleč, z bolj enakomernim učinkom na površini in v globini kože, brez pojava odstranitve ali odmrtja dela kože ter brez opaznih prehodov med obdelano in neobdelano površino kože. Znano je, da ionska plazma  že v nastavitvi z nizko energijo uniči bakterije, viruse in glive, kar je dodaten razlog za celjenje brez okužbe kože po posegu. Celjenje je pri NeoGen plazmi je torej krajše, z manj možnostmi pojava sprememb pigmentacije kože, okužbe ali pojava brazgotin.

Z različnimi nastavitvami naprave se lahko prilagodimo tenu kože in spremembam, ki jih želimo odstraniti ali izboljšati. Vsaj dva tedna pred in štiri tedne po posegu se je treba izogibati sonca, saj tako zmanjšamo možnost pojava motnje pigmentacije kože. Poseg lahko sproži pojav herpesa na ustnicah, kar lahko preprečimo z uporabo virostatika. Podobno kot pri vseh postopkih, po katerih se koža celi, se lahko tudi tukaj pojavijo brazgotine, a je ta možnost celo majhna, ko upoštevamo navodila za nego kože po posegu. Dlake, obrvi, lasje ob robu obraza se lahko med posegom posmodijo, vendar nato zmeraj ponovno porastejo.

S katerimi posegi lahko kombiniramo NeoGen plazmo?

Povečanje učinka lahko dosežemo z izvedbo fotopomlajevanja z ELOS tehnologijo. Učinek zatem izvedenega postopka z NeoGen plazmo je lahko bolj enakomeren, učinek pomlajevanje kože je nekoliko boljši. Sicer lahko postopek z Neogen plazmo izvedemo pred in po injiciranju polnil, botulinskega toksina, mezoterapiji, Profhilu, resorbilnih nitih, frakcionirani radiofrekvenci, Ultheri  in drugih postopkih.

Koliko časa drži pomlajen videz? Npr. botoks in polnila kar hitro popustijo.

Polnila iz hialuronske kisline in botulinski toksin nimajo vpliva na pomlajevanje kože, pač pa na hiperaktivne mimične mišice in pomanjkanje volumna podkožja. Oboje lahko samostojno ali v kombinaciji izboljša videz obraza, vratu ali prsnega koša, vendar koža pri tem ni videti nič mlajša. Lise, razširjene pore, tanki izrastki, nizka vsebnost kolagena ali elastina v koži in oslabljen tonus ostanejo. Pomlajevanje kože je proces, pri katerem v primeru Neogen plazme povzročimo nadzorovano poškodbo kože, ki se zaceli brez brazgotin, in pri tem nekateri znaki staranja izginejo. Trajanje učinka je daljše od delovanja botulinskega toksina in polnil, saj pri posegu z Neogen plazmo na visoki energiji traja leto dni do končnega izboljšanja in pomladitve kože. Zaščita pred soncem in zdrav življenjski slog omogočata podaljšanje učinka. Proces staranj gre naprej, zato je po 2 do 3 letih potrebna ponovitev, pri izvedbi z nizko energijo pa že prej.

Komu bi takšen postopek odsvetovali?

Postopek z NeoGen plazmo ni primeren za osebe, ki bi imajo napredovalo stanje kože, z oslabljenim tonusom in povešenostjo, ki jo je mogoče bolje izboljšati s pomočjo plastične kirurgije. Prav tako ne pri znani nagnjenosti k hipertrofičnim brazgotinam ali keloidom, aktivnem vnetju kože na območju izvedbe terapije (luskavica, ekcem, vnetje iz drugih razlogov, kožni rak), ko oseba jemlje isotretinoin manj kot 6 mesecev od posega ali uporablja kreme s kortikosteroidi, pri osebah s poškodovano kožo na mestu izvedbe terapije, v času nosečnosti ali dojenja, do pojava normalnega mesečnega ciklusa. Postopka ne izvajamo na od sonca porjaveli koži ali po uporabi samoporjavitvenih krem do 7 dni pred posegom, pri osebah s temno poltjo, Fiztpatrick tip V in VI, ali z vitiligom. Prav tako ga ne moramo izvajati, ko ima posameznik motnje delovanja imunskega sistema, npr. HIV ali AIDS, levkemija in druge avtoimune bolezni, pri slabo nadzorovani sladkorni bolezni ali ko ima oseba spodbujevalnik srčnega ritma.

Ali je lahko vpliv postopka neželen, če ima pacientka npr. že polnila ali botoks ali resorbilne niti?

NeoGen plasma pregreva površino kože, pri uporabi najvišje energije vse do sredne usnjice. Niti, polnila in resorbilne niti se nahajajo globje v podkožju, zato na njih nima vpliva. Vsekakor se poseg ne izvaja vsaj 14 dni po injiciranju botulinskega toksina ali do zacelitve vstopnih mest po injiciranju polnila, prebadanja kože s kanilo ipd.

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

PREBERITE TUDI: 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj