Nastopil je praznični december, poln druženja, zabav in veselja, ko želimo biti vse kar najlepša in sijoče, tako na fotografijah kot tudi v živo. A nastopil je trenutek resnice in ugotovile smo, da se nam poznajo poznajo leta pomanjkanja spanja; preveč stresa; prekomerno sončenje ter pogosto tudi nepravilna nega in prehrana.

Odšle smo že na nego obraza, po kateri je bila koža nekaj dni malce lepša, a konkretnejšega učinka, ki bi trajal, ni bilo. Gubice so že prave gube, opazne so brazgotine zaradi aken izpred mnogih let, poškodbe od sonca so preveč intenzivne, da bi pomagali blagi tretmaji. Tukaj nastopi učinkovita rešitev, imenovana CO2 frakcionarni laser.

O tem, kaj je CO2 laser, kako deluje in kakšne rezultate lahko pričakujemo, smo govorili s priznanim dermatologom, ki skrbi tudi za lepoto in mladosten videz marsikatere slovenske estradnice, Sandijem Luftom, dr. med.

Dr. Luft, kaj sploh je CO2 laser in kako deluje?

CO2 laser je bile eden prvih laserjev, ki so jih razvili konec petdesetih let. V medicini se uporablja na različnih področjih, poleg dermatologije še v ginekologiji, zobozdravstvu, ORL  in kirurgiji. Svetloba CO2 laserja nastane s pomočjo plina ogljikovega dioksida (CO2) in zanjo je značilno, da se absorbira v vodi. Večina tkiv ima veliko vsebnost vode, zato se svetloba tega laserja v njih dobro absorbira. V koži povzroči področja uparitve kože, neposredno ob njih pa je področje toplotnega pregrevanja kože, ki povzroči spremembe na beljakovinah, t. i. denaturacijo. Slednjo si lahko predstavljamo kot spremembo barve jajčnega beljaka iz prozorne v belo. Kožne celice zaznajo to spremembo in sprožijo proces celjenja kože, ki se konča po več mesecih. Rezultat je histološko in klinično pomlajena koža, ki ima več novih kolagenskih in elastinskih vlaken, na površini pa je to opazno zaradi manj globokih gub, ožjih por, bolj enakomernega tena in izboljšanega sijaja kože.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

Za katere kožne težave je primeren, kakšni so rezultati in koliko izboljšanja lahko pričakujemo?

Tehnologijo, s katero deluje CO2 laser, lahko v estetski dermatologiji uporabljamo za odstranjevanje nenevarnih kožnih izrastkov, glajenje gub, brazgotin in strij ter pomlajevanje kože. CO2 laser sicer velja za zlati standard pomlajevanja kože. Po njegovem učinku presojamo vse nove in stare načine pomlajevanja kože. Pri primerno izbranih kandidatih je lahko učinek pomlajevanja zelo dober, saj pride do opaznih sprememb, ki so vidne na površini kože in tudi pod njo ter jih povezujemo z mlajšim videzom kože. V procesu celjenja, ki ga povzroči delovanje CO2 laserja, se koža zadebeli, kar se povzroči opazno bolj gladko kožo, izboljšanj sijaj, ožje pore in enakomeren ten.

Koliko časa trajajo rezultati oz. koliko časa je koža lepša in pomlajenega videza?

Staranja ni mogoče ustaviti, lahko pa ga nadzorujemo in usmerjamo. To velja za kožo in za vse druge organe v telesu. Učinek enega posega ni večen, traja pa lahko zelo dolgo, tudi več let, če skrbimo za splošno zdravje in za zdravje kože. Na slednjo zelo škodljivo vpliva sonce, cigaretni dim, onesnaženo okolje in na obrazu tudi spalne navade, kot je ležanje v postelji na obrazu. Koža obraza se hitreje stara, če se ne izogibamo škodljivim dejavnikov in ne uporabljamo zaščitnih krem in krem z koži identičnimi ali podobnimi sestavinami.

Ali se ga lahko uporabi tudi za nadležne gubice okoli oči, kjer je koža tako tanka?


FOTO: Sandi Luft, dr.med., Derma center Rogaška/Maribor

Okolica oči je del obraza, kjer je koža na telesu najtanjša, podvržena zunanjim dejavnikom in mimiki. S CO2 laserjem lahko zgladimo gube, ki ne izginejo v mirovanju mimičnih mišic, popravimo povešeno kožo na zgornjih in spodnjih vekah ter zgladimo črte med obrvmi in na začetku nosu. Pravilno izveden postopek s frakcioniranim laserskim žarkom ne povzroči pojava brazgotin ali belih lis tudi na najtanjši koži zgornjih in spodnjih vek.

Kaj pa nasolabialne gube – so kaki učinki? In gubice nad zgornjo ustnico?

Nasolabialne gube, torej gube, ki potekajo ob straneh nosu do ustnic, se zmanjšajo, če popravimo izgubo volumna na licih in stranskem delu obraza. Slednje se lažje doseže z uporabo polnil kot pa s CO2 laserjem, saj bi z njim morali obdelati celotno površino lic. Gube na zgornji ustnici so posledica tanjšanja kože, lahko pa tudi zadebelitve zaradi delovanja sonca in kajenja, kar je poznano kot elastoza, sprememb na zobeh ali zgornji čeljusti.

Zelo dobro lahko popravimo gube, ki so posledica t. i. elastoze, in sicer tako, da z laserjem odstranimo del vrhnjice in zgornjega dela usnjice, kar je poznano kot ‘CO2 resurfascing’. Za gube na stanjšani koži ustnic je bolj primeren frakcioniran način delovanja CO2 laserja, saj ga ne moremo izboljšati s kirurškim postopkom. CO2 laser je zato eden od redkih učinkovitih pristopov k pomlajevanju tega dela obraza.

Je ta laser primeren tudi za hujše brazgotine, kot so brazgotine po hudih aknah in poškodbah?

S CO2 laserjem lahko zelo dobro popravimo videz t. i. hipertrofičnih brazgotin, to je tistih, katerih brazgotinsko tkivo se dviguje nad površino kože. Takšne so brazgotine po kirurških posegih in včasih tudi po aknah. Za slednje so bolj značilne atrofične brazgotine, ki segajo pod nivo kože. Videz plitvih lahko dobro popravimo s CO2 laserjem, pri bolj globokih pa uporabimo druge postopke.

Koliko ponovitev je potrebnih, da se vidi učinek?


FOTO: Sandi Luft, dr.med., Derma center Rogaška/Maribor

Učinek je viden po vsakem posegu. Od nastavitev naprave je odvisno, kako globoko bo prodiral laserski žarek, kakšno površino kože bo zajel ipd. S tem je povezana tudi sprememba videza površine kože. Frakcioniran laserski žarek pri enem prehodu zajame nekaj odstotkov površine kože, zato ni mogoče pričakovati maksimalnega izboljšanja že po eni terapiji. Nasproti temu je pristop, s katerim obdelamo celotno površino kože, kar prinese večje izboljšanje, a je okrevanje v tem primeru daljše in povezano z več stranskimi učinki kot pri frakcioniranem načinu.

Ali so za postopek potrebne kakšne predpriprave in koliko časa traja?

Pri posegu na zgornji ustnici je treba dan pred posegom začeti z jemanjem zdravila proti herpesu. Koža mora biti umita in brez aktivnega vnetja zaradi aken ali drugih kožnih bolezni. Porjavelost ni ovira, saj ta laser ne prepozna barve kože. Trajanje samega postopka je odvisno od površine kože, ki jo bomo obdelovali, s tem je povezana tudi sama predpriprava in lokalna anestezija. Manjše brazgotine vzamejo nekaj minut, poseg na celotnem obrazu, vključno z vekami, pa uro.

PREBERITE TUDI: Intervju dr. Sandi Luft: s fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti

Koliko časa potrebujemo za okrevanje po postopku in na kaj naj bomo pozorni?

To je odvisno od lokacije področja in površine zajete kože ter intenzivnosti delovanja laserja. Pri manjših področjih se lahko takoj vrnemo k običajnim aktivnostim, pri posegu na vekah, ustnicah ali celotnem obrazu pa traja 6 dni, da lahko rožnato obarvano kožo prekrijemo s tonirano kremo. Prvih 5 do 7 dni so namreč vidne drobne kraste na pordeli koži, nato je 10 dni do 3 mesece koža rožnato obarvana. Novotvorba in preoblikovanje kolagena se zaključita po približno enem ali dveh letih.

Prvi teden je potrebno vsakodnevno umivanje z gelom in vodo ter uporaba mastne kreme z vitaminom B5, ki pospeši celjenje kože. V prvih dneh je v primeru pojava bolečine, lokalne otekline ali povišane temperature treba obiskati zdravnika. Po 5 do 7 dneh lahko uporabite prej omenjeno kremo za prekrivanje rdečine, po več tednih pa kreme z zaščitnim faktorjem 50+. Izogibati se je treba soncu, uporabljati pokrivala in kreme.

Je kakšna koža oz. tip kože, za kakršno ta tretma ni primeren?


FOTO: Sandi Luft, dr.med., Derma center Rogaška/Maribor LPSL

Posegi s CO2 laserjem niso najbolj primerni za izredno tanko kožo. Previdni moramo biti pri posegih na vratu, manj na dekolteju.

Pri katerih težavah opažate najboljše rezultate?

Zelo dober učinek je pri pomlajevanju kože na obrazu, kadar so vidne razširjene pore, plitke in srednje globoke gube na zgornji ustnici, v okolici oči in pred ušesi ter na čelu. Pri brazgotinah po aknah so dobri učinki pri plitkih brazgotinah na licih in hipertrofičnih brazgotinah na obrazu, prsnem košu in hrbtu. Zelo dobro se zgladijo ozke brazgotine, ki nastanejo po operativnih posegih. Tudi pri strijah v obliki tankih linij je učinek zelo dober, manj pri širših.

Je to postopek, ki je primeren za tiste, ki si želijo novo leto pričakati s pomlajenim in osveženim videzom?

Ne, to ni hiter poseg, ki ga naredimo nek dan, drugi dan pa je že vse v najlepšem redu. Tako na hitro ne gre. Učinki so dobri in dolgoročni, vendar je za to treba imeti čas in potrpljenje. Celjenje kože, ki ga sproži laser, je proces, ki v prvi fazi traja nekaj dni in je opazen tudi zaradi krast na površini kože. Tega ni mogoče preskočiti. Posledice staranja, ki jih želimo odpraviti, niso nastale v enem dnevu in tudi ne izginejo v enem dnevu. Takšen poseg je treba načrtovati v obdobju, ko se lahko umaknemo za nekaj dni od oči v delovnem okolju in drugih ljudi, ki ne razumejo vzrokov za takšno odločitev. Učinek CO2 laserja na pomlajevanje kože, glajenje brazgotin in strij ni primerljiv z uporabo katerekoli kozmetične kreme. Odločitev o izvedbi posega, ki v končni meri vpliva na izboljšanje kakovosti življenja, pa je stvar posameznika.

Dr. Luft, najlepša hvala za vse vaše izčrpne in poučne odgovore.

Zaključek

Prihaja novo leto in čas obdarovanj, ko večina misli predvsem na druge. A kaj, ko bi enkrat obdarile tudi sebe? In le kaj lepšega lahko podarimo same sebi za darilo za božič oz. novo leto kot osvežen in pomlajen videz, ki bo pripomogel k naši samozavesti in dobremu počutju? In umirjeni januar je idealni čas, da se umirimo in pocrkljamo tudi sebe ter pomlad pričakamo mladostne in sijoče.

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

www.derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si

www.derma-rogaska.si

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj