Z napredkom tehnologij in dostopnostjo dermatološkega pomlajevanja širši javnosti se pojavlja tudi čedalje več želja po neinvazivnem pomlajevanju. Pomlajevanju, ki daje popolnoma naraven videz, ko smo videti, kot bi prišli z dolgega, sproščujočega dopusta.

Ena izmed najnaprednejših tehnologij neinvazivnega pomlajevanja kože je pomlajevanje s peptidi. Če s pomočjo kozmetike skrbite za svoj videz, potem ste zagotovo že slišale za peptide (v kozmetičnih izdelkih se nahajajo npr. v vrhunski dermatološki kozmetiki Neostrata Skin Active). V kozmetičnih izdelkih se uporabljajo Cu-peptidi in številni drugi, a obstajajo še naprednejše dermatološke metode pomlajevanja s peptidi, kot je mezoterapija s peptidi. O tem smo spregovorili s Sandijem Luftom, dr. med., specialistom dermatologije.

Dr. Luft, kaj sploh so peptidi?

Aminokisline so osnovni gradnik proteinov telesu in so sestavljene iz več kot 50 aminokislin, vezanih v zaporedju. Peptidi so krajši od proteinov in nastanejo, če dva ali več vežemo v zaporedje. Glede na zaporedje aminokislin dobimo različne peptide, ki imajo svoje specifično delovanje na celice v koži, maščobne, pigmentne in druge celice. Peptidi niso telesu tuje snovi, saj se nahajajo v našem telesu in imajo funkcijo signaliziranja in programiranja celic. Za pomlajevanja kože in druge indikacije pa peptide ustvarijo v farmacevtskih laboratorijih.

Peptide lahko že nekaj let zasledimo v kozmetičnih izdelkih, a tehnologija je napredovala in učinkovitejše tretmaje izvajate tudi pri vas. Kakšne metode so na voljo in kako delujejo?

V procesu staranja se količina kolagena, elastina in hialuronske kisline v koži zmanjša, pojavijo se znani zanki, kot so gube, tanjša in hrapava koža, izguba sijaja in prožnosti. Z nadomeščanjem njihove količine v koži je pričakovati nasprotno od tega. Pomlajevanje kože s peptidi izvajamo s pomočjo tankih igel, s katerimi peptide injiciramo v kožo. Ciljne celice, na katere delujejo, so fibroblasti. Po vezavi peptidov na steno teh celic, se v celico prenese informacija, kar spodbudi nastanek kolagena, elastina in hialuronske kisline v koži.

PREBERITE TUDI: Vas morijo gubice in uvel, upadel obraz? To potrebujete za mladosten in svež videz
​​​​​​​

V čem je prednost peptidov pred npr. laserskim ali kakšnim drugim posegom za pomlajevanje, ki jih ponujate v vašem dermatološkem centru?

Laserji in naprave, ki delujejo s pomočjo radiofrekvenčnega toka, fokusiranega ultrazvoka ali ionske plazme, pomlajujejo kožo s povzročanjem nadzorovane toplotne poškodbe kože. Tako se sproži proces celjenja, v katerem se ustvarijo nov kolagen, elastin in tudi hialuronska kislina. Koža postane bolj gladka, enakomernejše barve, z manj gubami in bolj napeta. Peptidi imajo sposobnost pošiljanja signalov kožnim celicam, naj začnejo z novotvorbo gradnikov kože, za kar pa ni potrebna poškodba kože. Obdobja celjenja po posegu zato praktično ni.

Peptide se uporablja v različne namene; od pomlajevanja obraza in odpravljanja pigmentacij, do odstranjevanje celulita in topljenja podkožnih maščob. Liftingi in liposukcije torej postajajo stvar preteklosti? Lahko poveste kaj več, kako poteka/jo postopek/i? Gre za aplikacijo učinkovine v podkožje ali morda kako drugače?

Peptidi se nahajajo v ampulah za takojšnjo uporabo, kjer so dodani hialuronski kislini, ki ni prečno vezana in ima vlogo podpore pri enakomerni razporeditvi peptidov v globokem delu kože, kamor jih injiciramo s pomočjo tankih igel. Postopek je identičen mezoterapiji z vitamini, hialuronsko kislino in antioksidanti. Enako kot pri mezoterapiji velja, da pomlajevanje speptidi ni primerno za osebe, ki je jemljejo zdravila za redčenje krvi ali protivnetna zdravila in imajo nezdravljeno sladkorno bolezen ali bolezen ščitnice. Pomlajevanje s peptidi ni zamenjava za kirurški lifting ali liposukucijo podkožne maščobe, tudi s tema dvema ne moremo ustvariti učinka peptidov pri izbranih osebah. Gre za delovanje na izboljašanje kvalitete kože.

Pomlajevanje kože s peptidi

Po kolikšnem času pa se opazijo rezultati, npr. pri pomlajevanju obraza, odpravljanju celulita in maščob? Takoj po posegu ali nekaj dneh, tednih …? In koliko postopkov je potrebnih?

Obstaja veče vrst peptidov, ki delujejo pomlajevalno na kožo in poleg tega še na zmanjšanje maščobnih celic v podkožju, prekomerne pigmentacije kože in spodbujanje rasti las. Vsi procesi v koži ali drugih celicah telesa potrebujejo čas, da postane proces opazen. Pri pomlajevanju kože s peptidi se najboljši učinek opazi po nekaj tednih, pri zmanjševanju števila maščobnih celic v podkožju lahko to traja tudi poldrugi mesec, pri spodbujanju rasti las pa še dalj časa. Število ponovitev je vedno odvisno od začetnega stanja. Večinoma sta za pomlajevanje kože dovolj dve terapiji v razmiku nekaj tednov.

Pomembna je tudi izbira pacienta, saj takšno pomlajevanje ni najbolj primerno za ljudi z zelo od sonca poškodovano kožo ali debelo kožo. Pri dolgoročnosti učinka se opiram na lastne izkušnje, saj gre za relativno nov pristop pri pomlajevanju. Opazil sem, da je za terapijo primerna oseba sama pri sebi opazila dober učinek na koži, ki je trajal več kot pol leta, po samo eni aplikaciji peptidov, kar je zelo dober rezultat in ga ni pričakovati pri drugih podobnih terapijah. Čas bo pokazal, kako dolgotrajni so učinki.

Koliko časa traja okrevanje po postopku?

Okrevanje je povezano samo s postopkom injiciranja. Podobno kot pri vsaki mezoterapiji se pojavi rdečina ali izboklinice na mestih injiciranja, ki pa hitro izginejo oziroma jih je mogoče prekriti s tonirano kremo. Redko se pri osebah, nagnjenih k modricam, le-te pojavijo v manjšem obsegu.

Ali je pomlajevanje s peptidi primerno, če želimo biti že ta december bolj mladostne in novo leto pričakati bolj sveže in pomlajene?

Pomlajevanje kože je proces, ki traja. Nič ne gre čez noč, podobno se tudi postaramo, torej ne ravno čez noč. Hitro spremembo videza dosežemo s polnili, za pomlajevanje s peptidi pa je potrebno imeti čas, da celice v koži opravijo svoje delo.

Več o pomlajevanju s peptidi si lahko preberete TUKAJ.

Katerih posegov s peptidi trenutno izvajate največ in s katerimi dosegate najboljše rezultate?

Trenutno se osredotočam na pomlajevanje kože s peptidi in s tem imam najboljše izkušnje.

Pri kakšni starosti menite, da bi bilo priporočljivo začeti s tovrstnim pomlajevanjem? Glede na to, da je bolje preventiva kot kurativa, verjetno ni dobro predolgo odlašati, ko opazimo znake staranja?

Pomlajevanje kože s peptidi je primerno za osebe, ki imajo kožo, kot je pričakovati pri starosti med 30 do 50 let. V tej starostni dobi bo učinek najboljši. Pred 30 letom menim, da postopka ni treba izvajati. V določenih primerih po 50. letu ga lahko uporabimo tudi kot dopolnitev k drugim postopkom.

Kar pa se tiče preventive, je najboljša preventiva zaščita pred soncem, zdrav način življenja brez nikotina in brez hrane ter pijač z visokim glikemičnim indeksom, tri do petkrat na teden telesna vadba. Vse drugo, tudi peptidi, so češnja na torti.

Kontakt

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj