Aktinične keratoze so pri belcih zelo pogoste. Nastanejo zaradi dolgotrajnega izpostavljanja soncu, ki kožo poškoduje. Lahko spontano izginejo, ostanejo nespremenjene ali pa napredujejo v nevaren kožni rak, ki ga imenujemo ploščatocelični karcinom. Obstaja več različnih vrst zdravljenja, s katerimi jih lahko uničimo in s tem onemogočimo nastanek kožnega raka. S pametnim obnašanjem na soncu jih lahko preprečimo.

Aktinične keratoze so zaradi velike pogostnosti ena pomembnejših dermatoloških diagnoz. V Evropi jih ima 15 % moških in 6 % žensk. Nastanejo pod vplivom sončnih žarkov, natančneje ultravijoličnega sevanja, zato jih imenujemo tudi solarne keratoze. Ti žarki dolgoročno okvarijo nekatere kožne celice v zgornji plasti kože – povrhnjici in jih spremenijo v rakaste celice. Zato ni nenavadno, da se aktinične keratoze pojavljajo prav na koži, ki je kronično izpostavljena soncu in od njega poškodovana: na obrazu, čelu, uhljih, plešastem lasišču in hrbtnih straneh rok in podlahti. To so odkriti predeli kože, ki so vse življenje izpostavljeni delovanju sončnih žarkov. Poleg tega ni nenavadno niti dejstvo, da so za aktinične keratoze dovzetnejši ljudje, ki se zaradi svojega poklica ali hobija veliko zadržujejo na prostem.

PREBERITE TUDI: Intervju dr. Sandi Luft: s fotopomlajevanjem nad kožne nepravilnosti

Nastanek aktiničnih keratoz ni odvisen zgolj od količine prejetih sončnih žarkov v življenju posameznika, pač pa tudi od občutljivosti kože na sonce. To individualno občutljivost imenujemo fototip in pomeni, kakšna je posameznikova sposobnost naravne zaščite pred ultravijoličnimi žarki s tvorbo zaščitnega rjavega kožnega pigmenta melanina. Glede na to sposobnost se ljudje med seboj zelo razlikujemo. Tisti, ki jih uvrščamo v fototip I in II imajo zelo slabo sposobnost tvorbe melanina, zato je njihova koža že ob kratkem izpostavljanju soncu opečena in praktično nikoli ali le zelo malo porjavi. Zaradi slabe sposobnosti tvorbe kožnega pigmenta je njihova koža zelo svetla, prav tako lasje in oči. Sonce svetlo kožo hitro trajno poškoduje, zato so aktinične keratoze pri tej skupini ljudi veliko pogostejše, kot pri tistih, ki imajo temnejšo polt in obilneje porjavijo, kadar so na soncu.


Številne aktinične keratoze na čelu in plešastem lasišču

Ker se okvare zaradi sonca le počasi kopičijo, se aktinične keratoze ne pojavijo pri mladih ljudeh, pač pa pri starejši populaciji, po 60. letu. Razumemo jih kot eno dolgoročnih neželenih posledic prekomernega izpostavljanja sončnim žarkom, saj okvare postanejo vidne šele po mnogih letih.

Na koži, ki je izpostavljena soncu, največkrat na nosu, licih, robu uhljev in plešastem lasišču se pojavi ena ali več majhnih, od pol do enega centimetra velikih na otip hrapavih lezij, le nekoliko dvignjenih nad površino kože. Lahko so rožnato, rdečkasto ali celo rjavkasto obarvane. Kadar so kožne barve, jih lažje kot vidimo, otipamo kot hrapavo površino. Lahko se pojavi le ena aktinična keratoza, povprečno jih je od šest do osem, lahko pa tudi več deset. Včasih je aktinična keratoza precej dvignjena nad površino zdrave kože, takrat jo označimo kot hiperplastično oziroma hipertrofično.

Aktinična keratoza je skupek rakastih kožnih celic, ki so omejene le na povrhnjico in v tej fazi ni nevarna. Uvrščamo jo med prekancerozne ali predrakaste spremembe, kar pomeni, da se iz nje sčasoma lahko razvije invazivni ploščatocelični karcinom, ki je pravi kožni rak, ki lahko tudi zaseva. Prehod v invazivni kožni rak prepoznamo, ko opazimo občutljivo rdečkasto bunčico, ki se počasi povečuje, pojavljajo pa se tudi ponavljajoče se razjede in krvavitve.

PREBERITE TUDI: Peptidi, napredna tehnologija, ki vas pomladi, odpravi odvečno maščobo in celulit

Večina aktiničnih keratoz ostane nespremenjenih, to pomeni, da ne napredujejo, nekatere pa tudi spontano izginejo. Torej so pri vsaki aktinični keratozi možni trije izidi. Vnaprej ni mogoče predvideti, katera bo napredovala, katera bo ostala stabilna in katera bo izginila. Verjetnost, da pride do napredovanja je razmeroma majhna, ocenjujemo jo na 5 do 10 %, vendar je dovolj velika, da želimo aktinično keratozo odstraniti, še preden postane resnično ogrožajoča za zdravje in življenje. Nevarnost za invazivni ploščatocelični karcinom se pomembno poveča pri ljudeh z več kot petimi aktiničnimi keratozami.

Obstaja več različnih načinov zdravljenja in metode, ki bi bila zlati standard za zdravljenje aktiničnih keratoz, z drugimi besedami najboljša izbira za vse bolnike, ni. Pri izbiri upoštevamo učinkovitost, neželene učinke, kozmetični izid, dostopnost in ceno zdravila oziroma metode, zavzetost bolnika za zdravljenje in tudi njegove želje.

Terapevtske ukrepe lahko razdelimo na dve skupini. Prva skupina predstavlja zdravljenje posameznih lezij in pride v poštev, kadar je aktinična keratoza ena sama ali jih je le nekaj. Te posamične lezije lahko uničimo z zamrzovanjem – krioterapijo. To je hitra, enostavna in poceni metoda, ki jo bolniki večinoma dobro prenašajo in jo zato najpogosteje uporabljamo. Uspešnost zdravljenja tankih aktiničnih keratoz z zamrzovanjem je 90%. Kiruški izrez pride v poštev pri debelejših, hiperplastičnih aktiničnih keratozah, pri katerih ne moremo izključiti prehoda v invazivni ploščatocelični karcinom. Ta oblika zdravljenja nam omogoča tudi mikroskopsko potrditev diagnoze. Posamezne lezije lahko spraskamo z ostro žličko ali uničimo z električnim tokom ali laserjem.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

Druga skupina ukrepov predstavlja zdravljenje polja, to je celotne površine, na kateri so aktinične keratoze in je primerna, kadar jih je veliko. Na voljo so kreme in geli, ki vsebujejo različne učinkovine: imikvimod, ingenol mebutat, 5-fluorouracil in diklofenak, ki se vsaka na svoj način bori proti rakastim celicam. Za polje je primerno tudi fotodinamično in lasersko zdravljenje, obliki zdravljenja s svetlobo, ter srednje globok kislinski piling. Učinkovit pristop je lahko tudi kombinacija metod iz obeh skupin.

Ni redkost, da se po uspešnem zdravljenju pojavijo nove aktinične keratoze, poleg tega obstaja večja možnost za pojav kožnega raka, zato so koristni občasni pregledi pri dermatologu ter redno spremljanje oziroma samopregledovanje kože doma. Ob morebitnem pojavu sumljive spremembe na koži je potreben posvet z zdravnikom. Zgodnje zdravljenje predrakavih sprememb je vsekakor učinkovitejše in estetsko sprejemljivejše kot zdravljenje večjega in že potencialno nevarnega kožnega raka.

Ker je preprečevanje vedno boljše od zdravljenja, se velja pametno obnašati na soncu. Zaščita pred škodljivim delovanjem sončevega ultravijoličnega sevanja temelji na treh ukrepih. Prvi je izogibanje izpostavljanja soncu v času njegove največje moči, to je med 10. in 16. uro. Drugi ukrep je osebna mehanična zaščita z ustreznimi oblačili, pokrivali za glavo in sončnimi očali. Tretji ukrep predstavlja uporaba izdelkov za zaščito pred soncem z visokim zaščitnim faktorjem za predele, ki jih ni mogoče drugače zaščititi. Dokazano je, da se s striktno zaščito pred soncem vsak dan skozi vse leto število novih in obstoječih aktiničnih keratoz zmanjša.

  • Aktinične keratoze nastanejo zaradi prekomernega izpostavljanja soncu.
  • Aktinične keratoze se največkrat pojavijo pri ljudeh z zelo svetlo poltjo.
  • Aktinična keratoza je znak, ki nas opozarja, da je koža trajno in nepopravljivo poškodovana s sončnimi žarki, kar pomeni večje tveganje za nastanek kožnega raka. 

Viri

1. Dodds A, Chia A, Shumack S. Actinic keratosis: rationale and management. Dermatol Ther (Heidelb) 2014; 4 (1): 11-31.
2. Green A, Battistutta D. Incidence and determinants of skin cancer in a high-risk Australian population. Int J Cancer 1990; 46 (3): 356–61.
3. Goldenberg G, Perl M. Actinic keratosis: update on field therapy. J Clin Aesthet Dermatol 2014; 7 (10): 28-31.
Lll – č

Aktinične keratoze vam profesionalno odstranijo v Derma Centru Rogaška in Maribor

Kontakt

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj