Kot najstnica in vse do zgodnjih 20-ih let sem imela praktično brezhibno kožo. Nikoli nobenega mozolja, pigmentnega madeža ali česarkoli, kar bi negativno vplivalo na videz kože. Nekaj mikro-mini zamašenih por na nosu, ki si jih opazil šele z razdalje 5 cm in to je bilo to.
A kot večina žensk sem v svojih dvajsetih tudi sama začela jemati kontracepcijske tablete, saj se mi niti sanjalo ni, kako hude in trajne stranske učinke lahko imajo. Ker sem začela obraz tudi intenzivneje negovati – takrat še nisem vedela za dve temeljeni načeli življenja, ki se odražata tudi pri negi kože, in sicer načelo ‘manj je več’ in ‘če te ne srbi, se ne praskaj’  – so se mi začele bolj mašiti pore, tudi po licih.
Tako sem si jih začela redno iztiskati, zagotovo enkrat na teden. In ker sem želela biti pri tem temeljita, nisem bila ravno nežna, zaradi česar sem se redno lupila. Po nekaj letih sem na licih opazila simetrične, temnejše, rjavkaste madeže in bila sem prepričana, da sem si zaradi iztiskanja sama uničila kožo.
Obiskala sem nekaj priznanih dermatologov, ki so bili vsi istega mnenja: to ni in ne more biti od iztiskanja, to je melazma in je posledica jemanja KT. Tako sem se še sama lotila raziskovanja in ugotovila, da je res zelo pogost stranski učinek. In kar je najhuje: melazma je izjemno težko odstranljiva.

Kaj je melazma?

Melazma so temni, simetrični madeži rjavkaste barve na obrazu, ki jih je praktično skoraj nemogoče prekriti. Najpogosteje so posledica nosečnosti (in v tem primeru kmalu po porodu večini izginejo sami po sebi) in hormonske kontracepcije. Zanjo je značilno, da je na obrazu praviloma simetrična, v raznih odtenkih rjave in izjemno težko odstranljiva. Ob izpostavljanju UV sevanju močno potemni, torej se stanje poslabša, zato je UV zaščita ključna pri obvladovanju.
Zelo težko, če ne nemogoče, jo je tudi prekriti, ker je nekako ‘globinska’.Tudi najbolj grozen mozolj ali črni podočnjaki so ‘mala malca’ proti poskusom prekrivanja melazme. Skratka, gre za najbolj trdovratno obliko hiperpigmentacije, ki se ne le težko odstrani, temveč se tudi skorajda vedno vrne.
Ni besed, da bi opisala, kako grozno mi je bilo, kako obupana in na tleh sem bila, ko mi je kdo za sicer brezhibno naličen in urejen obraz rekel “ej, umazana si po licih” ali “od kemika si popackana” ali “ene fleke imaš” ali “senčilo imaš po licih”.

Iskanje rešitev …

Tako sem v iskanju rešitve prišla do ene najboljših dermatologinj v Ljubljani, ki mi je povedala, da obstaja super učinkovita rešitev: Dermamelan maska. Tako mi je nanesla takratno Dermamelan masko in učinek je bil res UAU. Po enem tednu, ko sem se olupila, je bila moja koža sveža, pomlajena in, kar je najpomembneje, popolnoma brez madežev! Bila sem presrečna, mislila sem, da je to sedaj to in sem dokončno rešena te grozne nadlege. Skoraj prelepo, da bi bilo res! In … res je bilo.
Ko se je začelo poletje, torej nekje dva ali tri mesece kasneje, so se mi madeži kljub vestni uporabi izdelkov z UV zaščito najmanj 50 in izogibanju soncu, vrnili. Bila sem zelo razočarana. Tako sem ponovno odšla na Dermamelan masko – a glej ga, zlomka – ni bilo več učinka. NOBENEGA. Niti lupila se nisem, nobene reakcije na koži. Dermatologinja mi je prijazno ponovila še en nanos maske – enako. NIČ. Kasneje sem se, jasno, lotila raziskovanja in našla pritožbe ljudi po forumih po vsem svetu – spremenili so formulo, ki po novem ni več učinkovala.
Bila sem obupana, a se nisem vdala – iskala in raziskovala sem po in internetu vse možne sestavine in tretmaje, ki bi mi lahko pomagali. Tako sem začela sama doma izvajati blage peele (kislinske pilinge) z glikolno kislino, salicilno kislino, uporabljati azelaično kislino, mandelično kislino, serume z visokim odstotkom vitamina C, niacinamid … ni, da ni. Samo hidrokinona še nisem poskusila.
A ne glede na ves trud, skorajda paranoično izogibanje soncu in uporabo izdelkov z zelo visoko zaščito, ni nič delovalo. Madeži. Madeži na sredini obraza, ki se jih z ničemer ni dalo zares prekriti; ki so mi kazili obraz in zaradi katerih sem morala na sicer lepi koži uporabljati debelo plast polno-prekrivnih pudrov, da sem vsaj delno omilila zadevo.
Vmes sem se še enkrat uspela dokopati do Dermamelan maske in si jo sama nanesla – vse po navodilih in pustila učinkovati maksimalni čas, ne takšen, ki je predviden za moj tip kože – ponovno nič. Preprosto ni bilo več nobenega učinka.
Nato mi je znanka svetovala Quality Switched laser, ki naj bi bil idealen za melazmo in pigmentne madeže. Ker mi sami stanja ni uspelo izboljšati z ničemer, sem se odločila poskusiti tudi to. No, to se je žal izkazalo za napako – ne toliko zaradi samega laserja in njegove neučinkovitosti, temveč ker so mi uporabili napačno jakost. Tako ne le, da mi melazma ni izinila, temveč sem poleg tega dobila še postinflamatorno hiperpigmentacijo oz. prekomerno pigmentacijo po vnetju. Koža je bila po tem laserju namreč taka, kot bi se z lici drgnila po grobem asfaltu (brez pretiravanja – 10 dni nisem bila za med ljudi) in če si nagnjen k hiperpigmentaciji – kar sem jaz postala, ko sem jemala KT in stanje se ni izboljšalo do danes, ko je že najmanj 10 let, kar jih ne jemljem – je treba biti še toliko previden, da se kože pretirano ne draži in ne poškoduje. Kasneje mi je tudi izvajalec priznal, da je bila uporabljena veliko premočna jakost za mojo težavo.
Kljub temu sem poskusila še enkrat, tokrat s povsem drugo jakostjo in – čudež veselja – melazma mi je po enem tednu izginila. Ni besed, s katerimi bi lahko opisala svojo srečo! … ki pa je žal trajala le 10 dni, nakar se mi je spet vse vrnilo. Vse skupaj je bilo podobno že nočni mori.
Kasneje mi je dr., ki me je rešil tudi melazme (v nadaljevanju), razložil, da so QS laserji namenjeni za odstranjevanje tetovaž in nekaterih pigmentacij kože, kot je npr. lentigo. Melazma pa je bolezen, kjer pigmentacija nastaja sproti in ni fiksna kot pri tetovaži in lentigu. In to je eden od razlogov, zakaj se QS laserji pri melazmah ne obnesejo, čeprav jih ponekod po svetu uporabljajo z manjšo energijo, frakcionirane (z boljšim ali manjšim uspehom).
Nato sem poskusila še TCA kislinski piling, pri katerem traja 10 dni, da se olupiš. Stanje je bilo malenkost bolje, koža sveža in lepa, a kaj, ko so madeži kmalu spet potemneli in postali bolj vidni.
In jaz spet z melazmo. Kakšno razočaranje, kakšen obup! A sploh obstaja kaj, kar bi me rešilo? Toliko enega časa, tretmajev, konec koncev matranja kože … vse zaman. Stanje spet enako. A bo že res, da upanje umre zadnje. Čeprav sem po eni strani obupala, mi je skrivoma še vedno tlel žarek upanja.

Na poti k rešitvi

In tako sem se o tem nekega dne pogovarjala s svojo prijateljico, Natalijo Sakelšek, sicer lastnico agencije HappyMed. Potožila sem ji, kako me to onesrečuje, mori dobesedno vsak dan znova in kako vse kaže, da ni rešitve … kako sem obupana. Tedaj mi je povedala, da pozna enega res super dermatologa, vrhunskega strokovnjaka in da mu bo povedala za moj primer. Povedala mi je, da je to dr. Sandi Luft, ki ima ordinacijo v Mariboru oz. Rogaški Slatini. Zvenela sem tako obupano, da sva nehali govoriti in je takoj klicala dr. Lufta.
Malo kasneje me je klicala nazaj, da me bo sprejel. Bila sem presrečna, čeprav – iskreno povedano – nisem imela več kaj dosti upanja. Ampak izgubiti nimam kaj, sem si mislila, in se dogovorila za termin.
Tako sva se tistega oktobrskega dne z Natalijo kar skupaj odpravili k dr. Luftu – v Maribor. Po tem, ko smo se malo pogovorili o vseh tretmajih, ki jih izvajajo pri njih; vseh laserjih in drugih postopkih, ki jih nudi – mimogrede, če rečem, da sem bila impresionirana nad znanjem in profesionalnostjo dr. Lufta kot tudi vsemi tretmaji, ki jih izvaja, niti malo ne pretiravam – mi je pogledal kožo. Takoj je ugotovil, da imam poleg melazme še druge vrste hiperpigmentacij, ter mi predlagal, da mi naredi postopek s Thulium laserjem, ki menda daje izjemne rezultate pri melazmi. Ostale pigmentne nepravilnosti pa bova kasneje reševala z drugimi ustreznimi napravami in tretmaji.
In dogovorila sva se za termin. Ker pa sem bila zaradi slabih preteklih izkušenj malce skeptična, sem se odločila še sama preveriti ta tretma oz. laser. In kar sem našla v raziskavah na internetu, mi je res vlilo upanje: Thulium laser daje izjemne rezultate za pigmentacije, sploh za melazmo, in povrnitev melazme je redka in tudi če se vrne, je blaga. Na tem mestu naj omenim še, da je dr. Luft, po meni znanih podatkih, edini v Sloveniji, ki ima ta laser.
Tako sem se odpravila na tretma v Rogaško Slatino, kjer ima dr. Luft omenjeni laser. Prišla sem z obrazom brez pudra, česar nikoli ne naredim – ravno zaradi madežev. Dr. Luft me je še enkrat pogledal, nato poslikal obraz z Visia napravo za digitalno analizo kože obraza.

Kaj je Visia?

Visia je izjemna naprava, ki poskenira kožo in da izjemno natančne podatke o njenem stanju. Omogoča primerjalno fotografijo v standardni (vedno enaki) poziciji in osvetlitvi, kar omogoča natančno spremljanje uspeha terapij (glajenja gub, zdravljenja aken, ožanja por, ipd.). Dodatno s programom analize fotografij (navadna osvetlitev, polarizirana svetloba in UV slika) izračuna odstotek madežev (brazgotin, rjavih in rdečih madežev), gub, neravnin, por, rjavih lis, rdečih lis (žilic in rdečine), UV poškodb, nastalih od sonca, in porfirinov, ki povedo stopnjo mastnosti kože. Odstotki so preračunani glede na starost pacienta. Tako se ne more zgoditi, da bi 60-letna gospa bila z gubami primerjana s pacientko, staro 20 let, zato so podatki zares točni in zanesljivi.
Odstotki razdelijo vso populacijo, v tem primeru starostno skupino, na 100 delov. 100 je najboljši rezultat za določeno meritev od vseh v neki starostni skupini, 50 je povprečje, 1 je najslabši rezultat. Na osnovi analize s katero se npr. ugotovijo odstopanja v smeri slabega rezultata, se svetuje izbira krem in postopkov, ki ciljano izboljšajo stanje kože obraza.
Sama sem bila nad tem, kar je pokazala Visia, zelo pozitivno presenečena, saj sem bila glede vseh postavk pri vrhu rezultatov: tako kar se tiče nagubanosti kože kot tudi – na moje veliko presenečenje! – poškodb, ki so posledica UV sevanja. Bo že držalo, da največ in najhujših poškodb pridobimo v otroški in najstniški dobi, kajti takrat sem se skorajda paranoično bala in izogibala sonca.

‘Skeniranje’ kože z napravo Visia – na monitorju je jasno razviden madež melazme, ki poteka preko celega lica.

Postopek s Thulium laserjem

Nato sva se lotila kože. Načeloma sicer pol ure prej namažejo obraz s kremo, ki omrtviči kožo, da manj boli, a sama nisem hotela, ker sem imela v preteklosti eno slabo izkušnjo. Tako se je dr. Luft lotil mojega obraza kar ‘na živo’. Priznam, da je peklo in bolelo, a ne tako kot npr. TCA, ki so mi ga naredili kako leto nazaj. Trajalo je kakih 15 minut in po koncu je bila moja koža rdeča in malce otekla.

Med postopkom. Ja, zelo je peklo, sploh, ker nisem hotela kreme za omrtvičenje kože.
Po tretmaju mi je sestra na obraz nanesla sprej s srebrom za dezinfekcijo, nato pa še vlažilno in pomirjajočo masko s peptidi (maska, ki je kot s tekočino močno prepojen vlažni robček z odprtinami za nos, usta in oči). Nato me je namazala še z Bepanthenom, ki sem ga nekaj dobila s sabo še za nego doma.
Dr. Luft in njegove prijazne in strokovne sestre so mi še povedali, da bosta rdečica in oteklina postopoma bledeli, lupila pa se bom nekje 7 do 8 dni. Domov sem se tako odpeljala z zariplo rdečim, malce oteklim in žarečim obrazom. Na srečo sem se dogovorila za tretma v petek, da sem najhujše dneve imela za vikend in jih preživela doma, zaprta med štirimi stenami.

Kako je potekalo celjenje kože

A na moje presenečenje je bilo stanje že naslednji dan, torej v soboto, veliko boljše: večji del rdečice se je umiril in tudi rahel edem je izginil. V nedeljo je oboje že povsem minilo in na svoje presenečenje sem se začela že lupiti. V nedeljo se je lupljenje intenzivno nadaljevalo, sploh na sredini obraza.
V ponedeljek sem imela kako tretjino do polovico obraza že olupljenega, malo je ostalo le še na čelu in ob straneh obraza. Ker je tu koža po laserju le malce potemnela in se lupiš v mikro luskicah, ne plahtah kot npr. pri TCA peelu ali Dermamelan maski (prvotni verziji, ki je še delovala), sem se v ponedeljek normalno naličila in odšla v službo, zvečer pa na intenzivni trening. In ravno ta je bil pika na i – ker se koža segreje in močno znoji – da se mi je olupil še preostanek. Torej v borih 3 dneh! Sama nisem mogla verjeti.
In kar prav tako nisem mogla verjeti, je bilo to, da je bila olupljena koža … brez melazme! Po eni strani vesela in polna upanja, po drugi polna dvomov zaradi slabih preteklih izkušnjah, ko tretma ni pomagal ali pa se mi je melazma vsakič znova vrnila, se sploh nisem upala preveč veseliti. Po pravici povem, da sem iz dneva v dan čakala in se večkrat na dan preverjala v ogledalu – pa ne, da bi občudovala svojo lepo, čisto kožo brez madežev, temveč ali se je ta trdovratni vrag že začel vračati. Skratka, nekako sem v sebi mislila, da je le vprašanje časa in bom ponovno razočarana.
Odsotnost melazme pa ni bil edini učinek Thulium laserja – koža je bila tudi bolj svežega, enakomernega, sijočega in mladostnega videza. Skratka, res izjemen rezultat! Po Visia lestvici sem se pomaknila še malce višje, tik pod vrh najboljših možih rezultatov. Juhej!!
Tako sem se po dobrih 3 tednih odpravila na kontrolo in navdušena sem bila tako jaz kot tudi dr. Luft. Ostalo mi je le še nekaj madežev, ki so skorajda neopazni celo brez pudra, zato sva še 2x v razmaku 4 tednov ponovila postopek in moja koža je sedaj končno čista madežev – na tistih nekaj, ki so ostali, pa omenjeni laser ne deluje in jih bova z dr. Luftom rešila drugače, o čemer bom prav tako poročala.

Opombe:
1. blagi madeži, ki so še vidni, niso melazma – nanje ta laser ne deluje, odstranitev bo potrebna z drugimi postopki.
2. pod dnevno svetlobo in neonskimi lučmi je melazma veliko bolj opazna kot pod napravo Visia, in neprekrivna.
Skratka, po 13 letih muk, iskanja rešitev, neuspelih tretmajev in celo poslabšanja stanja – da ne omenjam sekiranja zaradi madežev, ki so na obrazu in jih praktično ni mogoče prekriti – me je dr. Luft rešil 13 let hudih frustracij, za kar mu bom večno hvaležna. No, ampak sedaj pa so prišle druge težave kot so npr. prve gubice, kar pa ne dvomim, da z dr. Luftom ne bova uspešno reševala. 😉
Tako lahko iz svojih izkušenj najtopleje priporočim dr. Lufta, tako za trajne težave s kožo, za katere ste morda že obupali in mislite, da ni rešitve; kot tudi za najsodobnejše postopke pomlajevanja kože, ki jih dr. Luft izvaja toliko, da niti ne bom skušala našteti. Pri dr. Luftu boste dobili ne le profesionalen odnos, strokovnost in prijaznost, temveč tudi dejanske učinke – in to tudi za težave in bolezni, za katere ste morda že mislili, da so nerešljive. Kakorkoli – dr. Luft ima še eno doživljenjsko, predvsem pa neizmerno hvaležno stranko – mene!

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor
M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina
T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si

6 KOMENTARJI

 1. Ta članek sem pa res komaj čakala. 🙂 Izkušnja se bere super in res sem vesela zate. Lahko morda kaj poveš še o finančni plati postopka?

 2. Hehe, Ana, res je. Res sem zelo zadovoljna – s samim dr., z rezultati,, odnosom … ni, da ni. Končno :L: in RES toplo priporočam. Se splača malo dlje zapeljat … potem veš, zakaj si se. 🙂

  Hvala, Manca. 🙂 Tretma je 450 EUR, lahko se večkrat ponovi, ampak meni je mojo *neodpravljivo* melazmo po 13 letih odpravilo v prvem. :Y: Potem dobiš ‘nadaljevalno’ belilno kremo, ki jo je fino uporabljati vsaj še nekaj mesecev, ta je 85 EUR.

 3. Tanja,
  so ti svetovali pred terapijo uporabo kakšne belilne kreme ali sta šla takoj na laser?
  Je koža še danes brez melazme – je bila torej s to metodo odpravljena dolgoročno?
  Hvala za odgovor vnaprej in lp,
  A.

  • Ne, nobene. Samo prišla sem, dr. mi je naredil laser na ustrezni nastavitvi (ker je to ZELO pomembno, mora biti res strokovnjak) in to je bilo to.
   Ja, sem brez melazme še vedno, ampak se je tudi moj stres umiril (ker je VEDNO pogojeno hormonsko: ali KT ali stres ali nosečnost …).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj