Pred nekaj meseci smo vam na Planet Lepote predstavili najnovejšo tehnologijo miraDry. Gre za izjemno napredno tehnologijo, ki v enem samem postopku združuje dva, prej komaj obvladljiva problema: to sta prekomerno znojenje in neželena poraščenost.

Tisti, ki s hiperhidrozo nimajo izkušenj, si mislijo, da gre le za malce povečano znojenje in pogosto ‘poklanjajo’ neumestne komentarje v stilu “znojenje je naravno in zdravo” ali “kaj kompliciraš, nanesi antiperpsirant” ali “se pač malo popivnaš” ali “a si že preizkusil/a ‘to-in-to’, po tem se resnično ne boš več potil/a” ali “jaz se tudi zelo potim” ali “ta antiperspirant 100 % pomaga”.

Kaj je hiperhidroza?

A resnice je precej bolj dramatična in kruta – predvsem pa precej greni življenje. Hiperhidroza pomeni, da pazduhe tako prekomerno izločajo znoj, da so ves čas mokre, kot bi se vsake pol ure polili z dvema decilitroma vode. Tudi takoj po prhanju in kljub uporabi najmočnejšega antiperspiranta – preprosto nič ne deluje, pazduhe pa se dobesedno ‘kopajo’ v lastnem znoju. Pomaga nič, bolniki pa so obsojeni na nošenje temnih oblačil in debele podloge papirja ali blaga pod pazduhami, da vpijajo znoj, ki se neprestano izloča iz kože.

Sicer obstaja več stopenj hiperhidroze, nekatere tudi malce bolj blage – a v vsakem primeru lahko zelo (za)grenijo življenje. Sanja se je soočala s srednjo stopnjo, ki pomeni potenje večino časa in ki ni pogojeno s telesno aktivnostjo, temveč temveč s psihološkimi dejavniki, npr. s stresom. Prekomerno potenje je prisotno skoraj ves čas, poleti in pozimi in celo ko osebo zebe.

Tehnologija miraDry®

Tehnologija miraDry® je prinesla pravo revolucijo na to področje, a ker gre za povsem novo tehnologijo, se marsikdo obotavlja s posegom, čeprav ima lahko hude težave. Nekaterim pa prekomerno znojenje tako greni vsakodnevno življenje, da preprosto ne morejo več in se odločijo za postopek, ki obljublja, da jim bo spremenil življenje. Ena izmed njih je tudi Sanja Sakelšek. Sanja je mlada lepotica, ki je navzven vedno delovala srečna, zdrava in zadovoljna. A le malokdo je vedel, da se vsakodnevno bojuje s hudo težavo: to je prekomernim znojenjem oz. hiperhidrozo.

Ker je Sanji ta težava krepko grenila vsakodnevno življenje, se je določila, da jo preizkusi, saj je preizkusila že vse in preprosto ni več videla izhoda. Na postopek se je odpravila k dr. Sandiju Luftu, priznanemu strokovnjaku dermatologu, ki je tudi edini v Sloveniji, ki ima napravo miraDry®. Zato smo se odločili, da jo povprašamo, kakšne so njene izkušnje in vam tako podamo informacije iz prve roke.

Sanja med posvetom pri dr. Sandiju Luftu

Sanja, imeli ste težave s hiperhidrozo. Se vam je to pojavilo v puberteti ali kdaj kasneje, ali ste imeli od nekdaj te težave?

Tako je, težave sem začela opažati v puberteti. Takrat so mi seveda vsi govorili, da bo minilo, a temu ni bilo tako. Več let sem na primer hodila k osebni zdravnici in jo prosila za napotnico za botulin toksin (ki se uporablja za začasno preprečevanje prekomernega potenja, včasih je bilo zdravljenje v okviru ZZZS na napotnico) a mi te, ker sem bila uradno še v puberteti, ni napisala do 23. leta. Lahko bi rekla, da so se težave počasi stopnjevale. S starostjo, z načinom življenja in predvsem s stresom: starejši kot si – več odgovornosti imaš. To se je vsekakor poznalo v mojem primeru.

Kakšne so bile te težave, kako so vam onemogočale vsakdanje življenje?

Vsekakor sem zaradi prekomernega potenja trpela. Neprestano sem se obremenjevala s tem, moj življenjski stil se je vrtel okoli tega. In ker sem ženska, sem ‘trpela’ v najhujši možni obliki: pri izbiri oblačil. Določena oblačila so bila zame prepovedana. Če bi morala na delovnem mestu nositi uniformo, kot na primer belo oprijeto bombažno (ali še huje: sintetično!) srajco, sploh ne vem, kako bi to preživela. Za ljudi, ki imajo hujše oblike hiperhidroze, sploh ne vem kako lahko normalno funkcionirajo.

PREBERITE TUDI: Spoznajte postopek, s katerim hkrati zmanjšate znojenje in odstranite neželene dlake

Kako pa ste obvladovali tako intenzivno znojenje? Kaj je bilo najhuje? Ste imeli kak posebej neprijeten, skorajda travmatičen dogodek?

Moram izpostaviti, da sem srečnica saj nisem imela tako hude oblike hiperhidroze, kot jo imajo nekateri, za kar sem izredno hvaležna. A neprijetni dogodki so tukaj kar del vsakdana. Vsekakor sem vzpostavila dober sistem obvladovanja s premišljeno izbiro oblačil, antiperspiranta itd., a včasih se je zgodilo kakšno presenečenje. Največkrat sem imela probleme, ko sem hitela: na delovno mesto, kakšen sestanek, zvečer ven s prijateljicami … Velikokrat sem morala zaradi potenja, ki ga je povzročilo hitenje, pred odhodom še enkrat stuširati. Potenje se je po navadi pojavilo, ko je bilo najmanj potrebno. Zaradi tega sem bila pod stresom, zaradi stresa pa sem se še bolj potila. Začaran krog!

Tukaj so še vsa oblačila, ki so se uničila zaradi potenja, saj so nastali rumeni madeži. Nekatera oblačila sem imela oblečena največ petkrat, potem jih zaradi madežev nisem morala več nositi. Morala sem tudi prenehati piti kavo, saj sem opazila, da spodbudi potenje (še sreča, da obstaja kava brez kofeina!).

PREBERITE TUDI: Razbijamo mite: ali se strije da zares odpraviti in kako?

Kaj vas je prepričalo, da ste se odločili za tretma miraDry?

To, da je efekt trajen. Res najpomembnejša stvar pri miraDry®. Seveda so tukaj tudi drugi razlogi, zaradi katerih je miraDry® nesporen zmagovalec med postopki za preprečevanje prekomernega potenja: postopka ni potrebno ponavljati oziroma, v kolikor gre za pacienta z hudo obliko hiperhidroze, se postopek ponovi enkrat in pacient ima vse življenje mir! Pri meni, ki nimam tako hude oblike hiperhidroze, bo verjetno dovolj enkraten postopek. Potem seveda neinvazivnost – za poseg ni potrebno pod splošno anestezijo, postopek ni nevaren kot npr. simpatektomija. Po posegu je hitro in lahko okrevanje, ni vidnih brazgotin kot npr. pri kirurškem odstranjevanju žlez znojnic. Vse naštete razloge lahko tudi potrdim, saj sem poseg miraDry® izkusila na lastni koži.

Kako je potekal postopek miraDry®? Vas je bilo kaj strah, vas je bolelo?

Sanja med postopkom pri dr. Sandiju Luftu

Postopek je trajal eno uro, skupaj s pripravami pa uro in 15 minut. Na začetku, ko me je dr. Luft opozoril, da moram takoj povedati, če bo bolelo, sem se kar malo ustrašila. Predstavljala sem si hudo bolečino, saj je rekel, da začne območje v primeru bolečine nemudoma hladiti. Ko je začel s postopkom in prvič pritisnil na gumb miraDry® naprave sem zadržala dih in čakala kaj bo … A ni bilo NIČ.

Sanja med postopkom pri dr. Sandiju Luftu

Zaradi lokalne anestezije, katere sem dobila res ogromno, nisem pri desni pazduhi čutila čisto nič. Pri levi pazduhi sem zadnji postopek/interval čutila bolečino. Začelo je peči, bilo je neprijetno, vendar za zdržati. Bolečina je trajala okoli 3 sekunde. Glede na opozorilo, ki sem ga prejela od dr. Lufta, sem pričakovala veliko hujšo bolečino. Da obrazložim: tretma je sestavljen iz intervalov, dr. Luft miraDry® napravo pomika po ‘načrtu’, ki ga odtisne na območje pazduhe.

Kaj pa po postopku? Je bilo morda potrebno daljše okrevanje in prisotne otekline, opekline, bolečine …?

Napravila sem dokaj veliko napako, ko sem se sama pripeljala v Maribor. Žal sem se zadnji trenutek bila primorana peljati sama, termina pa nisem želela prestaviti. V času, ko bi morala po poti nazaj mirovati in hladiti pazduhe sem peljala nazaj. Ker so bile pazduhe omrtvičene od lokalne anestezije, nisem čutila bolečine in nisem pazila na to koliko premikam roke. Prvi dan sem imela pazduhe otopele, isti občutek sem imela tudi v nadlahteh, kar je bilo malce neprijetno, a ni bolelo. Naslednji dan so me zaradi vožnje pazduhe bolele bolj, kot bi me sicer.

Na to me je opozoril tudi dr. Luft. Ta dan sem pojedla tri protibolečinske tablete in svoje pazduhe hladila s hladilnimi geli. Naslednji dan sem odšla na delovno mesto, preventivno sem vzela protibolečinsko tableto. Pazduhe so bile še vedno vidno zatečene, a bolečina je bila zmerna. Četrti dan protibolečinskih tablet nisem več potrebovala. So bile pa pazduhe še kar nekaj časa občutljive na dotik, oteklina je izginjala postopoma.

PREBERITE TUDI: Celulit: miti in resnice o nastanku ter kaj ga zares odpravi

Ali metoda miraDry® dejansko učinkuje? Kdaj ste opazili učinke?

Učinke sem opazila takoj. No, na začetku sem imela pazduhe več čas namazane z antibiotično kremo, tako da nisem morala niti povedati, ali se potim ali ne. Čez teden dni, ko se je oteklina zmanjšala, pa sem videla, da potenje ni več prisotno. Sedaj je že nekaj časa od posega in ugotovila sem, da potenje ni 100 % odstranjeno, saj sem se parkrat čisto malo, neopazno spotila. To mi je povedal tudi dr. Luft, da miraDry® odstrani potenje do te mere, da ni več moteče. Vsekakor lahko sedaj brez problema oblečem oprijeto srajco in madežev od potenja ni.

Vam je kaj žal, da ste se odločili za poseg miraDry®? Bi se še enkrat odločili zanj, sedaj, ko je že za vami, ali morda raje ne?

Brez dvoma. To je bila najboljša odločitev, kar sem jih kdaj naredila! Prej sem koristila botulin toksin, a slednji se z miraDry® ne more primerjati. MiraDry® res dela čudeže. Še sedaj ne morem verjeti, da obstaja tako preprost način, da lahko naprava odstrani nekaj v tvojem podkožju brez brazgotin in neboleče, le malo okrevanja in otekline moraš potrpeti. Vsakomur bi priporočila miraDry®. In menim, da bi se morali ljudje več pogovarjati o tej problematiki, še posebej, ker zanjo niso krivi sami. Torej, če potrebujete omenjeno, ne odlašajte. Ali, če poznate koga, ki ima probleme s potenjem: napravite mu uslugo in predstavite to neverjetno rešitev. Hvaležen vam bo. 🙂

Kontakt

Derma center Maribor
Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

Derma center Rogaška  
Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

Fotografije Sanje pri dr. Luftu: fotografiraj.se

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj