…kakšne zdravstvene težave imate. Toda v večini primerov je vzrok zelo preprost življenjski slog, ki ga je mogoče zlahka spremeniti takoj. Ugotoviti moramo, kaj je sprožilo nov mozolj in kaj lahko storimo danes, da preprečimo, da bi se v prihodnosti pojavil.

1. Okoli ust

Akne okoli ust se lahko pojavijo, če je koža na tem predelu razdražena ali se je pogosto dotikate, na primer z mobilnim telefonom ali kakšnimi drugimi predmeti, kot so pasovi čelade ali glasbeni instrumenti. Vzrok so lahko tudi različni kozmetični izdelki in izdelki za nego obraza. Pa tudi hormoni in genetika.

2. Na nosu

Naš nos je eden izmed delov obraza, kjer se najpogosteje pojavijo akne. Njegove pore so običajno večje, zato jih umazanija in bakterije lažje zamašijo. Še več, koža je tukaj tudi bolj mastna in posledično bolj ranljiva za akne. Akne na nosu lahko povzročijo prehrana, stres in nekatera zdravila. Včasih je to lahko znak resnejših osnovnih zdravstvenih težav. Toda najpogostejši vzrok je slabo oz. nezadostno čiščenje.

3. Na čelu

Če so vaši lasje mastni, vam lahko olje pride na čelo in zamaši njegove pore. Vzrok so lahko tudi različne maske, geli in voski za lase, saj vsebujejo razne maščobe, olja in druge snovi, ki lahko kožo zmastijo in/ali zapackajo pore. Nežno čistilo lahko reši to težavo. Če ne pomaga, pazite, kako nanašate izdelke za stiliranje las, da ne pridejo na kožo, ter in si pogosteje umivajte lase.

4. Na hrbtu

Akne na hrbtu so lahko zgolj alergija na kremo za sončenje, vlažilno kremo, kreme za telo, masažna olja in vosek. Lahko jih povzroči tudi naš znoj, ki se pomeša z oljem in toksini na naši koži ter maši pore. Zato je hiter tuš po treningu tako pomemben. In pravilno umivanje hrbta je nujno.

Umazana oblačila, odeje in blazine so lahko tudi glavni vzrok za akne na hrbtu. Tudi preozka oblačila so slaba ideja. Koži ne pustijo dihati, kar lahko povzroči razdraženost in posledično mozolje na hrbtu. Če ni očitnega zunanjega vzroka, je bolje, da ste pozorni na svojo prehrano in preverite, ali dobivate dovolj hranil. Tudi tukaj je lahko vzrok stres.

PREBERITE TUDI: Hrana št. 1, ki bi se ji morali izogibati, če imate akne 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj