Časi so se zelo spremenili. Dandanes so ženske, ki skrbijo zase, videti mlajše kot so bile njihove mame in babice. Razlogov za to je več – nekaj smo jih že opisali v članku.

Sedaj si bo verjetno marsikdo mislil “Pa kaj je važno, kako izgledamo?” Ja, JE važno. Je pomembno, ker naš videz:

  1. vpliva tudi na naše počutje – lepše kot izgledamo in bolj kot smo urejeni, bolje se počutimo (kar vsakič znova potrjujejo raziskave);
  2. skrb zase in za svoj videz odraža naš odnos do sebe, naše samospoštovanje in samopodobo. O tem je, poleg mnogih drugih, v knjigi ‘Človek, imej se rad!’ pisal pokojni slovenski psiholog dr. Marijan Košiček.

Poleg tega se, če zdravo živimo, počutimo vitalne in bolj polne energije – in le zakaj naš videz ne bi ustrezal našemu počutju?

Zato je z vseh vidikov prav, da skrbimo tudi za svoj videz – najprej zato, ker to odraža, kakšen odnos imamo do sebe – in nato povratno urejenost in lep videz vplivata na to, da se bolje počutimo. Win-win situacija torej.

Najpomembnejši je življenjski slog

Zavedati se je treba, da je najbolj pomemben življenjski slog – ni namreč kreme ali postopka, ki bi lahko odpravil posledice uživanja sladkorja in preveč ogljikovih hidratov; nezdravih maščob; premalo spanja; odsotnosti gibanja in preveč stresa.

Prav tako lahko z napačno ali nezadostno nego in prekomernim izpostavljanjem UV sevanju naredimo veliko škode na koži, ki jo je nemogoče ali zelo težko odpraviti. In nenazadnje – zakaj bi plačevali za odpravljanje posledic napak, ko pa lahko raje za še bolj mladosten videz?

O tem smo na Planetu Lepote že veliko pisali, zato si več o tem preberite na danih povezavah. Tu pa vam predstavljamo najbolj napredne dermatološke postopke, ki zavirajo staranje in nam dolgoročno ustvarjajo bolj svež, spočit in mladosten videz. Če se jih poslužujemo redno, lahko intenzivno upočasnjujemo staranje in smo dejansko videti stari toliko, kot se počutimo.

Napredni postopki estetske dermatologije

Medtem, ko je bil nekoč na voljo le agresivni face lift, ki je lahko uspel ali pa ne; in pa agresivni laserji in kemični pilingi, ki so lahko pustili tudi trajne neželene stranske učinke kot so nenaraven videz; hipo- ali hiper-pigmentacija in celo brazgotine, pa je napredna tehnologija v zadnjih letih prinesla naravnost osupljive tretmaje in postopke, ki nas osvežijo in pomladijo brez tveganj in stranskih učinkov.

PREBERITE TUDI: Kako sem se po 13 letih znebila trdovratne melazme

V Derma centru Rogaška (LINK) izvajajo vrsto estetskih dermatoloških postopkov, ki upočasnjujejo staranje kože in opazno doprinesejo k ohranjanju mladostnega videza. Z njimi dosežejo izboljšanje kožne strukture in videza kože; zmanjšanje pigmentacij in rdečice; bolj gladko in mladostno polt; pa tudi sijočo, nežnejšo in bolj voljno površino kože. Skratka, koža je vsestransko pomlajena na vseh nivojih.

Ker je v Derma centru Rogaška na voljo toliko postopkov, vam v tem članku predstavljamo le 8 najnaprednejših, za vse ostale pa vas vabimo k obisku spletne strani Derma centra Rogaška.

Fotopomlajevanje

Fotopomlajevanje je neinvazivna metoda odpravljanja znakov staranja kože, pri kateri ne pride do poškodb vrhnjega sloja kože. Pulzirajoča svetloba širokega spektra valovnih dolžin, ki prodre v kožo, se absorbira v rdečih krvnih telescih in naravnem pigmentu melaninu ter jih poškoduje.

Naravni proces celjenja odstrani poškodovane celice, kar postopoma po večkratnih ponovitvah postopka povzroči izginotje rdečice in kapilar ter pobleditev rjavih lis. Pulzirajoča svetloba na svoji poti seže tudi globlje v kožo, kjer stimulira nastanek novega kolagena. Slednji učinek povzroči zmanjšanje drobnih gub in zmanjšanje tistih brazgotin, ki segajo pod nivo kože. Ženske in moški vseh starosti, ki imajo blage do zmerno izražene gube, od sonca poškodovano kožo, drobne žilice, rjave lise (t. i. sončne ali starostne pege) so primerni kandidati za fotopomlajevanje kože.

Več o fotopomlajevanju si lahko preberete na tej povezavi, saj smo ga na Planetu Lepote že podrobneje predstavili v intervjuju z dr. Luftom.

Profound

Profound™ je sistem, ki z inovativnim pristopom hkrati popravi povešenost, debelino kože in njen volumen na obrazu, vratu in drugih delih telesa. Po meritvah se naj bi povešenost popravila do okoli 40 % že po eni terapiji.

Tehnologija Profound™ tako izjemne rezultate omogoča z dobavo energije s pomočjo izredno tankih igel, ki so opremljene s senzorji, v določeno globino podkožja. Tam lahko z meritvijo energije in temperature v realnem času prilagodimo izvedbo posega pri vsakem pacientu posebej, tako, da dobimo najboljši rezultat. To je velika inovacija, saj smo pred to tehnologijo pri podobnih napravah lahko le ugibali temperaturo v koži, kar je privedlo do pomanjkanja učinkovitosti ali pa do pojava opeklin.

To je prva tehnologija, ki poveča ne samo vsebnost kolagena v koži, pač pa tudi elastina in hialuronske kisline. Metoda Profound deluje na globoke linije in gube, brazgotine po aknah in izgubo podporne strukture obraza, ki se kaže kot povešenost. Postopek Profound se izvaja na obrazu, vratu, nadlahti, trebuhu, notranjem delu stegen in nad koleni. S kliničnimi študijami je bil potrjen dolgoročni učinek terapije s tehnologijo Profound tudi na zmanjšanje stopnje ter vidnosti celulita.

Več o metodi pomlajevanja Profound si lahko preberete tukaj.

Ultherapy

Ultherapy je terapija z napravo Ulthera, ki deluje na podlagi že desetletja znane ultrazvočne tehnologije. To je neinvazivna metoda, ki energijo ultrazvočnih valov natančno dovaja v dermis in v globlje plasti kože, ne da bi pri tem poškodovala preostalo tkivo. Postopek omogoča natančno delovanje le na mestu, ki ga obdelujemo. Po postopku se sproži proces celjenja, s katerim se začne tvoriti nov kolagen, ki vpliva na tonus kože. Najpogosteje jo uporabljamo pri postopkih pomlajevanja v okolici oči, na licih, vratu in dekolteju, kadar je koža blago do zmerno povešena. Koža se začne obnavljati že takoj med postopkom, končni rezultat pa je viden v dveh do treh mesecih.

Dermatolog najprej s pomočjo ultrazvočne slike določi območje pod kožo, kjer bo potekal postopek. Ultrazvočna energija nato potuje na to mesto, kar sproži naravni odziv kože, ki začne tvoriti nov kolagen in obnavljati že obstoječega. Že med postopkom se bo vaša koža začela obnavljati, končne rezultate, kot sta dvig in obnavljanje tonusa kože, pa lahko pričakujete v dveh do treh mesecih. Najpogosteje so takoj opazni delni dvig kože in tonusa ter občutek bolj napete kože, ki se razvijajo skozi prvi mesec po postopku, ko se pojavi tudi bolj gladka struktura kože. V drugem do tretjem mesecu koža postane manj povešena, okolica oči postane bolj “odprta”, linija čeljusti je izrazitejša, zmanjša se obseg spodnjega dela obraza in podbradka.

Več o metodi pomlajevanja Ultherapy si lahko preberete tukaj.

Silhouete soft

Silhuette Soft resorbilne lifting niti se uporabljajo za takojšnji lifting in izboljšanje tonusa bodisi obrvi, osrednjega dela lic, predela nad čeljustjo ali zgornjega dela vratu ter regeneracijo kože z nastankom novega kolagena. Osnovna komponenta je naravno razgradljiva in biološka poli-mlečna kislina, ki se že leta uporablja v tkivnem inženirstvu ter številnih medicinskih in farmacevtskih pripomočkih. Preprečuje zmanjšanje volumna kože in vpliva na sestavo kože, ki se zaradi procesov staranja z leti spreminja.

V polsedečem položaju se označijo vstopna in izstopna mesta za niti na obrazu ali vratu, nato se koža razkuži. Na označena mesta se injicira manjša količina anestetika. Z dolgo iglo, na katero je pripeta nit se koža prebode na anesteziranih vstopnih mestih in izstopnih mestih. Ko se namestijo vse niti, se deli niti, ki štrlijo nad kožo, odstranijo s škarjami, nato se namestijo obliži. Prve dni se pri močnejših gibih mimičnih mišic lahko občuti vlek in zdrs niti, kar je povsem običajno, saj se nit postopoma namesti na svoje mesto.

Rezultati so vidni že po 30 minutah, kolikor traja poseg, in imajo učinek več kot 18 mesecev. Odvisni so od načina življenja in stanja kože. Za podaljšanje učinka se priporoča sočasna uporaba še drugih postopkov, kot recimo hialuronska polnila ali botulinski toksin. Po 18 mesecih se postopek lahko ponovi.

Več o metodi pomlajevanja z resorbilnimi nitmi si lahko preberete tukaj.

Stimulacijska polnila

Polnila iz poli–mlečne kisline, kaprolactona ali Ca-hidroksipatita so inovativna kožna polnila, ki nadomeščajo izgubljen volumen podkožja in spodbujajo nastanek lastnega kolagena. Spadajo v skupino t. i. stimulacijskih polnil in so idealna izbira za vse, ki želijo naraven in svež videz obraza ali rok, ki traja dalj časa.

Vse tri vrste stimulacijskih polnil imajo enak način delovanja. Poleg takojšnje korekcije volumna delujejo na spodbujanje nastanka novega kolagena, kar omogoči podaljšano trajnost učinka v primerjavi s polnili iz hialuronske kisline, ki takoj popravijo volumen, a imajo zelo majhen učinek na nastanek novega kolagena. Polnilo v kožo injiciramo s pomočjo izredno tanke igle ali tope kanile. Takoj po posegu se pojavi učinek glajenja gub ali nadomeščanja volumna na licih ali drugi delih obraza, dekolteju ter hrbtiščih dlani.

Zaradi delovanja polnil na popravljanje volumna je učinek viden takoj po posegu in traja 2 do 4 leta (odvisno od vrste stimulacijskega polnila). Od tretjega tedna do šestega meseca se zaradi nastanka novega kolagena pojavi tudi izboljšanje površine kože. Večina pacientov to opazi v času od 1 do 3 mesecev, osebe z debelejšo kožo tudi do 6 mesecev po posegu. Koža postane bolj gladka, z manj gubami in bolj sijoča.

Več o metodi pomlajevanja s stimulacijskimi polnili si lahko preberete tukaj.

Sublativno pomlajevanje

Sublativno pomlajevanje kože je nova metoda pomlajevanja in obnavljanja kože, ki dovaja bipolarno radiofrekvenčno energijo v spodnje plasti kože. S pomočjo toplote se v spodnjih plasteh kože maksimalno stimulira tvorbo kolagena, elastina in hialuronske kisline. Pri tem zgornje plasti kože ostanejo manj spremenjene po terapiji, kar omogoča hitro celjenje.

Postopek traja manj kot eno uro. Pred postopkom se nanese krema, ki začasno omrtvi in s tem zmanjša neprijeten občutek med postopkom. Mnogi poročajo o toplem, zbadajočem občutku, ko energija prodira v kožo. Bolečina pri posegu je minimalna in jo je mogoče še dodatno ublažiti z uporabo anestezirajočih krem. Bistvena prednost terapije v primerjavi z ablativnimi metodami pomlajevanja je v krajšem času celjenja. Navadno takoj po postopku nastaneta rdečina in blažja oteklina, ki izgineta v nekaj urah ali dneh.

Na površini koži so vidne okoli milimeter velike rjave točke, ki so posledica kontakta elektrod s kožo. Te izginejo po nekaj dneh in jih lahko prekrijemo s tekočim pudrom ali korektorjem ali kremami za zaščito pred soncem, ki vsebujejo cinkov oksid. Lahko pride tudi do nastanka nekoliko hrapave kože, ki pa izgine brez posebnega zdravljenja. Bistvenega pomena je zaščita pred soncem, ki jo moramo po posegu izvajati z izogibanjem soncu in uporabo zaščitnih krem vsaj do popolne zacelitve kože.

Več o sublativnem pomlajevanju si lahko preberete tukaj.

CO2RE laser

CO2 laserji se v medicini uporabljajo že nekaj desetletij. V dermatologiji jih uporabljamo za glajenje brazgotin, gub in obnavljanje tonusa kože. Prve naprave so imele kontinuirano obliko pulznega vala, ki je močno pregrel kožo, popolnoma odstranil površinski sloj (t. i. resurfacing) in zato je bilo celjenje dolgotrajno, postopek zelo boleč in povezan s pogostimi neželenimi trajnimi posledicami.

Frakcioniranje laserskega žarka in tehnične izboljšave pri generiranju pulza svetlobe so omogočile napredek pri skrajšanju obdobja celjenja, zmanjšanju pojava neželenih strjanskih učinkov in bolečine pri posegu, vendar ne na račun zmanjšanja učinka. So hkratna uporaba dveh oblik laserskega žarka, ki deluje na površino kože in hkrati na njene globoke sloje. Tako izboljša videz površine kože, odstrani lise, izboljša njeno površino in sijaj ter gladi gube in jo pomlajuje.

S CO2RE laserjem lahko:

  • gladimo gube, brazgotine in strije,
  • izboljšamo prožnost, čvrstost in debelino kože,
  • ožimo razširjene pore na obrazu,
  • odstranjujemo izrastke,
  • pobledimo nekatere pigmentne lise in izenačimo ten kože,
  • skrčimo kožo vek, kar daje učinek dviga vek in glajenja gub v okolici oči – t. i. laserski resurfacing vek.

Več o laserju CO2RE in odgovore na najpogostejša vprašanja si preberite tukaj.

Mezoterapija

Mezoterapija je medicinski postopek, pri katerem vbrizgavamo aktivne snovi v kožo (mezoderm) s pomočjo izjemno tankih igel. Vedno vnašamo samo bioidentične snovi, torej tiste, ki se nahajajo v naši koži, a z leti njihova vsebnost upada: npr. hialuronska kislina, kar opazimo kot suho, manj sijočo kožo z drobnimi gubami. Ko z mezoterapijo vnašamo hialuronsko kislino, ki za razliko od tiste v polnilih ni prečno vezana in tako odporna na razgradnjo v telesu z lastnimi encimi, vidimo njene učinke v glavnem le na povečanju vsebnosti vode v koži, vlaženju, ne pa na ustvarjanju volumna in glajenju globokih gub. Obstajajo fiksne kombinacije hialuronske kisline z vitamini, minerali ali antioksidanti, poleg tega pa se lahko uporabijo posamično – odvisno od težav, ki jih želimo odpraviti.

Postopek je potrebno ponoviti vsaj trikrat v krajšem obdobju, npr. 2 do 6 tednov, nato pa priporočamo vzdrževanje vsake tri mesece. Mezoterapijo lahko kombiniramo z drugimi ne invazivnimi metodami pomlajevanja kože, kot so: uporaba polnil, botulinskega toksina, mikrodermoabrazije in zelo povrhnjega ter povrhnjega kemičnega pilinga. Vsako zbadanje kože je boleče, še posebej, če ga je treba v kratkem času narediti več desetkrat, zato za blaženje bolečine uporabimo hlajenje z ledom ali posebne anestetične kreme. Tako postopek postane znosen in ne povzroči večjih bolečin, ki bi paciente odvrnile od namere k ponovitvi postopka.

Več o mezoterapiji si lahko preberete tukaj.

Drugi postopki in tretmaji

Seveda pa to niso vsi postopki in tretmaji, ki jih ponujajo v Derma centru Rogaška. Več si lahko ogledate na spletni strani ter nato pokličete ter se naročite na pregled. Šele po tem, ko strokovnjak pogleda vašo kožo, lahko predlaga najprimernejše postopke za vaše težave in se nato skupaj odločita, katere boste opravili.

Kontakt

Derma center Maribor

Klasična in estetska dermatologija
Poliklinika Spera
Aškerčeva ul. 7
2000 Maribor

M:  +386 (0)51 420 165
info@derma-mb.si
www.derma-mb.si

Derma center Rogaška

Zdravljenje kože in estetska dermatologija
Zdraviliški trg 23
3250 Rogaška Slatina

T:  (0)590 2 58 90
info@derma-rogaska.si
www.derma-rogaska.si

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj