Obstaja toliko vonjev in dišav, da je izbira parfuma pravzaprav res težka naloga. Dobri in kvalitetni parfumi niso poceni, zato bi bil zgrešen nakup lahko velika napaka. Zožajte svoje možnosti s spodnjimi nasveti.
 

1. Določite cenovni razred parfuma

Že pred nakupom določite, koliko denarja ste pripravljeni odšteti. Tako si boste zožali krog izdelkov.
 

2. Ugotovite, kateri tipi dišav so vam bolj všeč

Načeloma se dišave delijo v različne skupine dišav. Določite, kateri vonji so vam približno všeč in svetovalka v drogeriji vam bo povedala, katero skupino dišav občudujete. Tako si zopet lahko zožate izbiro.
 

3. Za nakup si vzemite čas.

To ne pomeni, da si boste namesto pol ure vzeli eno uro. To pomeni, da si res vzemite čas in kupujte počasi. Nič ni narobe, če drogerijo obiskujete nekaj dni, preden izberete pravo odločitev. Med nakupovalnimi dnevi si vzemite premor.
 

PREBERITE TUDI: Parfumski vodič – 1. del 

4. Preizkusite le 6 dišav naenkrat

Preizkusite le 6 dišav naenkrat. Več ko boste dišav stestirali, slabši občutek za vonj boste imeli.
 

5. Testirajte na testnih lističih ali na svoji koži

Vendar pri tem pazite, da na svoji koži ne testirate več izdelkov naenkrat. Prednost testiranja na lističih je to, da lahko listič odnesete domov in vonj povonjate ponovno šele čez nekaj časa. Prednost testiranja na koži pa je dejstvo, da se vonj na koži šele dobro razvije, tako lahko vidite, ali se koža in parfum 'dobro ujameta'.
 

Dobro je vedeti: 

 
Žal drži dejstvo, da so dražji parfumi tisti, ki držijo dlje od cenejših. Razlog je v koncentraciji, ki ga parfum vsebuje. Tip ali koncentracijo parfuma lahko preberete na embalaži ali steklenički.
 
  • Eau de Cologne ima najnižjo koncentracijo dišav, ki traja približno dve uri.
  • Eau de toilette je nekoliko bolj koncentrirana vrsta parfumov in bo trajala tri do štiri ure. 
  • Eau de parfum ima najvišjo koncentracijo olja in traja približno šest ur. 
Dišave z najvišjo koncentracijo preprosto imenujemo parfum. Ima najdaljšo obstojnost. 
 

Skupine dišav:

 
  • Cvetlični ali sladki parfumi dišijo kot sveže rezano cvetje. Navadni vonji, ki jih uporabljamo v cvetličnih parfumih, so vrtnice, sivke, nageljni in pomarančni cvetovi. Cvetlični parfumi so najbolj priljubljeni parfumi za ženske zaradi svojega sladkega, ženskega vonja, ki ga najbolj uživajo.
  • Citrusni ali sadni parfumi dišijo kot sadje, zlasti citrusi. Običajni citrusni vonji so vonji pomaranče ali K sadnim vonjem spadajo tudi vonjave, ki dišijo kot marelice, jabolka ali breskve. Na splošno so ti vonji svetli in osvežilni.
  • Orientalske dišave in parfumi so recimo vonji, ki vsebujejo cimet ali vanilijo.
Predvsem pa se zavedajte, da je parfum mnogo več kot le dišava. Prijeten vonj, ki si ga nadenete, namreč izraža vaš okus in vas same.


PREBERITE TUDI: Parfumski vodič – 2. del

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj