Več raziskav je že pokazalo učinkovitost zelenega čaja pri hujšanju, saj dokazano pospeši metabolizem in da energijo za gibanje. Poleg tega je raziskava pokazala tudi, da zeleni čaj pospešuje oksidacijo maščob med gibanjem, izboljša občutljivost na inzulin in zviša toleranco na glukozo, kar vse pripomore k hujšanju in preprečevanju debelosti.

A kot vemo, čudežnega napoja ali ‘liposukcije v tabletki’ ni, zato zeleni čaj samostojno ne bo pruinesel čudežev – a z nekaj dodatnimi ukrepi, ki pa naj bodo seveda sprememba življenjskega sloga in ne enomesečna diktatura, lahko dosežete izjemne rezultate! Zato je zelo pomembno, da v svoje življenje vpeljete zdrave življenjske navade, ki ne bodo le pripomogle k hujšanju, temveč tudi boljšemu počutju in krepkejšemu zdravju.

Gibanje

Ni je stvari, ki bi jo lahko vpeljali v svoje življenje, ki bi imela več pozitivnih vplivov na zdravje in počutje kot je gibanje, torej redna vadba. Na kaj vse vpliva, si preberite v članku 22 razlogov za redno gibanje, v kombinaciji z zelenim čajem pa pospeši hujšanje. Skupaj z zelenim čajem učinkujeta tako, da pospešujeta porabo kalorij, metabolizem in hitrejši mišični rasti – mišice pa so velik porabnik kalorij.

Pitje vode

Vse, kar vaše telo počne – od prebave, cirkulacije krvi do proizvodnje hormonov in vse vmes – potrebuje vodo. Pitje dovolj vode pomaga tudi pri hujšanju – med drugim zmanjšuje apetit, saj mnogi ljudje žejo zamenjujejo za lakoto in jedo, ko bi morali piti. Zato vedno, ko mislite, da ste lačni, najprej spijte pol litra vode ali, jasno, zelenega čaja. Raziskava, objavljena v strokovni reviji Obesity, je pokazala, da popitje pol litra vode 30 min pred vsakim obrokom, zmanjša količino zaužite hrane oz. kalorij.

Poskrbite za dovolj spanca

Kakovosten spanec in dovolj njega je esencialna ‘sestavina’ za zdravje in hujšanje, vedno znova kažejo raziskave. Pomanjkanje spanja ne le dviguje apetit, temveč nam takrat paše predvsem nezdrava in preveč kalorična hrana, ki vsebuje več (enostavnih) ogljikovih hidratov in (nezdravih) maščob. Poleg tega poslabšuje imunski sistem, kar so potrdile tudi raziskave.

Ne jejte predelane hrane

Sodobna, vnaprej pripravljena procesirana hrana je nakaj najslabšega, kar lahko damo v svoje telo. Vsebuje preveč sladkorja, soli, nezdravih maščob, umetnih barvil, arom, ojačevalcev okusa in konzervansov – sami strupi, ki vsakodnenvo uničujejo naše zdravje.

Relaksacija

Meditacija, sproščanje z jogo, dihanjem in podobne relaksacijske tehnike so pomemben del uspešnega hujšanja. Visoke količine stresnih hormnoniv kot je kortizol so povezane z rejenjem. Raziskava je tudi pokazala povezavo med stresom, sproščanjem kortizola in rejenjem, še zlasti okoli pasu oz. na področju trebuha.

Seveda pa zeleni čaj ni edina snov oz. prehransko dopolnilo, ki pomaga pri hujšanju – katera so še naravna, neškodljiva in učinkovita, si oglejte tukaj. Več o tem, kako uspešno shujšati, si lahko preberete v člankih v kategoriji Hujšanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj