Koronavirus sodi v skupino prehladnih virusov. Zato ga tudi velika večina preboli asimptomatsko ali kot blag prehlad. Le redkim, ki imajo predobostoječa zdravstvena stanja, se stanje zakomplicira in potrebujejo bolnišnično zdravljenje, poročajo strokovnjaki iz celega sveta.

Podatki kažejo, da je bilo za veliko število nepotrebnih smrti odgovorno tudi napačno zdravljenje z respiratorji namesto hidroksiklorokinom, visokimi količinami vitamina C in cinka ter ostalih snovi, ki krepijo imunski sistem. Tovrstno zdravljenje je bilo po poročanju zdravnikov iz tujine popolnoma uspešno in menda celo brez smrtnih žrtev.

Ima pa zato ‘pandemija’ koronavirusa druge, mnogo hujše in daljnosežnejše posledice na države, gospodarstva, posameznike in družine. Med drugim tudi na duševno zdravje. Strokovnjaki menijo, da se najhujše šele začenja in da naj bi tovrstne posledice trajale še leta.

Študije kažejo, da je ‘pandemija’ COVID-19 prinesla ogromno stresa, anksioznosti, strahu, depresije in nespečnosti – tako med zdravstvenimi delavci kot tudi preostalo populacijo. Osamljenost (torej karantene in izolacije), negotovost, kronični stres in ekonomska negotovost pa bodo prinesla še nadaljnje poslabšanje duševnega zdravja populacije. Strokovnjaki predvidevajo, da bo stanje najhujše med tistimi, ki že imajo kake obstoječe duševne težave.

Največji problem predstavljajo poslabšanja psihiatričnih obolenj pojav novih zaradi visoke stopnje stresa; povečana poraba substanc; ter samomorov. Tako po svetu opažajo porast samomorov v vseh starostnih skupinah, tudi med zelo mladimi; pričakujejo pa, da se bo stanje nadaljevalo še kar nekaj let po koncu ‘pandemije’.

CDC poroča: četrtina mladih je že poskušala narediti samomor v obdobju ‘pandemije’

Stanje je najhujše med mladimi, tistimi, ki skrbijo za druge, ter manjšinami – in sicer je tako kritično, da je 1 od 4 mladih v starostni skupini 18 do 24 let že poskušalo narediti samomor v zadnjem mesecu. Prav tako poročajo o močno povečani stopnji anksioznosti in zlorabi substanc: kar 40 odstotkov anketiranih je poročalo o duševnih težavah.

Med ostalo populacijo je bila stopnja poskusa samomora v zadnjem mesecu 10,7-odstotna; še mnogo višji pa je odstotek tistih, ki so o samomoru resno razmišljali, a ga (še) niso poskušali izvesti. Okoli 31 odstotkov populacije je poročalo, da so depresivni in/ali anksiozni; 26,3 odstotkov pa jih je poročalo o travmi in hudem stresu.

Nadaljnjih 13,3 odstotkov je poročalo, da so začeli zlorabljati substance, vključno z alkoholom in zdravili na recept, da so se nekako spopadli s stresom zaradi ‘pandemije’. Več kot polovica je poročala o določenih psihičnih težavah, povezanih s Covid-19.

V nekaterih državah je stopnja samomorov celo najvišja od druge svetovne vojne dalje, poročajo, ekonomska in socialna stiska pa stanje še poslabšujeta. Število samomorov narašča že dve desetletji, trenutna situacija pa je idealna za eksplozijo samomorov, poročajo v znanstveni publikaciji .Journal of the American Medical Association.

Iz CDC poročajo o skokovitem porastu samomorov v juliju

Predsednik CDC, Robert Redfield, je povedal: “Opažamo visoko ceno koronavirusa, sploh v srednjih šolah. Na žalost opažamo veliko višjo stopnjo samomorov kot smrti zaradi koronavirusa. Opažamo veliko več smrti zaradi predoziranja drog.”

Ekonomska kriza vodi v povečano število samomorov

Študija, objavljena leta 2019 v znanstveni publikaciji International Journal of Social Psychiatry, je na podlagi krize leta 2008 pokazala, da ekonomska kriza vodi v povečano število samomorov.

Samomori postanejo še bolj pereč problem v obdobju ekonomskih kriz, sploh zaradi brezposelnosti in revščine oz. nezmožnosti preživetja. Čeprav praviloma v krizah, kpot so naravne katastrofe, upadejo, ker ljudje stopijo skupaj in si med seboj pomagajo, je to sedaj preprečeno z omejevanje potovanj, druženj in izolacij.

Strokovnjaki tako pričakujejo, da se bo stanje še poslabševalo in bo trajalo kar nekaj let. In to zaradi virusa, ki ima preko 99 % stopnje preživetja celo kljub napačnemu zdravljenju in upoštevanju smrti zaradi tega. Prav tako je bilo mnogo nepotrebnih smrti, ko pacienti niso mogli pravočasno do svojih zdravnikov in ustreznih zdravstvenih obravnav; mnogi pa so za las ušli smrti.

To so dejanske žrtve koronavirusa. Žal nikjer zabeležene in najhujše šele prihaja, svarijo poznavalci.

Preberite še ostale objave glede koronavirusa:

VIRI:
​​​​​​​https://www.adn.com/nation-world/2020/08/11/pandemics-effect-on-already-rising-suicide-rates-heightens-worry/
https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2020/08/18/the-pandemic-has-caused-an-increase-in-anxiety-stress-depression-and-suicides/
https://www.rollcall.com/2020/08/05/pandemics-effect-on-already-rising-suicide-rates-heightens-worry/
https://academic.oup.com/qjmed/advance-article/doi/10.1093/qjmed/hcaa202/5857612
https://www.politico.com/news/2020/08/13/cdc-mental-health-pandemic-394832

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj