Odkar imamo tako nezdravo prehrano, ki temelji na ogljikovih hidratih, ter izobilje nje, so se krepko spremenile tudi postave ljudi. Debelost se je preselila predvsem na področje okoli pasu, kar jasno kaže na prisotnost več dejavnikov: premalo ali celo nič gibanja; večinoma sedeče delo; stres ter neustrezna prehrana.

V noriji devetdesetih, ko smo panično izločili vse maščobe, saj so nam strokovnjaki zatrjevali, da so te krivec za odvečne kilograme, ter jih nadomestili z ogljikovimi hidrati, je sledila epidemija debelosti. Danes, ko vemo, da maščobe ne ustvarjajo maščobe v telesu, temveč so glavni krivec za to ogljikovi hidrati, se moramo žal že ubadati s posledicami.

Te so prekomerna telesna teža in čedalje bolj prisotna ekstremna debelost; metabolni sindrom; diabetes; demenca (ki je diabetes tipa 3) ter psihične motnje kot sta depresija in anksioznost. Prav tako je znano, da je maščoba, ki se nam nabere okoli pasu, vsesplošno zdravju daleč najbolj škodljiva.

Zato je skrajni čas, da se lotite in naredite nekaj za svoje zdravje in počutje – kaj kmalu pa bo sledil tudi videz.

Kako torej do ožjega pasu?

1. Sprememba prehrane

a) Zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov

Problem sodobne prehrane večine ljudi je, da temelji na ogljikovih hidratih. Za zajtrk kruh; za malico ploščica s sladkorjem; za kosilo testenine, riž ali krompir; za večerjo sadje (ja, tudi s sadjem, kakršno je dandanes na voljo, ni dobro pretiravati).

Če vam je preskok s takšne prehrane na popolno izločitev prehud zalogaj, postopoma zmanjšujte količino zaužitih hidratov in povečujte količino zelenjave. In brez “jaz ne morem” – če zmorejo ostali, zmorete tudi vi.

PREBERITE TUDI: Ketonska prehrana – pot do vitkosti in zdravja

b) Zmanjšajte število obrokov

Ko se nekaj dovolj dolgo ponavlja, se sprejme kot resnica. To velja tudi za ‘obvezen zajtrk’ oz. zajtrk kot ‘najpomembnejši obrok dneva’. To je mit, navadna laž, ki so nam jo vcepili proizvajalci žitaric v vseh oblikah, ki naj bi bile idealne za zajtrk. Več o tem si preberite v članku Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen in najpomembnejši obrok.

Če mislite, da nikakor ne morete brez zajtrka, je to zato, ker ste se na to pač navadili (kot kadilci ne morejo brez cigaret). Vse je zgolj navada – in česar smo se navadili, se lahko tudi odvadimo.

Da vam prehod ne bo prehud, začnite tako, da zajtrk odlagajte čedalje kasneje v dopoldan, s sabo pa vzemite prigrizek, ki vam bo služil kot zajtrk. Naj to nikar ne bodo ogljikovi hidrati, temveč maščobe, npr., nepraženi oreščki ali slednji in navadni kefir. Vsake 3 dni zajtrk prestavite na pol ure kasneje – če vam gre, pa lahko tudi na uro ali več. Poskusite priti do tega, da bo vaš prvi obrok po 10. uri dopoldan.

c) Povečajte vnos maščob

Če ste med tistimi, ki se jih še vedno izogibajo, je skrajni čas, da pozabite na ta mit. Maščobe so temeljno gorivo, ki ne dvigne inzulina (kar vodi v debelost in metabolne bolezni) in pomagajo pri hujšanju. Olivno olje, eko maslo in ghee, kokosova maščoba, ribje olje … vse to so maščobe, ki bi morale biti vsakodnevno na vašem jedilniku, saj so pravo zdravilo za telo in možgane.

d) Povečujte čas med zadnjim obrokom v dnevu in prvim obrokom naslednji dan (prekinitveni post)

Naši predniki niso jedli n-krat na dan in priporočilo, da je treba neprestano nekaj grizljati, je eden najbolj zgrešenih nasvetov vseh časov. Naj bo vaš cilj postopoma priti do 2 obrokov na dan – najbolj uspešni pri prekinitvenem postu pa imajo celo zgolj enega. Torej prvi obrok npr. ob 12h in drugi okoli 17h in to je vse.

Tako boste ne le pospešeno hujšali (seveda pod pogojem, da bodo obroki temeljili na zdravih maščobah in zelenjavi, ne ogljikovih hidratih), temveč tudi drastično izboljšali svoje zdravstveno stanje in se pomlajevali. Da, prav ste prebrali – postenje namreč spodbuja avtofagijo (samouničenje poškodovanih celic), kar regenerira in pomlajuje telo.

2. Uvedite gibanje v svoj vsakdan

Ja, imate čas. Lahko greste peč namesto z avtom; peš namesto z dvigalom; na sprehod in na trening, ključ je le v organizaciji časa in četudi ste morda zelo zaposleni, lahko gibanje uvedete preprosto tako, da manj uporabljate avto in več pešačite ali za prevozno sredstvo uporabljate kolo.

a) Pešačite in kolesarite

Na sploh je pešačenje v današnjem času, ko so moderne vadbe, ki so primerne za trening ameriških marincev in ne normalnih ljudi, zelo podcenjena in spregledana oblika gibanja. Tako se lahko vsak dan odpravite peš v trgovino in po opravkih in vedno uporabljate le stopnice namesto dvigal.

b) Uvedite intervalni trening

Če boste k pešačenju dodali še pol ure intenzivnega intervalnega treninga vsak drugi dan, boste presenečeni, kako hitre in opazne rezultate boste dobili. Telo se vam bo opazno spreminjalo iz tedna v teden, skupaj z njim pa tudi počutje.

c) Delajte trebušnjake

Pa ne tistih, ki so jih delali vaši dedki, ko so se iz ležečega položaja dvigovali do kolen, temveč sodobnejše in učinkovitejše. Plank; za stranske trebušne; striženje z nogami ipd. so vaje, ki bodo poskrbele za lep, čvrst, ploščat trebuh, ožji pas in lepšo držo.

Torej – kaj še čakate? Prej, kot boste začeli, prej boste imeli rezultate. Vsak dan, ko ne naredit nič k spremembi, je izgubljen. Pogumno – zmorete!

PREBERITE TUDI: 3 najboljše vaje za ploščat trebuh in vidne trebušne mišice

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj