Maščobe – kar vse po vrsti, ne le nezdrave – so bile desetletja preganjanje in odsvetovane za uživanje, saj je veljalo prepričanje, da so krivec za debelost in bolezni srca in ožilja. Tako so se jim vsi začeli panično izogibati in, jasno, v skladu z uradnimi smernicami in priporočili, začeli uživati kar največ ogljikovih hidratov.

Posledice so se kaj kmalu pokazale in tako imamo danes največjo epidemijo debelosti v razvitem svetu; največ bolezni srca in ožilja; največ rakavih obolenj in vrsto drugih bolezni, ki jih je povzročil nezdrav način prehranjevanja, temelječ na ogljikovih hidratih. To in pa uradna prehranska piramida sta največji laži vseh časov, kar se tiče prehranjevanja.

Danes na srečo vemo bolj: maščobe so nujno potrebne in skorajda temelj zdrave prehrane. Seveda pa ne vse, zato vam v tem članku predstavljam, katere so tiste maščobe, ki bi jih morali vključiti v svojo vsakodnevno prehrano. Ne le, da boste tako bolj zdravi, temveč boste celo shujšali.

PREBERITE TUDI: Te maščobe vam bodo pomagale shujšati

Ekstra deviško olivno olje

O tem, kako neverjetno zdravo je olivno olje, skorajda ne gre več izgubljati besed in bi ga moral uživati prav vsakdo. Olivno olje je izjemno zdravo z srce in ožilje in ljudje, ki ga redno uživajo v zadostnih količinah, imajo veliko manj pojavnosti bolezni srca in ožilja, srčnih infarktov in možganskih kapi. Vsebuje veliko enkrat nenasičenih maščobnih kislin in antioksidantov, kar ščiti celotno telo in vse organe pred poškodbami.

Ima tudi pozitiven vpliv na delovanje možganov (izboljša kognitivne sposobnosti in zavira nastanek demence) ter močno protivnetno delovanje. Pravo zlato-zelenkasto zdravilo v steklenički! Pazite le, da res kupite ekstra deviško, nerafinirano, prvo hladno stiskano in nemešano olivno olje. Če je cena sumljivo nizka, je skorajda zagotovo tudi kakovost.

Opozorilo: NI primerno za kuhaje in pečenje, saj na visokih temperaturah ni stabilno, v ta namen imamo maslo, ghee in kokosovo olje. Uporabite ga na solatah, v namazih ipd.

PREBERITE TUDI: Zakaj je olivno olje tako zdravo?

Omega-3 maščobe

So esencialne maščobe, kar pomeni, da jih naše telo ne more proizvajati samo, temveč jih moramo vnašati s hrano oz. prehranskimi dopolnili. Nahajajo se predvsem v mastnih ribah, npr. lososu, sardelah; nekaterih oreščkih, pa tudi v visoko kakovostnem rdečem mesu ekološke proste reje.

Ker so morja žal čedalje bolj onesnažena, s tem pa tudi ribe polne težkih kovin, sploh živega srebra, strokovnjaki čedalje bolj priporočajo, da se omega-3 uživa raje v obliki prehranskih dopolnil, kjer so te maščobe prečiščene in težke kovine in ostali toksini odstranjeni.

Na voljo so v obliki kapsul (ribje olje in olje polenovke) in tekoče (ribje olje in olje polenovke) ter krilovo olje v obliki kapsul. Krilovo olje je najbolj čista oblika, ki se tudi najbolje absorbira, saj so maščobe vezane na fosfolipide namesto trigiceride. Njegova prednost je tudi v tem, da vsebuje naravni antioksidant astaksantin.

PREBERITE TUDI: Zakaj so omega maščobe tako pomembne za zdravje?

Kokosovo olje

Kokosovo olje sem nedavno nazaj predstavila v temeljitem članku, kratek povzetek pa pravi: temelji na srednjeverižnih trigliceridih, ki jih naše telo z lahkoto prebavi in takoj porabi za energijo, namesto da bi maščobe shranilo v zaloge (maščobne obloge).

Ima izjemen vpliv na zdrave in dobro delujoče možgane, visoka vsebnost nasičenih maščobnih kislin pa pomeni, da dvigne dober holesterol in skrbi za zdravo srce. Ima tudi protivnetno in antioksidativno delovanje, uživa pa se ga lahko tako samostojno kot tudi v kuhinji za kuhanje in peko, saj prenese višje temperature.

Nasvet: krasno je tudi za nego kože in las, a pozor: če ste nagnjeni k nečistočam, vam lahko maši pore in povzroči nečistoče. Preizkusite, vsaka koža se odzove drugače.

PREBERITE TUDI: Kokosovo olje – zdravo ali ne?

Maslo

Še ena žrtev preteklega stoletja in gonje proti maščobam, sploh živalskim. Ko ga je nadomestila margarina, polna grozljivo nezdravih večkrat nasičenih maščobnih kislin, so razne bolezni strmo porastle. Sedaj se je na srečo vrnilo, z njim pa tudi pozitivni učinki na naše zdravje.

Maslo vsebuje omega-6 in omega-3 maščobe, ki so esencialne in ki skrbijo za dobro delovanje možganov in zdravo kožo. Vsebuje tudi maščobotopne vitamine in minerale v sledovih, vključno s selenom, ki je izjemen antioksidant. Idealno je tudi za kuhanje in peko, saj je primerno za segrevanje.

PREBERITE TUDI: Neskončna zgodba: maslo ali margarina?

Ghee

Ghee, za katerega lahko rečemo, da je naslednja stopnja masla, je zaradi svojih naravnost neverjetnih zdravilnih učinkov zadnja leta ogromno pridobil na prepoznavnosti in priljubljenosti. Ghee je prekuhano maslo, polno maščobotopnih vitaminov A, D, E, in K, hkrati pa je načeloma primeren tudi za občutljive na laktozo, saj ne vsebuje laktoze in kazeina.

Ima aromo, ki je malce podobna aromi masla, vendar veliko intenzivnejša. Je idealna izbira za peko in celo cvrtje, saj se ga lahko segreva na zelo visoko temperaturo. Maščobne kisline, ki jih vsebuje, delujejo protivnetno in imajo ugoden vpliv na prebavo.

PREBERITE TUDI: Kaj je ghee in zakaj je še bolj zdrav kot maslo?

Avokado

Avokado vsekakor sodi med superhrano, za razliko od ostalih naštetih maščob pa je sadež in ne končna maščoba, ki bi jo pridobili iz primarne surovine. Gre za enega najbolj zdravih sadežev, ki se od ostalega sadja razlikuje po tem, da ne vsebuje sladkorja temveč veliko zdravih, enkrat nenasičenih maščob, beljakovin in vlaknin.

Vsebuje tudi precej vitamina E, vse njegove koristne sestavine pa znižujejo slab holesterol in dvigujejo dobrega; izboljšujejo imunski sistem, delujejo protivnetno, antioksidativno in zavirajo staranje. Mirno lahko rečemo, da avokado na dan prežene zdravnika stran!

PREBERITE TUDI: Zakaj je avokado superhrana?

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj