… oklestiti kakega odvečnega kilograma. Sedaj je znanost na srečo tako napredovala, da se strogo loči med različnimi vrstami maščob – in sicer škodljivimi, ki redijo in imajo grozljive posledice na zdravje; in zdravimi, ki so ne le izjemno koristne, temveč celo nujno potrebne, hkrati pa pomagajo pri hujšanju.

Nezdrave in redilne maščobe

Nezdrave maščobe se nahajajo v hitri hrani, margarinah, sladicah, piškotih, čokoladah s polnili in se imenujejo hidrogenirane maščobe ali trans(nasičene) maščobne kisline. Te nimajo niti enega pozitivnega vpliva na zdravje, zato jih v čim večji možni meri izločite iz prehrane (začnite brati sestavine izdelkov pred nakupom). Te so eden izmed vzrokov za debelost in večino bolezni sodobnega časa (kardiovaskularne, rakava obolenja in še kaj).

Zdrave maščobe, ki pomagajo shujšati

Maščobe, ki jih telo potrebuje in celo pomagajo pri hujšanju, pa so nenasičene in večkrat nenasičene maščobe. Kje se nahajajo? V nepraženih oreščkih, avokadu, olivnem in lanenem olju, ribjem olju, olju polenovke, krilovem olju in mastnih ribah (prehrana po mediteranski dieti). Te maščobe so nujno potrebne za dobro delovanje možganov in telesa in delujejo preventivno na sodobne bolezni – torej ravno nasprotno kot trans nasičene maščobe.

Ljudje, vključno z otroci, ki redno uživajo te zdrave maščobe, so vitkejši, imajo manj telesne maščobe in manj maščobe na predelu trebuha, ki je pokazatelj še posebej nezdrave debelosti, ter boljše duševno zdravje. Pri zdravih maščobah so še posebej pomembne omega-3 maščobe, ki jih v klasični prehrani skorajda ni, so pa nujno potrebne za duševno zdravje – med drugim preprečujejo depresijo in anksioznost ter dvigujejo inteligenco. To je še zlasti pomembno pri šolajočih se otrocih, dijakih in študentih, zato poskrbite za reden vnos.
Raziskava je bila objavljena v strokovni publikaciji The Journal of Nutrition.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj