Ljudje namreč postajajo čedalje bolj osveščeni in se zavedajo, da se vsi odgovori in rešitve skrivajo v naravi. V naravi in v načinu prehrane naših prednikov, ne sodobne, procesirane hrane, ki skupaj s stresom vodi v praktično vse bolezni sodobnega časa.

Zgrešena prehranska piramida

Če želite zapraviti svoje zdravje, se držite uradnih priporočil prehranjevanja. Zdrava prehrana temelji na zelenjavi, zdravih maščobah in beljakovinah in ČIM MANJ ogljikovih hidratov, vključno s sadjem in sladkorjem.

Tako je čedalje bolj jasno tudi, da je najbolj zdrav način prehrane, ki pozdravi celo mnoge po uradni medicini neozdravljive bolezni in težave, ketonska oz. paleo dieta. Skratka, priporočila prehranske piramide so popolnoma zgrešena in njih upoštevanje idealen način, da se prej ko slej zredimo. Če imamo srečo, ostane le pri tem, če pa ne, pa si pridelamo še vrsto kroničnih avtoimunskih bolezni.

PREBERITE TUDI: Ketonska dieta

Zdrave maščobe so nazaj

Tako čedalje bolj na veljavi pridobivajo tudi zdrave maščobe. ‘Fat-free’ manija devetdesetih, ki je v kombinaciji z zgrešeno prehransko piramido in enormnimi količinami sladkorja v izdelkih privedla do epidemije debelosti epskih razsežnosti, je na srečo mimo. Prav tako pa je na srečo mimo tudi prepričanje, da so živalske in nasičene maščobe škodljive, da dvigujejo trigliceride in slabi HDL holesterol ter vodijo v bolezni srca in ožilja ter srčni infarkt.

Tako so se super zdravemu olivnemu olju in omega-3 maščobam pridružili še kokosova maščoba, maslo in ghee.

Ghee, ena najbolj zdravih maščob

Ghee je naravna, živalska maščoba, ki jo pridobivajo iz masla. Ghee vsebuje ogromno maščobotopnih vitaminov in zdravih maščobnih kislin in ima neverjetne pozitivne, pravzaprav kar zdravilne učinke na naše telo. Med drugim skrbi za zdrave in močne kosti ter pomaga pri hujšanju.

PREBERITE TUDI: Paleo dieta

Ghee ni prav nič novega – v Ayurvedi so ga uporabljali že tisočletja, saj je eno najbolj zdravilnih živil. Zelo podobno je maslu, dobi pa se ga tako, da se pregreva maslo, da se odstrani vse sledove mleka in vode. V primerjavi z maslom se torej ghee kuha veliko dlje časa, s čimer dobi intenzivnejšo, skorajda malce oreškasto aromo, in globljo in temnejšo rumeno barvo.

Posledica tega pregrevanja je tudi ta, da se ga lahko segreva do zelo visokih temperatur in je zato idealno za kuho in peko, saj pri tem ne pride do oksidacije in ne nastanejo škodljive maščobne kisline in prosti radikali, ki načenjajo naše zdravje.

Bogato s hranljivimi snovmi

Ghee vsebuje ogromno koristnih snovi, ki imajo pozitiven vpliv na zdravje, med drugim tudi vrsto maščobnih kislin. Poleg pospeševanja hujšanja in izboljšanja prebave vpliva tudi na zmanjševanje vnetnih procesov v telesu (naj spomnimo, da so ti tisti, ki vodijo v kronične in avtoimunske bolezni ter rakava obolenja).

PREBERITE TUDI: Kokosovo olje – zdravo ali ne?

Vsebuje veliko maščobotopnih vitaminov.

Vsebuje naravne in tako zelo pomembne vitamine A, E in K, ki vplivajo na skorajda vse: od zdravega vida do dobro delujočega črevesja in sijoče kože. Izjemen pozitiven vpliv imajo tudi na bolezni črevesja kot so sindrom razdražljivega črevesja, Crohnovo bolezen in sindrom prepustnega črevesja.

Ne vsebuje laktoze in kazeina

Ena največjih prednosti Ghreeja je, da ne vsebuje ne kazeina, ne laktoze in ga načeloma lahko uživajo vsi, ki imajo intoleranco na omenjeni dve snovi.

Vsebuje konjugirano linolno kislino

Je eno redkih živil, ki vsebuje kar nekaj konjugirane linolne kisline, maščobne kisline, ki pospešuje izgubo telesne maščobe, nastanek rakavih obolenj, zmanjšuje vnetne procese v telesu in celo znižuje povišan krvni tlak.

PREBERITE TUDI: CLA, konjugirana linolna kislina – za zdravo in vitko telo

Vsebuje veliko butirata

Butirat ali butirična oz. maslena kislina je kratkoverižna maščobna kislina, ki ima izjemno vlogo pri zdravju prebavil, črevesja. Študije kažejo, da skrbi za zdravo raven inzulina, zmanjšuje vnetne procese v telesu in blaži težave pri boleznih črevesja kot so sindrom razdražljivega črevesja oz. jih celo zdravi. Spodbuja tudi zdravo črevesno mikrofloro. Črevesje so naši drugi možgani in njihovo zdravje vpliva na zdravje vseh drugih organov in celotnega telesa.

Skrbi za močne kosti

Vitamin K je zelo pomemben za strjevanje krvi, zdravo srce in delovanje možganov – ter seveda močne kosti. Vključen je v metabolizem kosti in vpliva na beljakovine, ki so potrebne, da se zadržuje kalcij v kosteh. Študija je pokazala, da premalo vitamina K pomeni prenizko kostno gostoto pri ženskah.

PREBERITE TUDI: Neskončna zgodba: maslo ali margarina?

Zmanjšuje vnetne procese

Čeprav so vnetni procesi obrambna reakcija telesa proti zunanjim napadalcem (mikrobi) pa trajno prisotni oz. pogosti vnetni procesi vodijo v kronične bolezni. Tudi tu pomaga butirat, ki preprečuje celo artritis, vnetno črevesno bolezen, Alzheimerjevo bolezen, diabetes in več vrst raka.

Pospešuje hujšanje

Srednjeverižni trigliceridi, ki se nahajajo v zdravih maščobah (med drugim tudi v kokosovem olju), pospešujejo izgorevanje maščob. Študija iz leta 2015 je pokazala, da srednjeverižni trigliceridi pomagajo shujšati, izgubiti maščobo okoli pasu in skupno maščobo.

PREBERITE TUDI: Prekinitveni post ali ‘intermittent fasting’

Izboljšuje prebavo

Preprečuje zaprtje zaradi vsebnosti butirata, ki izboljšuje peristaltiko.

Primerjava z maslom

  • Ghee vsebuje skoraj dvakrat toliko kratkoverižnih in srednjeverižnih maščobnih kislin.
    Primerno je za peko na visokih temperaturah, saj ima še višjo dimno točko kot maslo.
    Ker ne vsebuje laktoze in kazeina, je načeloma primerno tudi za intolerantne na ti dve sestavini.

PREBERITE TUDI: Takole so nam oprali možgane, da je zajtrk nujen obrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj