… nujno potrebne tudi snovi, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih mora človek vnašati s hrano ali prehranskimi dopolnili. Take snovi so denimo esencialne maščobne kisline, ki so sestavni del mnogih procesov v telesu in vplivajo na človekovo počutje, razpoloženje, vedenje in zdravje. Med esencialne maščobne kisline spada tudi konjugirana linolna kislina, ki predstavlja enega osnovnih elementov v procesih biosinteze in je sestavina lipidov v celičnih membranah.

cla

Konjugirana linolna kislina se sicer nahaja v hranilih kot so koruzno olje, sončnična semena in sončnično olje, oreški, goveje meso ter mlečni izdelki, vendar jo je ob enolični, neuravnoteženi in kalorično prebogati sodobni prehrani priporočljivo uživati tudi v obliki konjugirane linolne kisline oziroma CLA. Dodatno uživanje konjugiranih maščobnih kislin je danes smiselno tudi zato, ker imajo industrijsko obdelani mlečni ali mesni izdelki pogosto umetno znižano vsebnost maščob. To ima sicer tudi pozitivne posledice, vendar so hranila zaradi tega hkrati osiromašena. Med drugim vsebujejo tudi manj pomembnih in zdravih maščobnih kislin.

CLA vpliva na izgubo telesne maščobe

CLA je omega-6 maščobna kislina in je zdravju nadvse koristno prehransko dopolnilo z mnogimi pozitivnimi učinki. Med njimi sta najpogosteje izpostavljena pridobivanje mišične mase in izguba telesne maščobe. CLA je zato priljubljena ne le med športniki in rekreativci, temveč na splošno med uporabniki, ki želijo zmanjšati delež maščobe in/ali povečati delež svoje mišične mase.

CLA deluje tako, da hranila preusmerja v mišične namesto v maščobne celice, kar je pokazala raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Madisonu. V njej je sodelovalo 71 predebelih ljudi, ki so bili razdeljeni v dve skupini, obe na enaki dieti. Prva skupina je uživala še prehransko dopolnilo CLA, druga pa placebo. Ob koncu raziskave so ugotovili razliko: prva skupina je ob koncu diete pridobila veliko manj telesne maščobe kot skupina, ki je prejemala placebo.

V drugi raziskavi, opravljeni na Norveškem, je sodelovalo 60 ljudi s prekomerno telesno težo, ki so bili prav tako razdeljeni v dve skupini: ena je uživala tudi CLA, druga ne. Čeprav so se udeleženci raziskave prehranjevali tako kot običajno, so tisti, ki so uživali CLA, po 12 tednih v povprečju izgubili 1 kg telesne maščobe.

CLA pa nima učinka zgolj na količino maščobe v telesu, ampak deluje tudi lokalno na predelu trebušne votline. To je dokazala raziskava, v kateri so sodelovali udeleženci z maščobnimi oblogami na predelu trebuha. Sodelujoči so bili razdeljeni v dve skupini, od katerih je prva prejemala CLA, druga placebo. Po koncu raziskave so pri prvi skupini ugotovili izjemno znižanje količine maščobe na predelu trebuha, medtem ko pri drugi skupini ni bilo nobenih sprememb.

Antilipemično oziroma antimaščobno delovanje CLA temelji na principu zmanjševanja koncentracije prostih maščobnih kislin, trigliceridov in glukoze v krvi. S CLA obogatena dieta tako pripomore k zmanjšanju telesne teže, saj konjugirana linolna kislina velike maščobne celice razbije na manjše in s tem vpliva na njihovo hitrejšo razgradnjo. CLA zato ne učinkuje zgolj na neželene maščobne obloge, ampak je učinkovita tudi pri odpravi celulita. Pomembno pri tem je zlasti dejstvo, da so učinki CLA vidni tudi pri nespremenjenem načinu prehranjevanja in brez diete.

cla_vitek_pas

CLA deluje tudi tako, da poveča hitrost presnove. V raziskavi je sodelovalo 20 udeležencev, ki niso spremenili svojih prehranjevalnih navad, edina sprememba je bilo dnevno uživanje CLA skupaj z obroki trikrat na dan, druga skupina pa ni uživala CLA. Po 12 tednih so pri vseh udeležencih opazili velike spremembe v odstotku telesne maščobe, ki se je zmanjšal za 3,8 % več kot pri skupini, ki ni jemala prehranskega dopolnila CLA.

Drugi pozitivni učinki

cla_healthspark

Poleg tega, da CLA pomaga izboljšati razmerje med mišičnim in maščobnim tkivom, varuje tudi pred mnogimi boleznimi. Številne študije denimo potrjujejo, da bi lahko z uživanjem CLA pomagali preprečevati mnoga rakava obolenja, bolezni srca in ožilja, hiperholesterolemijo ter sladkorno bolezen tipa II. Pri preprečevanju raka dojke, debelega črevesa, prostate, kože in jeter CLA deluje tako, da pospeši odmrtje rakavih celic oziroma zavira njihovo hitro delitev in razmnoževanje. Ob tem dodatno onemogoča delovanje kancerogenih snovi, saj se z njimi neposredno veže in tako zmanjša njihov vpliv.

CLA je učinkovita je pri preprečevanju arterioskleroze, vpliva na nižje vrednosti holesterola v krvi in na izboljšanje imunskega sistema, saj deluje antioksidativno. CLA je namreč sestavni del celičnih membran, zaradi česar uživanje dodatka poveča obrambno delovanje telesa v boju s prostimi radikali. Preprečuje tudi nastajanje imunoglobulinov in prostaglandinov, ki so povezani z alergičnimi reakcijami, in sodeluje pri absorpciji določenih vitaminov kot so A, D, E in K ter s tem vpliva tudi na trdnost kosti.

Dosegljivost in doziranje

CLA je kot prehransko dopolnilo na voljo v obliki kapsul, kot sestavina pa se pogosto nahaja tudi v prehranskih dopolnilih, ki so v pomoči pri izgubljanju telesne teže. Priporočamo vam, da izberete preverjeno kakovostna prehranska dopolnila, proizvedena po načelih GMP. Optimalna količina za kar najboljše učinke je 3000 mg konjugirane linolne kisline na dan, razdeljeno na tri dele – najbolje ob vseh treh glavnih obrokih (torej 3 kapsule na dan).

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj