Med številnimi svetovnimi dnevi, ki jih obeležujemo prve dni oktobra, je tudi Svetovni dan boja proti hepatitisu. Namen tega dne je vzbuditi zavedanje v ljudeh o resnosti te bolezni in jih spodbuditi k temu, da se testirajo. Na svetu je namreč skoraj 600 milijonov ljudi, ki so okuženi z virusom hepatitisa B ali C, opozarja Svetovna zdravstvena organizacija. Pri nas bo mogoče v teh dneh opraviti brezplačno testiranje.

Virusni hepatitis je vnetje jeter, ki ga povzroča okužba z različnimi hepatotropnimi virusi. Povzročitelji hepatitisa so lahko različni, med drugim virusne infekcije, paraziti, bakterije, kemikalije, avtoimunske težave, droge ali alkohol. Med naštetimi so virusne infekcije tiste, ki so najpogosteje vzrok kroničnega hepatitisa.

V številnih slovenskih zdravstvenih ustanovah bodo ob svetovnem dnevu boja proti hepatitisu organizirali brezplačno anonimno testiranje na okužbo z virusom hepatitisa C. Kot poudarjajo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ljubljanskega UKC, je zgodnje odkrivanje

okužbe in ugotavljanje obolevnosti zelo pomembno, saj se večina okuženih okužbe sploh ne zaveda.

Pobudnik akcije je prav Klinika za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Tudi pri njih bo med 1. in 5. oktobrom med 16. in 18. uro mogoče opraviti brezplačno testiranje. V primeru pozitivnih rezultatov pa bodo testirani vabljeni na nadaljnjo zdravstveno obravnavo.

Klinični znaki in simptomi so večinoma enaki, ne glede na povzročitelja. Poznamo šest glavnih

povzročiteljev virusnega hepatitisa: A, B, C, D, E in G. Vsem je skupno, da prizadenejo jetra, razlikujejo pa se po načinu prenosa in možnosti za razvoj kronične oblike obolenja jeter, je navedeno na spletnih straneh Društva študentov medicine Slovenije Projekt virus.

Na svetu je približno 400 milijonov nosilcev virusa hepatitisa B, s hepatitisom C jih je okuženih približno 170 milijonov, vsako leto pa se jih na novo okuži tri do štiri milijone. Največ okuženih s hepatitisom B je v Podsaharski Afriki, Aziji in Sredozemlju. Virus hepatitisa C pa povzroča 20 odstotkov primerov akutnega hepatitisa in 70 odstotkov primerov kroničnega hepatitisa ter je glavni vzrok za jetrno cirozo in raka na jetrih, kakor tudi glavni razlog za transplantacijo jeter v

razvitem svetu.

Kot navajajo na spletni strani http://www.hepatitisday.info, so rizični za hepatitis C vsi tisti, ki si kdaj s kom delili zobno ščetko ali britvico, so dobili transfuzijo krvi v času, ko se kri še ni testirala, pa tudi osebe, ki intravenozno uživajo droge. Tveganje obstaja tudi pri neprofesionalnem tetoviranju in prebadanju telesa in pri zdravstvenih posegih v državah, kjer operativna oprema ni ustrezno sterilizirana.

Z virusom hepatitisa B pa so lahko okuženi med drugim tudi tisti, ki so imeli nezaščitene spolne odnose ali pa so imeli več kot enega spolnega partnerja in tisti, delajo v rizičnem okolju, kot so zapori in bolnišnice v državah, kjer je hepatitis B pogost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj