Izdelki za ravnanje las predstavljajo tveganje za akutno odpoved ledvic

Uporaba izdelkov za ravnanje las, ki vsebujejo glioksilno kislino, je povezana s tveganjem za akutno odpoved ledvic zaradi kopičenja kristalov kalcijevega oksalata v ledvicah. To je ugotovila skupina francoskih raziskovalcev, ki je izdelek za ravnanje las testirala na živalih. Izdelek naj bi bil vzrok za več epizod ledvične okvare pri mladi ženski.

“Rezultati na miših so presenetljivi,” je povedal avtor študije Emmanuel Letavernier, doktor medicine, nefrolog v bolnišnici Tenon v Parizu v Franciji. “V 24 urah po uporabi kreme za ravnanje se pri njih razvije izjemno huda akutna odpoved ledvic. Vzorci kažejo prisotnost kristalov kalcijevega oksalata v vseh ledvičnih kanalčkih.”

Glede na potencialno nefrotoksičnost glioksilne kisline pri lokalni uporabi se je treba izogibati izdelkom, ki vsebujejo to spojino, in jih v idealnem primeru umakniti s trga, so predlagali raziskovalci v pismu, objavljenem v reviji The New England Journal of Medicine. Letavernier je dodal, da so bili opozorjeni ustrezni oddelki francoske agencije za hrano, okolje ter zdravje in varnost pri delu.

Zamenjava formaldehida

Glioksilna kislina je bila nedavno uvedena v nekatere kozmetične izdelke (kot so šampon, losjon za oblikovanje in izdelki za ravnanje las), pogosto kot nadomestek za formaldehid, ki je dražeč in najverjetneje tudi rakotvoren. Glioksilna kislina je cenjena zaradi svojih gladilnih lastnosti, vendar je priporočljivo, da ne pride do stika z lasiščem.

Po mnenju raziskovalcev, ki pripravljajo raziskavo po vsej državi, bi lahko bili primeri ledvičnih zapletov premalo diagnosticirani. Ledvična odpoved je lahko tiha. Med znaki, ki bi morali vzbuditi skrb, so “draženje lasišča, ki ga spremlja slabost ali bruhanje po obisku frizerskega salona,” je dejal Letavernier.

O podobnih primerih so v literaturi že poročali: izraelska skupina je pred kratkim opisala 26 bolnikov, ki so jih zdravili zaradi akutnih poškodb ledvic po ravnanju las v frizerskih salonih. Biopsija je pokazala kristale kalcijevega oksalata v ledvicah.

Izraelski raziskovalci so domnevali, da gre za učinek glikolne kisline, še ene snovi, ki jo najdemo v številnih kozmetičnih izdelkih, vključno z izdelki za ravnanje las. Vendar za to niso mogli predložiti dokazov.

Ali je glikolna kislina varna?

Letavernier in njegova ekipa so z drugo študijo na živalih, ki naj bi bila kmalu objavljena, to hipotezo izključili. “Glikolna kislina ne predstavlja težav. V nasprotju z glioksilno kislino uporaba glikolne kisline na koži miši ne povzroči nastanka kristalov oksalata v ledvica,h niti akutne odpovedi ledvic.”

Francoski klinični primer, o katerem je bilo poročano v korespondenci, zadeva 26-letno žensko brez predhodne zdravstvene anamneze, ki je imela tri epizode akutne okvare ledvic v razmaku enega leta. Izkazalo se je, da se je vsaka epizoda zgodila kmalu po ravnanju las v frizerskem salonu v Marseillu.

Bolnica je poročala, da je med obdelavo las čutila pekoč občutek. Pojavili so se dražljaji lasišča. Nato je doživela bruhanje, drisko, povišano telesno temperaturo in bolečine v hrbtu. Analize so med vsako epizodo pokazale visoke vrednosti kreatinina v plazmi, kar kaže na odpoved ledvic.

CT-preiskava ni pokazala znakov obstrukcije sečil, vendar je bolnica imela majhen ledvični kamen. Nadaljnja analiza je pokazala prisotnost krvi in levkocitov v urinu. Vendar ni bilo proteinurije ali okužbe sečil.

Kronična ledvična odpoved

Po vsaki epizodi se je delovanje ledvic hitro izboljšalo. “Ponavljanje epizod akutne ledvične odpovedi pa je glavni dejavnik tveganja za razvoj kronične ledvične odpovedi na dolgi rok,” je dejal Letavernier.

Raziskovalci so pridobili kremo, ki se uporablja v frizerskem salonu za ravnanje las in vsebovala je precejšnjo količino glioksilne kisline – ne pa tudi glikolne kisline.

Da bi raziskali njen morebitni nefrotoksični učinek, so izvedli študijo na 10 miših. Živali so razdelili v dve skupini, v katerih so na eni strani testirali lokalno uporabo izdelka, na drugi pa gel brez aktivnega izdelka (kontrolna skupina).

Pri miših, ki so bile izpostavljene izdelku, so se v urinu pojavili kristali oksalata, za razliko od miši v kontrolni skupini. Pregled je potrdil odlaganje kalcijevega oksalata v ledvicah – po izpostavljenosti glioksilni kislini se je znatno povečala raven kreatinina v plazmi.

“Po prehodu skozi povrhnjico se glioksilna kislina v krvi hitro pretvori v glioksilat. V jetrih in verjetno tudi v drugih organih se glioksilat presnovi v oksalat, ki v stiku s kalcijem v urinu tvori kristale kalcijevega oksalata,” pojasnjuje specialist.

Presežek kristalov kalcijevega oksalata, ki povzročajo ledvično odpoved, opažamo pri redkih stanjih, kot sta primarna hiperoksalurija, genetska bolezen, ki vpliva na presnovo v jetrih, ali enterična hiperoksalurija, ki je povezana s povečano prepustnostjo črevesja za oksalat: anion, ki se naravno nahaja v nekaterih rastlinah.

PREBERITE TUDI: Antiperspiranti dokazano škodljivi in rakotvorni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj