Lanena tkanina velja za naravno, hipoalergeno, zračno in prijetno do kože. Le kaj boljšega bi si še lahko želeli za nošenje v vročem poletnem vremenu?

Ampak ne glede na priljubljenost lanenih oblačil se je treba zavedati nekaterih slabosti lanene tkanine in jih vzeti v obzir.

Nagnjenost k gubanju

Lanena oblačila se zelo mečkajo, kar je lahko težava za tiste, ki imajo radi urejen, brezhibno eleganten videz. Tudi pri likanju vam nikoli ne bo uspelo zlikati oblačila do popolnosti – če pa že, le-to ne bo trajalo dolgo.

Rešitev: najbolje je da kombinirate kak kos iz lanu z drugimi naravnimi tkaninami, da ne bo vaš celoten videz preveč pomečkan. Dodajanje manj mečkljivih tkanin uravnoteži celotno podobo.

Krčenje pri pranju

Lanena tkanina se lahko po pranju skrči od 2 do 6 %, kar lahko povzroči spremembo velikosti in oblike oblačila. Da se izognemo nepotrebnemu krčenju, se moramo zavedati, da oblačila iz lanu pogosto zahtevajo posebno nego. Ta lahko vključuje ročno pranje ali uporabo nežnega cikla v pralnem stroju pri 30°C, sušenje na zraku in likanje z rahlo vlažno krpo.

Rešitev: natančno sledite navodilom o vzdrževanju, ki jih najdete na notranji strani oblačila.

Neobstojnost barv

Barve na lanenih oblačilih so lahko manj obstojne, kar lahko sčasoma in po večkratnem pranju povzroči bledenje ali razbarvanje.

Rešitev: v tem primeru je edino, kar lahko storimo, to, da tkanino ponovno pobarvamo.

Čeprav imajo lanena oblačila kar nekaj pomanjkljivosti, se še vedno veliko ljudi odloči za nakup kakega modnega kosa, predvsem zaradi lahkotnosti v poletni vročini in udobja. Vredno je omeniti tudi, da različni proizvajalci predlagajo nove generacije tkanin na osnovi lanu, vendar z dodatkom drugih vlaken, zaradi česar se manj mečkajo. Take mešanice so čedalje bolj priljublene, saj zagotavljajo vse prednosti lanu ob manj mečkanja.

PREBERITE TUDI: Črne hlače poleti? Da, a izberite take

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj