Stres je postal del vsakdana in vse več ljudi se pritožuje, da so pod pritiskom. Zaradi velikega števila obveznosti se tudi tisti najbolj umirjeni in optimistični ljudje želijo izklopiti in vsaj za kratek čas pobegniti od vsega in vseh.

Če se počutite izčrpani, poskusite eno od petih sprostitvenih tehnik.

1. Ogled foto albuma

Dobri spomini uradno spodbujajo izločanje serotonina; če ste živčni, vzemite telefon in si oglejte slike vašega ljubljenčka, otroka, partnerja, prijatelja … Priporočljivo je tudi, da svoje najljubše spomine natisnete in naredite foto album ali pa fotografije pospravite v okvirje, ki jih boste imeli na vidnih mestih v hiši.

2. Načrtovanje

Raziskave kažejo, da ko imamo nekaj načrtovanega, od majhnih stvari do počitnic, se naše telo bolje bori proti stresu. Zavedanje, da se imamo česa veseliti, spodbudi izločanje dopamina in dvigne razpoloženje, a tudi zaupanje, da nam bo to uspelo uresničiti.

3. “Pravilo pet sekund”

Če čutite, da vas preplavljajo negativna čustva, uporabite “pravilo petih sekund”. Dovolite si, da občutite maksimum strahu, žalosti ali kakšnega drugega negativnega čustva, nato začnite šteti od pet nazaj, počasi dihajte in počasi hodite. To bi moralo pomagati vašemu živčnemu sistemu pri soočanju z odzivom adrenalina, ki mu ga pošilja vaše telo.

4. Vonjave

Znano je, da nekateri vonji izboljšajo naše razpoloženje in nam pomagajo razmišljati jasneje. Sproščujoča sivka pomirja živčni sistem, arome citrusov, kot sta limona ali pomaranča, pa lahko pomagajo pri lajšanju občutkov tesnobe.

5. Pospravljanje sobe in pomerjanje garderobe

Splošno znano je, da nered okoli nas spodbuja nered v nas. Če ste torej pod stresom, se lotite dela in pospravite vse nepotrebno v prostoru, kjer se zadržujete. To vam bo pomagalo pri “prečiščenju”.

Če ste depresivni ali žalostni, se prisilite, da odprete omaro in preizkusite garderobo, ki vam najbolj pristaja; ta trik dvigne samozavest, barve, kot je rumena, pa še posebej vplivajo na dobro razpoloženje.

PREBERITE TUDI: Z vadbo nad stres in tesnobo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj