Telesne koristi vadbe – izboljšanje telesne kondicije in boj proti boleznim, vitko in fit telo – so že dolgo znane, zato vsi strokovnjaki za zdravje spodbujajo redno telesno aktivnost.

Redna telesna vadba pa je ključna tudi za ohranjanje duševne kondicije, saj zmanjša stres, deluje proti anksioznosti in celo depresiji. Študije kažejo, da je zelo učinkovita pri zmanjševanju utrujenosti, izboljšanju budnosti in koncentracije ter na sploh izboljšanju splošne kognitivne funkcije. To je lahko še posebej koristno, če vam zaradi stresa primanjkuje energije ali sposobnosti koncentracije, slabo spite ali ste anksiozni.

Ko stres vpliva na možgane s številnimi živčnimi povezavami, to občutijo tudi preostali deli telesa. Če se bolje počuti telo, se bolje počuti tudi vaš um – in obratno. Telesna vadba in druge fizične dejavnosti proizvajajo endorfine – kemikalije v možganih, ki delujejo kot naravna protibolečinska zdravila – in izboljšujejo kakovost in sposobnost spanja ter zmanjšujejo anksioznost.

Znanstveniki so ugotovili, da redna udeležba pri aerobni vadbi dokazano zmanjšuje splošno raven napetosti, dviguje in stabilizira razpoloženje, izboljšuje spanec in izboljšuje samozavest. Približno pet minut aerobne vadbe lahko začne spodbujati učinke proti tesnobi.

Povezava vadbe z anksioznimi motnjami

Stres in tesnoba sta normalen del življenja, vendar so anksiozne motnje, za katerimi trpi 40 milijonov odraslih, najpogostejše psihiatrične bolezni v razvitem svetu.

Psihologi, ki preučujejo, kako vadba blaži anksioznost in depresijo, ugotavljajo, da je 10-minutni sprehod, tek ali sploh kakršnakoli vadba lahko učinkovita kot 45-minutna vadba. Študije potrjujejo, da lahko vadba pri večini hitro izboljša depresivno razpoloženje in čeprav so učinki včasih le začasni, dokazujejo, da lahko katerakoli telesna aktivnost prinese večurno olajšanje – podobno kot ko vzamemo protibolečinsko tableto pri glavobolu.

Vadba kot del terapije

Študije kažejo, da redna telesna vadba zmanjša simptome tesnobe in depresije in deluje deluje enako dobro kot zdravila – s tem, da nima stranskih učinkov in so učinki dolgotrajni. Ena intenzivna vadba lahko pomaga ublažiti simptome za več ur, redna vadba pa jih lahko sčasoma občutno zmanjša.

PREBERITE TUDI: Potrjena povezava med depresijo in abdominalno debelostjo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj