Razlika med suho in dehidrirano kožo

Med suho in dehidrirano kožo obstaja velika razlika. Medtem, ko suhi koži na prvem mestu močno primanjkuje maščobe, zaradi česar tudi težje oz. slabše zadržuje vlago v koži, pa dehidrirani koži primanjkuje zgolj vlage. Zato je torej jasno, da suhe kože ne moremo odpraviti zgolj z dovajanjem vlage, saj je to nekako tako, kot če bi na veliko zalivali kamenje – vse bo odteklo mimo.

Suha koža

Suho kožo zateguje, ker ji manjka maščobe in na njeni površini ni mastne plasti ali leska. Suha koža je praviloma suha skozi celo leto, le da je pozimi zaradi mraza zunaj in izsušujočega centralnega in klima ogrevanja stanje ponavadi še slabše. In – bistveno – suhe kože ne odpravimo z dovajanjem zgolj vlage, saj ji na prvem mestu manjkajo maščobe, torej lipidi. Rešitev so torej hranljive kreme, ki vsebujejo tudi kakovostne maščobe, ali mešanje krem ali serumov z naravnimi olji (olivno, šipkovo, mandljevo, arganovo …).

PREBERITE TUDI: Kako se znebiti aken?

Dehidrirana koža

Dehidrirani koži pa dejansko manjka zgolj vlage. Dehidrirana koža je lahko tudi mastna, a jo bo vseeno lahko malce zategovalo oz. bo čutiti malce neprijeten občutek, ker ji primanjkuje vlage. Pogosto skuša dehidracijo kompenzirati s prekomernim izločanjem maščobe (vlažiti se namreč ne more), kar pa seveda ni rešitev. Zato pretirano izsuševanje mastne kože ponavadi vodi v še večje težave in še povečano izločanje maščob – to pa v povečano mašenje por ali celo akne.

Medtem, ko je suha koža najpogosteje dedna oz. ima posameznik suho kožo neodvisno od nege, pa si dehidrirano kožo ‘pridelamo’ sami z neustrezno nego (slabi alkoholi, močne dišave, prepogosti ali pregrobi pilingi) ali pa je posledica zelo suhega zraka. Skratka, lahko tudi rečemo, da je suha koža tip kože (poleg normalne, mastne in mešane), medtem ko je dehidrirana koža le stanje kože.

Tudi sicer kakovostna nega z aktivnimi sestavinami (alfa-, beta- in poli-hidroksi kisline, retinoidi) lahko povzroči pretirano mastenje kože, še zlasti, če pretiravamo.

Kako negovati suho kožo, si preberite v članku Nega suhe kože.

Nega dehidrirane kože

Najbolj pomembni sta dve stvari:

  1. Ne izsušujte kože z izdelki, ki vsebujejo veliko slabih alkoholov, dišav in dražečih ekstraktov. Prav tako se izogibajte pregrobim in prepogostim pilingom in agresivnim čistilom (če je le možno, naj ne vsebujejo sulfatov).
  2. Koži redno dovajajte dovolj vlage, sploh v zelo suhem okolju. Uporabljajte lahke, a intenzivno vlažilne kreme ali – še bolje – serume, ki vsebujejo vlažilce kot so hialuronska kislina, glicerin in urea. Na sploh je urea eden najboljših vlažilcev, a v neprestanem prihajanju novih sestavin po krivici spregledana in pozabljena.

Za VSE tipe kože in tudi splošno zdravje in dobro počutje oz. optimalno delovanje telesa pa je seveda ključno tudi, da popijete dovolj (nesladkane!) tekočine. Idealna izbira so beli, zeleni in mate čaj, ki imajo tudi antioksidativno, torej anti-aging delovanje.

PREBERITE TUDI: Ali alfa in beta hidroksi kisline res tanjšajo kožo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj