Raziskovalci na univerzi Kingston so preučevali zdravilne učinke 21 zelišč in rastlin in ugotovili, da so vse imele vsaj določeno zdravilno delovanje, a beli čaj je vse močno prekašal. Rezultati so pokazali, da ima beli čaj intenzivno delovanje proti staranju in izjemno visoko vsebnost antioksidantov, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj in srčnih bolezni. Poleg tega tudi ščiti strukturne beljakovine kože, še zlasti kolagen in elastin.

Elastin je izjemno podporno tkivo v telesu, saj je odgovoren za elastičnost pljuč, arterij, sklepov in kože, poleg tega pa tudi pomaga pri obnavljanju tkiv v telesu, npr. pri ranah in povešanju kože. Kolagen je prav tako zelo pomemben za kožo ter moč in elastičnost tkiv v telesu.

PREBERITE TUDI: (Pre)malo hrane zavira staranje

Beli čaj deluje tako, da preprečuje delovanje encimov, ki uničujejo vlakna elastina in kolagena, kar vodi v staranje (in ne pozabimo, da staranje ni zgolj zunanji videz, starajo se vsi naši organi), njegov učinek pa je tako močan, da so bili presenečeni celo sami raziskovalci. Ti encimi so skupaj z oksidanti močno povezani z nastankom vnetnih boleznim kot je npr. revmatoidni artritis. Poleg belega čaja je pokazalo zaščitno delovanje pred propadanjem elastinskih in kolagenskih vlaken še 8 zelišč: alga mehurjasta haloga, plezajoča lakota, vrtnica, zeleni čaj, angelika, janež in granatno jabolko.

Upajmo, da bodo izsledke te raziskave poleg uporabe v zdravstvene namene našli in uporabili tudi proizvajalci naravne kozmetike in mnoge škodljive ekstrakte in eterična olja zamenjali za naravne sestavine, ki koži dejansko koristijo.

PREBERITE TUDI: Odkrili encim, ki zavira staranje

7 KOMENTARJI

  1. Mene le zanima, koliko ga moraš spit, da dejansko toliko pomaga. ker se spomnim da sem brala o nekih raziskavah, ki so potrdile poz. učinek zelenega čaja le ob večjih količinah, več kot 4 skodelice na dan približno (če se prav spomnim). Kitajci ga spijejo ogromno, tko da … njim zgleda pomaga.

  2. Majaaa, pri belem čaju so potrebne že zelo majhne količine za pozitivne učinke – celo raziskovalci so bili presenečeni, kako močan učinek ima pri zelo majhnih količinah.

    Sem pa malo iskala po netu organski beli čaj in so kar dragi. :S

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj