Matcha zeleni čaj je že dolgo del japonske kulture. Pridobivajo ga iz mladih listov rastline Camellia sinensis, ki jo gojijo v senci. Te lističe nato poparijo in zmeljejo v izjemno fin prah, ki ga shranjujejo stran od sončne svetlobe, da ohrani vse svoje kvalitete. Matcha zeleni čaj slovi kot daleč najbolj zdrav napitek oz. prehransko dopolnilo, spodaj pa si preberite 6 najpomembnejših učinkov, ki vas bodo prepričali, da ga vključite v svojo prehrano.

1. Močan antioksidant

Antioksidanti so ključni za ohranjanje zdravja, vitalnosti in dobrega počutja, saj ščitijo pred poškodbami DNK, ki vodijo v bolezni, rakava obolenja in prezgodnje staranje. Antioksidanti krepijo imunski sistem, ščitijo kožo pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje in ohranjajo kožo in ostala tkiva v telesu mladostnejša. V največjih količinah se nahajajo v ekološko pridelanem sadju in zelenjavi; zelenem čaju, še zlati Matcha; temni čokoladi; zeleni kavi in super hrani.

2. Izjemen vir EGCg

Eden izmed najmočnejših antioksidantov, ki predstavlja kar 60 % antioksidantov v zelenem čaju, je epigalokatehin galat (epigallocatechin gallate – EGCg). Poleg izjemno močnega antioksidativnega delovanja EGCg pomaga tudi pri hujšanju, saj pospeši metabolizem. Je tudi eden najmočnejših agentov, ki imajo protirakavo delovanje.

3. Deluje sproščujoče

Eden izmed pozitivnih učinkov zelenega čaja je tudi njegovo sproščujoče delovanje.  V ta namen ga budistični menihi pijejo že tisočletja, še zlasti med meditacijo. Tak učinek ima zaradi vsebnosti aminokislin, ki sprožajo alfa valovanje v možganih. Ti delujejo tako, da delujejo sproščujoče, a nas ne naredijo utrujene in zaspane.

4. Izboljša kognitivno funkcijo

L-teanin, ena izmed aminokislin v matcha zelenem čaju, spodbudi proizvodnjo dveh nevrotransmitorjev v možganih: serotonina in dopamina. Posledice so boljše, bolj optimistično počutje; več energije brez vznemirjenosti, ki jo lahko povzroči kofein, ter predvsem izboljšani zbranost, spomin in sposobnost koncentracije.

5. Daje energijo

Zeleni čaj na splošno, še zlasti pa Matcha zeleni čaj, je tudi dober za dvig energije brez napetosti in vznemirjenosti, ki jo lahko povzroči (prekomerno) uživanje kofeina. Delno se temu učinku lahko zahvalimo vsebnosti kofeina, delno zaradi L-teanina, ki izboljša telesno vzdržljivost, ki lahko traja do 6 ur po zaužitju. Zato je tudi nadvse priljubljeno prehransko dopolnilo pri vseh, ki se ukvarjajo s športom, saj zmorejo več in tako porabijo več kalorij.

6. Razstruplja

V zadnjih letih je postalo razstrupljanje čedalje bolj priznano in priljubljeno, saj se ljudje čedalje bolj zavedajo pomena dobrega zdravstvenega stanja. Še zlasti so pomembna zdrava jetra in prebava. Matcha zeleni čaj je idealno sredstvo za razstrupljanje, saj je bogat s klorofilom, ki pomaga na naraven način odstraniti škodljive snovi, kot so npr. težkem kovine, iz telesa.

Zato, če želite zares naraven in zdrav napitek oz. prehransko dopolnilo, ki vam bo dalo energijo, pomagalo pri hujšanju in hkrati preprečevalo bolezni in zaviralo staranje, potem je matcha zeleni čaj idealna izbira. Njegovo močno antioksidativno in razstrupljajoče delovanje bosta očistila in obnovila vaše telo, zmanjšala možnosti za nastanek bolezni, vključno z rakavimi obolenji, ter vam dala novo energijo.

Več o zelenem čaju si lahko preberete v spodnjih objavah:

 

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj