Morda ste celo med tistimi, ki jim slepo verjamejo in ste zato izločili nemalo 'strupenih' izdelkov iz svojega kozmetičnega repertoarja, misleč, da si s tem delate uslugo.

Resnica je žal ravno nasprotna, saj so ti članki leglo nezanesljivih in predvsem zavajajočih informacij, ki lahko dejansko vodijo v nastanek raznih alergij, ekcemov, dermatitisa, hiperpigmentacije in celo kožnega raka.

Vse skupaj se je začelo že pred leti in izhaja iz agresivne gonje proizvajalcev naravne kozmetike, ki se nadvse trudijo (žal vse prepogosto uspešno), da bi vse naravne sestavine prikazali kot izjemno koristne in neškodljive – avtomatično, ker so pač naravne (Zato si lahko za kosilo pripravite juhico iz mušnic, saj glede na to, da so naravne, vam ne bi smele škodovati, kajne?), vse ostale pa kot izjemno škodljive – čeprav to niso oz. so dejstva pogosto celo nasprotna.

­naravna kozmetika ni edina, niti ne nujno najboljša izbira­

Česar pa se večina bralcev tovrstnih člankov ne zaveda (obiskovalci Planeta Lepote ste seveda na srečo izvzeti), je, da so jih v večini primerov spisali razni novinarji po obisku kakšne izmed "pro – naravno, kontra – vse ostalo" spletnih strani, kar dokazujejo tudi dobesedni prevodi stavkov ali odstavkov s teh strani. Pri tem seveda v člankih ne pozabijo našteti blagovnih znamk te kozmetike, kar jasno kaže na to, da takšnim virom pač ne moremo zaupati, saj niso verodostojni, neodvisni in nepristranski. Niso pa toliko natančni (Le kaj se je zgodilo z raziskovalnim novinarstvom?), da bi se pri tem malo bolj poglobili v zadevo in se skušali dokopati do zanesljivejših, predvsem pa objektivnih in preverjenih informacij. Takšni članki pogosto tudi krožijo po elektronski pošti, v njih pa priporočajo točno določene kozmetične znamke (Hm … mar niso to neodvisni članki?), ne potrudijo pa se, da bi uporabnike naučili pregledovati sestavine izdelkov. Le zakaj – ker potem bi najbrž vsi njihovi izdelki po hitrem postopku leteli v koš.

Tako se v teh 'svarilnih' člankih vedno pojavljajo ene in iste kozmetične sestavine, ki imajo samo to smolo, da niso popolnoma naravnega izvora – nekatere pa celo so, ampak očitno so pisci malce 'spregledali' njihov način nastanka.

Je res vse naravno dobro in samo naravno dobro? In vse, kar je umetno pridobljeno, škodljivo?

Seveda ne. V resnici je zelo pogosto ravno nasprotno.
Zakaj so tovrstni članki nezanesljivi in zavajajoči? Ker njihovi pisci poleg dejansko zavajajočih informacij pri navajanju vseh grozno škodljivih učinkov pogosto "pozabijo" omeniti še sledeča dejstva:

 • da so bili testi, na katere se sklicujejo in ki so morda pokazali škodljive učinke, opravljeni v zelo visokih koncentracijah in ne nekaj promilih ali odstotkih, kot se jih uporablja v kozmetičnih izdelkih (Mar bi si upali pojesti tri škatlice aspirina naenkrat? Seveda ne – v majhni količini je zdravilo, v veliki je strup in enako velja za mnoge kozmetične sestavine.);
 • da so bili testi opravljeni tako, da so sestavino zaužili in ne nanesli na kožo;
 • kombinacija prvih dveh alinej;
 • da so bili testi opravljeni za osnovno, neprečiščeno sestavino, kar prenesejo kar na vse sestavine, ki se jih iz osnovne pridobi;
 • da testov sploh ni bilo in gre zgolj za neosnovane trditve (naše babice so rekle …).

In katere sestavine so žrtev tovrstnih zavajajočih člankov? Pogledali bomo le najpogosteje omenjene, ki se jim po krivici pripisujejo slabe lastnosti.

Prva in najbolj zloglasna je – verjeli ali ne – 'nafta'. Mnogi zagreti privrženci in/ali proizvajalci naravne kozmetike vas bodo na vsak način skušali prepričati, da uporabljajte naravne izdelke in ne takšnih, ki vsebujejo 'nafto' ali 'naftne derivate' (z 'nafto' pa poimenujejo kar vse sestavine, ki so iz nje pridobljene).

?

Pri tem se vsem, ki v OŠ nismo 'špricali' učnih ur narave, biologije in kemije, porodi vprašanje: "Kaj pa je nafta? Mar ni nafta nekaj najbolj prvinskega, naravnega in osnovnega?" Seveda je. Nafta je nastala iz odmrlih morskih mikroorganizmov in rastlin, ki jih je prekrila plast peska, mulja in blata. (Do tu je vse naravno.) Zaradi visokih pritiskov, pomanjkanja zraka in visokih temperatur so iz teh odmrlih organizmov nastale organske spojine (še vedno naravno). Anaerobne bakterije so te organske spojine spreminjale v snovi, iz katerih so v milijonih let nastali nafta, zemeljski plin in druge spojine.

mineralno olje je ena najbolj čistih in neškodljivih kozmetičnih sestavin
 

Kaj je torej v nafti nenaravnega oz. zakaj naj ne bi uporabljali sestavin, pridobljenih iz nafte, saj vendar je popolnoma naravna? Zdaj pa je čas, da se razjasni že drugo zavajanje – namreč, v kozmetičnih izdelkih se nikoli ne uporablja nafte. Uporablja se le nekatere sestavine, ki so iz nje pridobljene po posebnih postopkih in rezultat so nadvse čiste in neškodljive, celo koristne sestavine, ki imajo za sabo nešteto testov in študij, ki so vsakič znova potrdili njihovo varnost. Celo tako varne so, da se jih kot osnova uporablja v mnogih medicinskih izdelkih (zdravilih), saj dokazano ne povzročajo alergij (kar pa ne bi mogli reči za prenekatero naravno sestavino, še zlasti eterična olja in mnoge ekstrakte), ne mašijo por in jih celo zelo občutljiva koža s hudimi alergijami izvrstno prenaša.
 

Mineralno olje

 
Prva taka sestavina, ki ima revica to 'smolo', da je pridobljena iz nafte, in zato avtomatično pade v koš škodljivega in prepovedanega, je mineralno olje ali paraffinum liquidum (enako velja za petrolatum, ki je navadni vazelin). Gre za eno najbolj čistih in neškodljivih olj, ki jih boste zasledili celo v kozmetičnih izdelkih najvišjega cenovnega razreda, pa seveda tudi v tistih malo nižjega, srednjega, in pa v zdravilih. Najpogosteje mu pripisujejo mašenje por, povzročanje aken, izsuševanje kože, 'sedenje' na koži in preprečevanje njenega dihanja, vpijanje skozi kožo v notranje organe (Vendar, mar se to dvoje ne izključuje? Vsaj bolj dosledni bi lahko bili v svojih poskusih.), v nekaterih člankih pa celo dermatitis (Zanimivo, da ravno izdelki proti dermatitisu in za zdravljenje ostalih kožnih težav temeljijo na mineralnem olju ali vazelinu, saj ne dražita kože še dodatno.), upočasnitev razvoja kožnih celic in celo prezgodnje staranje.

Spet drugi mineralnemu olju pripisujejo celo rakotvornost. Naj (ponovno) povemo, da se v kozmetičnih izdelkih uporablja mineralno olje (in ne nafta), ki je prečiščeno do največje možne mere in tako ne vsebuje nobene škodljive snovi.

In kaj od tega je res? Je sploh kaj res?
 

Odgovor je seveda NE. Nepoučene uporabnike skušajo prepričati, da ostali proizvajalci uporabljajo mineralno olje zato, ker je poceni, oni pa vam seveda želijo le najboljše in zato uporabljajo druge, 'popolnoma naravne' sestavine. Če bi vam dejansko hoteli najboljše, bi v dnevne kreme uvedli UV filtre (ki so po nekaterih teorijah tudi kar vsi po vrsti strupeni, rakotvorni in še kaj, zato se nikar ne čudimo prihajajočemu porastu kožnega raka, saj zaradi takšnih zavajajočih člankov mnogi ukinjajo uporabo UV filtrov – in to celo pri otrocih!), iz njih pobrali škodljive alkohole in mnoge rastlinske ekstrakte, ki dejansko povzročajo alergije, ekceme in dermatitise, so fototoksični, citotoksični, povzročajo pigmentne madeže in še marsikaj.

Lastnosti mineralnega olja v resnici so sledeče:

 • ne povzroča alergij;
 • ne maši por, saj se za razliko od naravnih maščob (olj in voskov) ne strdi in tako ne more zamašiti por (leta 2005 je bila zaradi trditev, da povzroča akne in maši pore, opravljena še ena raziskava, ki je ponovno potrdila, da to ni res. Opravljena je bila na prostovoljcih, ki so bili nagnjeni k aknam.);
 • preprečuje izsuševanje kože;
 • pospešuje celjenje ran.

Ne le, da od vseh slabih lastnosti, ki se mu jih očita, v resnici nima niti ene, temveč so dejstva ravno nasprotna, saj je za kožo izjemno koristno in – ne navsezadnje – tudi naravnega izvora. Sicer pa, kot že navedeno, ščiti kožo pred izsuševanjem, pospešuje celjenje in je eno redkih olj, ki ne maši por, ne povzroča aken in ne draži kože.

Odločitev, ali boste nasedli tovrstnim trditvam, je seveda vaša, mi pa (najbrž zaman) upamo, da bodo takšni članki postali preteklost in se bodo njihovi pisci potrudili dejansko raziskati zadeve, namesto da zavajajo potrošnike. Prav tako ne bi bilo odveč, če že podajajo takšne trditve, da navedejo konkretno raziskavo, ki bi njihove izjave podpirala (mi namreč nismo uspeli najti niti ene) ter navedejo vsa dejstva objektivno in brez priporočil točno določenih znamk (ki so tudi vir njihovih 'nepristranskih in preverjenih' člankov).

Pa da ne bo kakšnih nesporazumov – popolnoma nič ni narobe s kozmetiko, ki vsebuje izključno rastlinske sestavine (žal ne moremo reči naravne sestavine, ker bi to potem vključevalo tudi 'nafto'), niti s tem ne, da želite samo to uporabljati – napačen je zavajajoč pristop, ki smo ga opisali že v uvodu.

20 KOMENTARJI

 1. Končno!!! Sem že mislila, da sem edina, ki ne razume, kako naj bi bila nafta nenaravna in ki ponuja tistim, ki so prepričani, da je le naravno dobro, mušnice v pokušino 😉

 2. Odličen članek. Pa upam, da se bo koga kaj od tega “prijelo”. Končno je vse strnjeno na enem mestu. Se že veselim naslednjih člankov.

 3. je bilo že treba začeti odstirati tančico skrivnosti z vsega, kar je naravno in sveto ;)). v pričakovanju še več takih člankov.

 4. Mislim, da je ta primer odličen za dokaz, kako je tisto, o čemer naenkrat vsi govorijo in vse vedo, lahko v resnici čista raca. Na splošno mislim, da bi ljudje morali več vedeti o različnih raziskavah, kako potekajo, kako se rezultati obdelani, katere primerjave so bile narejene…

 5. Komaj čakam nadaljevanje članka. Čestitke za odličen članek. Edino, dobro bi bilo, če bi navedli kakšne linke do raziskav, ki jih omenjate.

 6. Janamari, virov namenoma ne navajamo več (nekoč smo jih, a smo vse umaknili). Že tako hodijo na PL (z drugih spletnih strani, revij ipd.) in si “izposojajo” ideje in podatke iz člankov, pri čemer seveda NIKOLI ne navedejo, kje so dobili informacije, zato jim ne bomo še virov dajali na pladnju. Vem, da se bo morda kdo obesil na to v smisli “dokaži z viri”, ampak z malo truda se vse najde (in konec koncev tudi kupi kakšen dostop) in tudi hitro nauči ločiti zrnje od plevela. “It’s the risk I’m willing to take” v smislu izbire med večjim (“izposojanja” iz člankov brez našega dovoljenja in navedbe) in manjšim (dvom v podatke) zlom.

 7. Aha, razumem. No, saj jaz se nisem imela namena obešat na to. Mislila sem samo, če koga bolj podrobno zanima in bi si želel zadevo bolj natančno prebrati. Razumem pa jezo glede kraje .. žal nekateri ne poznajo nobene etike.

 8. Zelo zanimiv in poučen članek, zlasti za vse častilce vsega naravnega. Upam, da ga prebere še kdo, ki ni stalen obiskovalec oz. član PL-ja in poveličuje npr. tudi kakšna eterična olja, ki dražijo kožo – ampak pomembno je, da so naravna 😉

 9. Janamari, sploh ni panike, sem pričakovala kakšno tako vprašanje. Žal je zaenkrat tako, upam pa na boljše čase.
  Pa hvala vsem. 🙂

 10. se mi zdi, da ste nekatere malo prevec negativno nastrojene proti nekaterim (nam), ki so/smo bolj za naravno… meni ‘naravno’ pac odgovarja bolj kot samponi z ALS/SLS in pa tudi navadni deodoranti so mi masili lojnice. in res komaj cakam nove informacije.. o vsem si bom pa svoje mnenje ustvarila sama.

  vcasih so tudi izdelki z nafto drazji kot pa so izdelki, ki so naravni.

  vsak naj si najde izdelek, ki njemu odgovarja.

  bom pa nove informacije sprejela na znanje…. in bom vedela, da ni tako slab izdelek, ce vsebuje nafto.

 11. Linkica, predlagam, da si članek še enkrat prebereš, sploh del o naravnosti in nafti (2. stran), ker očitno nisi razumela bistva.

 12. linkica!
  Tu ne smeš govort, da ti naravna kozmetika odgovarja, ker te bojo te gospe linčale!!!!

  Te bojo še rekle, da je koka kola bolj zdrava od naravno stisnjenega soka.

 13. Linkica, predlagam, da si članek še enkrat prebereš, sploh del o naravnosti in nafti (2. stran), ker očitno nisi razumela bistva.

  To mi zveni kot: Eni so preneumni, da bi razumeli, oz. prebiraj, dokler, ga ne znaš na pamet in dokler ne izgubiš svojega mnenja!

 14. Jaz se nekaj strinjam in nekaj ne strinjam.Glede dermatitisov MO ni ok.Tudi komedogen je lahko,pri posameznikih,ki so nagnjeni k aknam.Ja pares,da kožo naredi gladko,mehko na otip bolj,kot vsako olje.
  Me pa zanima,kje ste dobili vire,ker tega je na netu malo morje od zanesljivih do malo manj zanesljivih!

 15. Jupiii za tak članek, ki podpira kozmetične in farmacevtske lobije!!! Kjerkoli ste že našli vir je povsem jasen izvor !!!

  O agresivnih pristopih zgoraj omenjenih lobijev pa ni vredno izgubljati besed…kajneda! 😉

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj