Suha in zelo suha koža je pogosta težava, ki v zimskem času postane še izrazitejša in pogostejša. K temu doprinesejo oz. stanje še dodatno poslabšajo nizke zunanje temperature ter suh zrak kot posledica centralnega ogrevanja.

Na to, ali je naša koža suha ali ne, pa seveda vpliva mnogo dejavnikov, kot so npr. zdravstveno stanje, geni (suha koža je podedovana), vpliv hormonov, poškodbe zaradi UV sevanja, uporaba izsušujočih ali dražečih izdelkov za čiščenje in nego kože in podobno. Seveda pa se da stanje z ustrezno in dosledno nego zelo izboljšati.

Kaj je značilno za suho kožo?

Za suho kožo je značilno zategovanje, občutek, da nam je koža “premajhna”, na otip je izsušena in hrapava, pogosto pa se tudi lušči. Če pogledamo od blizu, so opazne drobne razpoke izsušenosti. Celice postajajo čedalje bolj dehidrirane in se kopičijo na površini kože, kar privede do zmanjšanja elastičnosti in napetosti ter starikavega izgleda. Suha koža tako ni samo estetski, temveč tudi zdravstveni problem, saj takšna ne izpolnjuje temeljne funkcije – to je zaščite pred zunanjimi vplivi. Poveča se namreč tudi možnost za nastanek raznih kožnih bolezni, kot je npr. dermatitis, propada kolagen, ki skrbi za elastičnost naše kože, njen imunski sistem se zmanjša, poveča se možnost za vdor bakterij …

Kaj potrebuje suha koža?

V nasprotju s splošnim prepričanjem, da je treba suhi koži dovajati ogromno vlage, je treba suhi koži dovajati predvsem dovolj maščobe. Bistveno pri suhi koži je namreč ravno pomanjkanje maščob, ki tvorijo zaščitni zunanji plašč kože, poleg tega pa zaradi pomanjkanja maščob takšna koža tudi vlage ne more dobro zadrževati v sebi, temveč jo kontinuirano izgublja – skratka, začaran krog. Raziskave so namreč pokazale, da med normalno in suho kožo ni veliko razlike v vsebnosti vlage, temveč maščobe, in šele posledica pomanjkanja maščobe privede do pomanjkanja vlage v koži.

Zato poskrbite, da se izogibate vsem dejavnikom, ki na kožo vplivajo slabo in bi stanje lahko še poslabšali, ter ji dovajajte maščobo in vlago – od znotraj in od zunaj. Za umivanje in tuširanje (kopelim se izognite, če se le da) uporabljajte nežne izdelke, npr. olja za tuširanje in otroške izdelke, ki temeljijo na posebej nežnih čistilnih substancah. Za nego uporabljajte proizvode, ki vsebujejo dovolj maščob, antioksidantov in uree, pri odrasli koži tudi alfa hidroksi kislin, saj so vse to sestavine, ki bodo pripomogle k izboljšanju stanja suhe kože, da bo ponovno zdrava in bo lahko učinkovito opravljala svoje naloge.

Zelo dobra izbira je tudi navadno hladno stiskano (deviško) olivno olje, ki ima poleg tega, da kožo čudovito nahrani, tudi izjemno antioksidantno delovanje. Seveda so primerna tudi vsa ostala olja in maščobe; je pa vsekakor še dodaten plus, če ima izbrana maščoba tudi antioksidativno delovanje – tako si bo koža hitreje in lažje opomogla, hkrati pa bo zaščitena pred delovanjem prostih radikalov.

Prav tako lahko olja uporabite pod vaše dnevne in nočne kreme, če vam le-te niso dovolj hranljive, ali kreme tik pred nanosom med prsti zmešate z nekaj kapljicami olja po izbiri.

Izogibajte se:

 • predolgim kopelim oz. če je le možno kopelim nasploh – raje se tuširajte;
 • preveč topli ali mrzli vodi pri kopanju ali tuširanju;
 • izmenjavanju mrzle in vroče vode pri tuširanju – to je velik šok za kožo;
 • izpostavljanju kože pari in nanašanju ledenih stvari;
 • uporabi izsušujočih ali dražečih izdelkov za čiščenje in nego (slabi alkoholi, mentol, kafra, eterična olja, močno parfumirani izdelki …);
 • uporabi trdih mil;
 • kakršnemukoli UV sevanju, ker zelo poškoduje kožo in ima tudi dolgoročne posledice;
 • hudemu mrazu;
 • zelo suhemu zraku;
 • preveč agresivnim pilingom (predvsem takim, ki vsebujejo sol ali sladkor, saj imajo ostre delce, ki kožo poškodujejo, čeprav mi tega s prostim očesom ne opazimo);
 • grobim rokavicam za tuširanje;
 • ne pretiravajte s (pre)pogostim umivanjem – tudi sama voda kožo suši, še posebej, če je zelo trda.

raje se tuširajte kot kopajte

Poskrbite za:

 • popijte dovolj tekočine vsak dan – koža mora namreč dobiti vlago tudi od znotraj;
 • vaša prehrana naj vsebuje dovolj zdravih maščob (olivno, laneno olje …);
 • vlaženje zraka;
 • uporabljajte nežne izdelke za čiščenje in nego;
 • pri umivanju uporabljajte mlačno do toplo vodo;
 • uporabljajte negovalne izdelke, ki vsebujejo dovolj maščob in antioksidantov, mineralno olje, ureo in hidroksi kisline;
 • uporabljajte zanesljivo UV zaščito vsak dan;
 • naredite si nežen piling enkrat na teden do enkrat vsakih 10 dni;
 • na smučanju in sploh ob izpostavljanju višinskemu soncu in mrazu poskrbite za posebej visoko zaščito pred UV sevanjem (faktor 40 ali več) in mrazom (krema naj vsebuje tudi maščobe).

olje za tuširanje

Odgovor je nedvomno NE. Staranje kože je odvisno od mnogih dejavnikov, a to, koliko je koža suha ali mastna, nima nobenega vpliva. Na prvem mestu vpliva na staranje kože kajenje, sledi izpostavljanje UV sevanju, nega z nekakovostno kozmetiko, ki prinaša več škode kot koristi (izdelki z dražečimi sestavinami), seveda pa ne smemo pozabiti tudi na naše gene, ki imajo še največji vpliv. Od nas pa je odvisno, ali jim bomo pomagali ali si še dodatno škodovali.

visoka UV zaščita

In od kje sploh prihaja ta mit o hitrejšem staranju suhe kože?

Iz preprostega dejstva, da je suha koža lahko videti starikava in nagubana, če ji primanjkuje vlage in maščobe – torej, če ni negovana. V tistem trenutku, ko zanjo poskrbimo z ustrezno nego, bodo drobne gubice izsušenosti izginile. Skratka, če želite čim bolj zavirati staranje kože, nikar ne nasedajte takšnim in drugačnim mitom, temveč poskrbite za ustrezno UV zaščito, dovolj spanja, kakovostno nego in prehrano (čim manj sladkorja in enostavnih hidratov, čim več zelenjave in tekočine, sploh zelenega in belega čaja) in nikar ne kadite.

Ekstremno suha koža

Če je vaša koža ekstremno suha in posledično poškodovana, pa si lahko pomagate tudi na sledeči način: pred spanjem na kožo nanesite obilno količino ustreznega negovalnega izdelka in jo čez noč – ali vsaj za nekaj ur – zavijte v plastično folijo. Tako boste namreč preprečili kakršnokoli izhlapevanje vlage in maščob iz kože in zagotovili, da se bo naneseni izdelek res vpil v kožo, ne pa obrisal v posteljnino ali oblačila.

body butter

Ob upoštevanje vseh naštetih nasvetov bi se moralo stanje vaše kože kaj kmalu zelo izboljšati, seveda pa ne pozabite na ohranjanje kože zdrave in neizsušene tudi v bodoče.

36 KOMENTARJI

 1. Zelo zanimiv članek, Tanja. Ta mit o hitrejšem staranju suhe kože je pa res precej prisoten, tudi med “strokovnjakinjami” v drogerijah. Čeprav ne drži – preverjeno 😉

 2. O tem, da se naj bi suha koža hitreje starala, je tudi mene prepričevala ena kozmetičarka in me tudi prepričala. Tako da se mi je zdaj kamen odvalil od srca, ko sem izvedela iz članka, da to ni res 🙂
  Sama se že celo življenje ubadam z zelo suho kožo, ki je pri meni žal dedna lastnost, tako da sem v vseh teh letih že skoraj doktorirala iz tega, vendar sem vseeno v čalnku izvedela tudi nekaj stvari, ki jih doslej še nisem vedela in tudi stvari, ki sem jih včasih že prakticirala, pa so potem kar odšle v pozabo. Recimo zelo preprost, poceni in vendar učinkovit recept z olivnim oljem.
  Petka za odličen članek!

 3. uaaaaau:) pa to sem čakala vs čs…nasveti za suho kožo zbrani na kupu!veliko olajšanje ravno ob pravem času – zima!olivno olje pa tud js že prakticiram na kožo, lase, in v vseh jedeh:)mmmm

 4. Odličen članek! Sama spadam med suhokožce 🙂 in mi vse info glede nege pridejo zelo prav, še toliko bolj, ker je veliko različnih in tudi zelo zavajujočih, marketinško usmerjenih mnenj, PLju in Tanji pa glede informacij nege in kozmetike popolnoma zaupam!

 5. Hvala, punce! 🙂 Hyfi, zato, ker je to šok za kožo, dodaten nepotreben stres. Tudi samo z vročo ali zelo mrzlo vodo ni ok, sicer pa to velja za vse tipe kože, le da sta suha in občutljiva še bolj \’nastresirani\’ zaradi oslabljenega/porušenega zaščitnega plašča. Že samo voda je zaradi apnenca in dodanih škodljivih snovi in onesnaženosti slaba (žal nimamo deževnice izpred 500 let .-(), kaj šele vroča in mrzla, kaj šele izmenični šok, kaj šele vsi dodani detergenti, ki dodatno izsušujejo in dražijo.
  Cendrillion, fouš za suho kožo, ker je skoraj vedno z majhnimi porami in take fine teksture. 🙂

 6. jaz imam suho kožo po celem obrazu, ampak najhuje je po nogah. Sodelavka mi je predlagala, da naj si v lekarni kupim arganovo olje, da je baje res fuul pomaga, tak da se morem čim prej spravit v najbližjo lekarno. Za obraz pa si kupujem kremo kar pri kozmetičarki in morem rečt, da se je stanje fajn izboljšalo.

 7. Tudi jaz sem zvesta uporabnica olivnega olja. Zdi se mi univerzalno. Kot dodatek kremi mi dodobra nahrani kožo, pa naj gre za obraz, roke ali noge.

 8. za kožo je treba dobro skrbeti, tako poleti kot pozimi. Venar pozimi veliko bolj, ker je koža izpostavljena. Pomembna pa je tudi skrb za lase. Zato poskrbimo zase in se imejmo rade 😉

 9. Zanimivo, da se da olje pod kremo, jaz sem vedno mislila, da se ga v roki zmeša s kremico 😉 vsaj tako počnem z jojobinim in kremo za po telesu 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj