Povprečna ženska vsak dan uporabi 12 različnih čistilnih, negovalnih in dekorativnih proizvodov. Vsak od teh proizvodov vsebuje v povprečju 20 sestavin, kar pomeni, da vsak dan na svojo kožo in lase nanesemo približno 240 različnih sestavin. Lahko torej le upamo na znanje in spretnost kozmetičnih kemikov, da bodo sestavili izdelke tako, da ne bomo dobile kakšne alergije ali druge reakcije kože.

kozmetika

Zelo malo je žensk, ki ne bi z veseljem kupovale in uporabljale kozmetike – ampak kako pri poplavi vseh izdelkov, ki nam jih danes ponujajo in svetujejo, vedeti, kateri je res pravi? Res je: zelo težko. Zato v nadaljevanju sledi nekaj osnovnih pravil, ki vam bodo olajšala nakupovanje in tudi privarčevala denar, predvsem pa omogočila boljšo in kakovostnejšo nego kože – in mislim, da bi jih morala poznati vsaka ženska.

Ne verjemite, da so dragi izdelki boljši in cenejši slabši

Prav gotovo vsaka izmed nas pozna kakšno žensko, ki uporablja le najdražjo kozmetiko, pa ima vseeno slabo kožo. In nasprotno: mnogo jih je vse življenje uporabljalo le ‘modro Niveo’, pa imajo lepo kožo. In gotovo je večina od nas že kupila drag izdelek, ki ni izpolnil pričakovanj in cenejšega, ki jih je presegel. Skratka, cena ni nobeno merilo za kakovost. Vsekakor bi morala biti, a žal ni tako.

Poleg tega smo po neštetokratnem preverjanju sestavin ugotovili, da ravno nekaj najdražjih kozmetičnih podjetij v svojih izdelkih ne uporablja sestavin, ki so nujno potrebne za zdravje kože: antioksidantov, anti-iritantov, ceramidov, glicerina, silikonov, alfa in beta hidroksi kislin ter zanesljivih UV filtrov. Ali pa jih vsebujejo v tako majhnih količinah, da nimajo več nobenega pozitivnega vpliva na našo kožo – pogosto so namreč navedeni celo za konzervansi …

In še to: kadar vas bodo prodajalke skušale prepričati, da ima izdelek posebej dobre sestavine – obstaja nekaj proizvajalcev sestavin, od katerih nabavlja večina kozmetičnih podjetij, kar pomeni, da je vitamin C v kremi za 10 eur enak tistemu v kremi za 100 eur ali več.

Ne verjemite v čudežne sestavine

Nekatera kozmetična podjetja se zelo rada sklicujejo na odkritje raznih čudežnih eksotičnih rastlin, ki bodo odpravile vse vaše težave s kožo – od gub do zamašenih por, pigmentnih madežev in še česa. Nič od tega ni res, kajti sestavine morajo biti preizkušene in če ima določena sestavina res tako izjemne učinke, so morali biti narejeni številni neodvisni testi, kar pomeni, da je ta sestavina na voljo tudi ostalim izdelovalcem. Če pa samo podjetje, ki uporablja to ‘čudežno’ sestavino, trdi, da je čudežna, potem se lahko zamislimo nad resničnostjo in objektivnostjo takšnih trditev. Sicer pa mislim, da jih je bolj malo, ki še ne bi imele izkušenj s ‘čudežnimi’ izdelki, ki pa niso prinesli ničesar, razen prazne denarnice.

Ne verjemite, da morate uporabljati vse izdelke od istega proizvajalca za dosego optimalnega rezultata

Gre le za zavajanje strank, da bi kupile vse izdelke od istega proizvajalca. Morda ima en proizvajalec zelo dobre kreme, a slaba čistila in tonike, spet drug proizvajalec pa ima morda nežna čistila, a povsem neuporabne kreme. Vedno izberite najboljše čistilno sredstvo, najboljši tonik in najboljšo kremo – ne glede na proizvajalca. Koža vam bo hvaležna, kajti proizvodi se med seboj ne morejo ‘dopolnjevati’, kot nas pogosto skušajo prepričati, temveč ima vsak svoje ‘delo’, ki ga naj kar najbolje opravi.

Ne verjemite, da je lepa koža neke znane osebe rezultat uporabe točno določene kozmetike

Kot prvo, ima lahko ta oseba že naravno lepo kožo, ne glede na izdelke, ki jih uporablja, in drugič: nobenega zagotovila ni, da bo ista kozmetika odgovarjala tudi vam – vsaka koža ima drugačne potrebe in probleme. Tretjič: sploh ni nujno res, da ta oseba uporablja kozmetiko, ki jo je omenila, kajti kozmetična podjetja zelo rada uporabljajo znane osebe za promocijo svojih izdelkov.

Zakaj? Zato, ker vedno znova deluje – po vsaki takšni promociji močno naraste prodaja teh proizvodov. Četrtič: pred snemanjem (kadar znano osebo najamejo za reklamiranje svojih proizvodov) imajo najprej približno tri ure dela profesionalni vizažisti in frizerji, nato naredijo stotine posnetkov in izberejo najboljših pet, nato pa še te računalniško obdelajo. Mislim, da bi moralo biti vsem jasno, da ima to bolj malo zveze z izdelki, ki naj bi se prodali.

Ne verjemite vsemu, kar vam o izdelkih trdijo prodajalke in kozmetičarke

Tam so zato, da prodajo svoje izdelke in lahko si mislite, da za noben izdelek ne bodo rekle, da je zanič (čeprav mnogi so in koži celo škodujejo). Poleg tega so le trgovke in nimajo izobrazbe, na podlagi katere bi se lahko spoznale na izdelke, ki jih prodajajo. Večinoma vedo le tisto, kar je navedeno na samih embalažah proizvodov in v katalogih – to pa je tudi vse. In dejstvo, da se neka kozmetika dobi le v kozmetičnih salonih ali lekarnah, ni nobeno zagotovilo ali merilo, da je bolj kakovostna.
Ne verjemite v izdelke proti gubam, za ‘lifting’ in podobno

Če bi bilo to možno, potem nobena ženska ne bi imela gub in plastični kirurgi bi bili brezposelni. Kreme lahko odpravijo le čisto površinske gubice, ki so nastale zaradi izsušenosti kože in še to le dokler kremo dejansko uporabljate – ko boste prenehale, bo stanje takšno kot prej. In ‘raziskave’, ki potrjujejo odpravo gub vedno prihajajo s strani podjetij, ki ta izdelek prodajajo, nikoli pa niso narejene raziskave neodvisnih inštitutov. Pa še v teh raziskavah kožo najprej očistijo z milom (ki zelo suši kožo in maši pore) ali celo alkoholom, nato na izbrani del nanesejo kremo. Jasno, da je koža s kremo boljša, vendar bila bi tudi po katerikoli drugi kremi ali navadnem jedilnem olju! Zakaj raje ne primerjajo svojega izdelka s konkurenčnim? Zato, ker potem ne bi bilo opaziti razlike.

Globoke gube, ki so predvsem rezultat vplivov iz okolja – UV sevanja, delovanja prostih radikalov in kajenja – pa lahko odpravijo le večji posegi na koži: kislinski pilingi v visokih koncentracijah, mikrodermoabrazija, laserji in kreme, ki se dobijo na recept in vsebujejo tretinoin (derivat vitamina A): Renova, Retin-A.

Naj vas ne zavede vsak nov proizvod, ki pride na tržišče (in v oglase)

Ne glede na obljube o čudežnem delovanju in čudežnih sestavinah se zelo poredko kaj dosti razlikuje od obstoječih.

Ne verjemite v kreme proti celulitu in za izgubo maščobe

Če bi bilo to res, bi sploh kakšna ženska bila debela in/ali celulitična? Seveda ne. In če bi res delovalo – kam bi šla ‘stopljena’ maščoba? V krvni obtok? Bi kapljala ven skozi kožo?

Ne verjemite, da mastna koža nujno potrebuje kreme

Kreme se uporablja za to, da se koži povrne, česar ji primanjkuje: vlago in lipide. Ker pa mastna koža že sama preveč izloča in se ji lahko že zaradi lastne proizvodnje maščob mašijo pore, ji z nanosom kreme stanje le poslabšamo in še dodatno obremenimo lojnice, ki se že tako težko čistijo, ker so preobremenjene že z lastno proizvodnjo. Seveda pa to ne pomeni, da je mastna koža lahko prikrajšana za dobrote, kot so antioksidanti, pomirjajoče in vlažilne sestavine ter seveda UV zaščita. Mastna koža lahko omenjeno dobi že z uporabo kakovostnega vlažilnega tonika z antioksidanti, UV zaščito pa ima vgrajenih že mnogo tekočih pudrov.

Ne verjemite, da so kreme za nego kože okoli oči res drugačne

Seveda vas bo kozmetična industrija v to še naprej prepričevala, ampak po mnogih preverjenih sestavinah krem za okoli oči in cel obraz smo prišli do ugotovitve, da se sestavine (skoraj) ne razlikujejo. Posebno kremo za okoli oči potrebujete le, če imate mastno kožo in uporabljate izdelke za mastno kožo, ker za okoli oči niso primerni, sicer pa ne, kajti vsaka krema za obraz je lahko tudi za okoli oči. Gre le za zaslužkarski namen kozmetične industrije, ki vam dejansko prodaja kreme za obraz v 15 ml embalažah in z napisom ‘za okoli oči’, mi pa plačamo za to količino kreme enako kot za 50 ml kreme za obraz.

In če vam bodo trdili, da so sestavine v kremi za nego kože okoli oči bolj kakovostne – le zakaj bi na preostalem obrazu uporabljali manj kakovostne izdelke? Kreme za obraz lahko uporabljate tudi okoli oči in nasprotno – kreme za okoli oči po celotnem obrazu (če se vam cenovno splača, seveda).

Nikoli ne kupujte kozmetičnih izdelkov glede na svojo starost

Zakaj ne? Ker je velika večina krem, namenjenih zreli koži le bolj mastnih. Pa je vsaka zrela koža tudi suha? Seveda ne, mnogo žensk v zrelih letih se bojuje tako z aknami kot tudi mastno kožo, kar pomeni, da bi uporaba kozmetike za zrelo kožo stanje le še poslabšala. In po drugi strani – ali imajo vsa mlada dekleta mastno kožo in mozolje? Daleč od tega. Kozmetični izdelki pa so velikokrat zasnovani prav tako, da vsebujejo izdelke za ‘mlado in nečisto kožo’ ter ‘suho in zrelo’. In naj vas ne zavedejo izrazi, kot so ‘lifting’, ‘anti wrinkle’ in podobni. Nobena krema vam ne bo ‘dvignila’ niti ene kožne celice, ti izrazi ponavadi le nakazujejo, da krema vsebuje antioksidante in vitamine, katere potrebuje vsaka koža, da ostaja zdrava, ter morda kakšno sadno kislino. Če želite imeti še dolgo časa zdravo kožo s čim manj gub, potem nikar ne nasedajte prodajalkam in njihovim: “Ta krema vam bo premočna!”. Če vam bo, vam bo kvečjemu premastna, razen seveda, če imate suho kožo.

In lepotni kirurgi imajo še vedno polne roke dela – kljub obljubam proizvajalcev kozmetičnih izdelkov, da bodo naravnost čudežno poskrbeli za prav vse vaše tegobe.

Ne verjemite v izraze kot so ‘nekomedogen’, ‘hipoalergen’ in ‘dermatološko testiran’

Izdelki, ki nosijo izraze kot so ‘hipoalergen’, ‘dermatološko testiran’, ‘nekomedogen’ ipd., nam ne povedo ničesar in ne zagotavljajo ničesar. Zakaj? Ker ti izrazi niso zaščiteni in ni enotnega standarda, po katerem bi se presojali. Ali to pomeni, da lahko vsako podjetje napiše kakršenkoli izraz na svoje izdelke? V bistvu da. Noben izdelek ne more npr. 100 % zagotoviti, da ne bo povzročil alergije ali druge kožne reakcije, kajti toliko, kolikor je kozmetičnih sestavin, toliko je tudi potencialnih alergij. Enako velja za izraz nekomedogen ali dermatološko testiran; na mnogo komedogenih kremah piše, da so nekomedogene, poleg tega pa lahko pri posamezni koži tudi sestavine, ki niso opredeljene kot komedogene, povzročijo mašenje por – še zlasti pri uporabi krem na mastni koži. In tudi izdelek, ki je dermatološko testiran, ne zagotavlja kakovosti, niti tega, da bo vaši koži ustrezal.

Kaj pomeni (ne)komedogen? Nekomedogen pomeni, da naj izdelek oz. posamezna sestavina ne bi mašila por. In komedogen pomeni, da naj bi mašil pore – tega seveda nobeno podjetje ne bo napisalo na svoj izdelek. Komedogenost je, odkar sem jo prvič omenila, povzročila pravo obsedenost.

Kot že omenjeno, so komedogeni izdelki tisti, ki naj bi mašili pore. Vendar tudi to ni pravilo; lahko jih mašijo ali pa ne. Vse je odvisno od posamezne kože in izogibajo naj se jih le ženske, ki imajo kožo nagnjeno k ogrcem in ostalim nečistočam. Poleg tega imajo mnoge sestavine, ki so označene za komedogene, še mnoge druge funkcije: vlaženje in hranjenje kože, potrebne so, da držijo sestavine v kremah v homogeni masi, da se oljne in vodne faze ne ločijo, da je krema lepo mazljiva in navsezadnje tudi za zadrževanje kreme na/v koži. Torej niso le slabe, kot morda kaže prvi vtis, temveč so za suho kožo celo potrebne. Po drugi strani pa lahko tudi povsem nedolžne sestavine pri določeni koži povzročijo zamašitev por. Enotnega pravila torej ni in najbolje boste same ugotovile, kaj in kako deluje dobro ali slabo na vašo kožo.

PREBERITE TUDI: Resnica o kozmetiki 2. del

135 KOMENTARJI

 1. Krasno napisano! Najbolj mi je všeč članek o čudežnih rastlinah ki jih odkrijejo nekje v džungli ali nekje v pragozdu.
  Tudi z moje strani čestitke za objavo.

 2. Odkar sem prebrala ta članek in začela upoštevati “pravila”, moja koža kar žari! (hahaha, tole zveni k kakšna TV reklama)

 3. Tale članek sem prebrala že nekaj časa nazaj in moram rečt, da je zdaj veliko lažje kupovat kozmetiko. Res je super članek, tako da še z moje strani pohvale avtorici.

 4. Ko sem sploh prvič videla planet lepote (to je bilo približno leto, morda leto in pol nazaj) sem takoj začela čekirat članke, med drugim sem si pridno sprintala 1. in tudi 2. del vsega tega, jih imam še sedaj spravljene. Poleg tega pa, cel članek sem brala med kosilom, da bi razsvetlila starce .. haha, dobri stari časi =)

 5. veliko natega je s temi kremami in res je da smo ženske nagnjene k zavajajočim oglasom kot so kremice proti gubam, celulitu..lep članek

 6. Elow! Sem nova tukaj in že iščem zvezdice, vidim, da je prava euforija tule, hehe…redno berem tale forum samo ste me čisto premamile in sm se kar registrirala, si naredila seznam (nastajal je več kot teden dni) kje bi lahko bile in od prve našla vseh 5*…
  Kakorkoli s temle člankom sem strinjam je zelo dober, tudi nekaj resnice je noter morda ne čiiist vse, sam kar dosti no. Ma se moram še malo poučit o tem in onem ampak v glavnem je dober 😀

 7. Tole bi dala v roke VSAKI ženski, četudi niso vse strokovnjakinje za nego kože, toda najosnovnejše je vendarle treba vedeti. Članek pa ponuja ravno pravšnjo mero potrebnih informacij o tem.

 8. Živjo. Sem nova na forumu in prebrala sem ogromno člankov na temo mastne kože in ogrcev.
  Najbrž ni primerna tema, pod katero komentiram, ampak useeno. Imam zelo mastno kožo, najbolj na T predelu in na sredini lic, kjer se mi pojavljajo zoprni ogrci. Profesorica zdravstvene nege nam je zabičala, da je najprimernejša nega obraza z neodisavljenim milom. Sama že nekaj časa prakticiram to, pa ne zaleže. Uporabljam tudi tonik od afrodite (young&pure) ter si enkrat tedensko naredim aspirinsko masko. Stanje je konstanto isto, le kožo imam mehkejšo. Čez dan se mi vedno pojavljajo ogrci na nosu, ki jih lahko kar stržem, ker so praktično zunaj pore (imam hrapav, masten nos). Prosila bi za nasvete, točno kakšna naj bo moja nega čez cel dan/teden. Prosila bi tudi za priporočila za izdelke, njihovo ceno ter kje jih kupim. Če sem na napačni temi, se opravičujem. Linkov tem ne potrebujem, ker sem prebrala že vse, pa mi nobena ne uatreza 🙁 hvala za odgovore ze v naprej

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj