V poplavi vedno novih sestavin, ki so nekaj časa velik hit, potem pa, kot večina ostalih, utonejo v pozabo, saj jih povozijo nove, ki jih prej ko slej doleti enaka usoda, pogosto pozabimo na izjemne, preverjene, ‘stare’ sestavine, ki jim tako naredimo krivico. Ena izmed njih je vsekakor dobra stara urea.

Kaj je urea?

Urea je eden najboljših vlažilcev kože, ki kožo tudi blago lušči (a manj kot izdelki s kislinami, zatorej dodatna previdnost na soncu ni potrebna), predvsem pa ji daje to, kar si želi vsakdo: to je navlažen, sijoč, mladosten in zdrav videz.

Če vas urea spominja na urin, imate prav: dejansko se nahaja tudi v človeškem urinu – a brez skrbi, v kozmetični industriji se uporablja sintetično pridobljeno. Prav tako verjetno ni nikogar, ki ne bi že zasledil pitja lastnega urina in uporabe urina kot tonika za kožo; za celjenje ran ipd. Ja, dandanes nam to zveni ogabno, vendar gre za tisočletja staro tradicijo, ki je dandanes tudi znanstveno raziskana in podprta.

Že Azteki in antični Egipčani so prakticirali urinoterapijo. Za ohranjanje zdravja in celo zdravljenje so uporabljali lastni urin, pa tudi za lepotilne tretmaje. V sedemnajstem stoletju so aristokratske Francozinje uporabljale kopeli iz urina, da bi polepšale svojo kožo; mehiški kmetje pa so za zlomljene kosti uporabljali obloge iz urina, ki so ga polulali otroci v skledo z zoglenelo, uprašeno koruzo.

PREBERITE TUDI: Nega suhe kože

Mnogi jo uporabljajo tudi še danes – pravzaprav se čedalje več ljudi, po slabih izkušnjah z uradno medicino in farmacevtsko industrijo oz. njihovimi izdelki, vrača k preverjenim starim metodam ohranjanja in vračanja zdravja in mladosti. Tako tudi uporaba urina na koži ni takšna redkost, kot bi si morda mislili; v obupu nad slabo kožo pa so metodo preizkusili tudi mnogi mladi z aknasto kožo in imeli naravnost neverjetne rezultate.

Ne le, da se jim je izboljšala koža, ki je bila povsem izsušena in poškodovana od uporabe agresivnih izdelkov proti aknam, ampak so jim celo akne izginile, čemur se verjetno lahko zahvalijo antiseptičnemu delovanju uree.

Po krivici pozabljena

Razlog, da je urea malce utonila v pozabo, je med drugim tudi v tem, da jo je ‘povozila’ sicer prav tako izjemna hialuronska kislina (podobna usoda kot ureo je doletela tudi glicerin). A kot velja za vse ostale sestavine, velja tudi za ti dve: ne ustrezajo vsem isti izdelki. Zato mnogi, kljub priljubljenosti hialuronske kisline zadnja leta, prisegajo na ureo, saj jim daje boljše rezultate: torej bolj mladostno, sijočo, zdravo in napeto kožo.

Ena izmed ključnih stvari, da našo kožo ohranjamo kar v najboljšem stanju, je namreč v tem, da je v njej dovolj vlage. Dehidrirana koža ni videti nič kaj privlačno: pusta, utrujena, poudarjene so gubice (ali pa celo nastanejo, četudi jih sicer nimamo), lahko je luskasta – skratka, ne ravno videz, h kateremu bi stremeli.

PREBERITE TUDI: Razlika med suho in dehidrirano kožo

Na srečo obstaja kar nekaj rešitev in ena izmed njih je vsekakor urea, ki je izjemna negovalna sestavina tako za suho kot tudi dehidrirano kožo (pri čemer boste pri suhi koži najverjetneje morali dodati še malce maščobe).

Kako deluje urea?

Urea je izjemen vlažilec, ki nima nikakršne veze s škodljivima konzervansoma imidazolidinyl urea in diazolidinyl urea. Urea je naravna snov, ki se nahaja v zgornji plasti naše kože in je naravni vlažilni faktor (natural moisturising factor (NMF)). NMF ohranja kožo navlaženo, zaščiteno in zdravo. Sestavlja ga pribl. 40 % aminokislin, 12 % natrijevega PCA, 9 % glicerola ter 8 % uree, ki vsi delujejo tako, da nase vežejo vlago. Tako vlaga ostaja v koži.

Zdrava koža vsebuje približno 28 mcg urea na kvadratni centimeter kože; dehidrirani pa lahko upade do celo 50 %; pri bolni koži z luskavico za 40 % in z ekcemom celo za 80 %. Raziskave kažejo, da urea zdravi in blaži stanja kot so ihtioza, seboroični dermatitis, luskavica, kseroza, atopični dermatitis, kontaktni dermatitis, keratoza in celo glivice na nohtih ter druge glivične okužbe.

Naravni vlažilni faktor kože z leti upada

NMF nam z leti upada, zato je s staranjem naša koža videti čedalje bolj uvela, pusta, utrujena, nagubana in dehidrirana. Nanašanje vlažilnih in hranilnih (mastnih) izdelkov sicer do določene mere pomaga in izboljša stanje, a žal pomeni le začasno izboljšanje. Povsem drugačna pa je urea.

Urea deluje tako, da izboljša sposobnost kože, da ustvarja in zadržuje vlago. Ob nanosu na kožo se vpije v zgornje plasti kože, kjer nato zadržuje vlago in celo izboljšuje lastno sposobnost kože, da zadržuje vlago. Tako pomaga tudi pri regulaciji regeneracije celic in pospešuje naravno luščenje in obnavljanje kože; izboljša zaščitno bariero kože oz. jo ohranja zdravo ter celo pozitivno vpliva na mikrofloro naše kože.

PREBERITE TUDI: Z britjem obraza do gladke, mladostne in sijoče kože

V eni izmed raziskav, ki je bila objavljena v znanstveni publikaciji Journal of investigative Dermatology, piše: “Urea je visoko aktivni regulator genov, ki vplivajo na diferenciacijo keratinocitov, sintezo lipidov in proizvodnjo antimikrobnih peptidov, kar skupaj vodi k izboljšani pregradni funkciji permeabilnosti kože in verjetno tudi proti protimikrobni zaščiti.“

V omenjenem članku o izjemni urei je navedeno tudi: “Opaženo zmanjšanje transepidermalne izgube vode po dolgotrajnem zdravljenju z ureo je bilo nepričakovano z vidika keratolitičnih, vlažilnih in prepustnih lastnosti, ki se pripisujejo urei.” In pa: “Čeprav mehanizem delovanja uree v koži še ni znan, študije kažejo, da keratolitični in vlažilni učinki uree, nanesene na kožo, povzročijo razpad vodikovih vezi v poroženeli plasti kože, zrahljanje epidermalnega keratina in povečanje vezave vode.“

Urea namreč stimulira izražanje genov oz. aktivira določene komponente v koži, ki jo ohranjajo zdravo. Urea tako pospeši nastajanje filagrina, ključne beljakovine, ki kožo ohranja v ravnovesju (uravnava epidermalno homeostazo). Prav tako pomaga krepiti obrambni mehanizem kože in maščobno pregrado ter regulira cikel celic, da se te odstranijo s kože, ko je čas za to, ter uravnava ravnovesje koristnih bakterij na koži. Nekatere raziskave so pokazale, da je urea zato v pomoč tudi pri aknasti koži, saj jo vlaži, ne povzroča dodatnih nečistoč in celo pomaga pri odpravi aken.

Povezava s suho kožo

Kot razloženo že v članku Suha koža, je problem suhe kože v tem, da zaradi pomanjkanja maščobe tudi vlage ne more zadrževati in postane izsušena, razpokana, srbeča, lahko celo bolna (ekcemi, dermatitisi ipd.). Vlaga se namreč zadržuje v koži s pomočjo mastnega zaščitnega filma (sebum) ter snovi, ki nase vežejo vlago, med katere sodi tudi urea (poleg hialuronske kisline, mlečne kisline in aminokislin). Premalo uree v koži vodi v pomanjkanje vlage v koži, ta pa v zategovanje, hrapavo in grobo površino kože, luščenje in razdraženost.

PREBERITE TUDI: Kako odpraviti luske suhe kože?

Raziskave so pokazale tesno povezavo med ekstremno suhimi stanji kože kot so ihtioza, luskavica in ekcemi ter občutno premalo uree v koži.

Učinki uree na kožo

Intenzivno vlažilno delovanje

Deluje na dva načina: 1. zadržuje vlago v koži in 2. vsebuje veliko vlage, zaradi česar zmanjšuje količino vode, ki jo koža izgublja. Kot že omenjeno, je razlog za bolno, suho kožo, pomanjkanje uree v koži, kar vodi v zategovanje (občutek premajhne kože), luskav, utrujen in pust videz kože. Ker je urea tako močno vlažilna, pomeni pravo olajšanje za suho kožo.

Na molekularni ravni uravnava strukturo aminokislin in polipeptidov v koži, kar je zelo pomembno za ohranjanje vlažnosti kože. Raziskave so pokazale direktno povezavo med vsebnostjo vode in aminokislin v naši koži – in sicer bolj, kot je koža dehidrirana, manj aminokislin vsebuje.

Izboljšuje zaščitno funkcijo kože

Urea izboljšuje proces obnavljanja kože, s čimer izboljšuje njeno zaščitno funkcijo ter jo tako ohranja mladostno, napeto in zdravo.

PREBERITE TUDI: Njegova visokost, vitamin C

Deluje kot blag naravni luščilec

Urea je naravni luščilec kože in ima izjemno keratolitično delovanje. To v kombinaciji z vlažilnim delovanjem ustvari res neverjetne učinke na koži, ki je videti bolj gladka, napeta in sijoča.

Skupaj z mlečno kislino, ki se prav tako že naravno nahaja v zgornjih plasteh naše kože, učinkovito odstranjujeta odmrle celice s površine kože; izboljšujeta obnavljanje ter močno izboljšata sposobnost zadrževanja vlage v koži. Tako je nova koža, ki nastaja, dejansko bolj zdrava.

Urea je izvrstna tudi za odstranjevanje razpokane, zadebeljene kože na stopalih (in kolenih in komolcih, kjer se nekaterim tudi rada dela), vendar mora v tem primeru biti visoka koncentracija – izdelek jo mora vsebovati vsaj 20 % do 40 %.

Blago anestetično delovanje

Urea deluje na koži tudi kot blag lokalni anestetik, kar je še posebej dobrodošlo pri ekstremno izsušeni ali bolni koži, ki jo spremljajo srbečica ali celo bolečine zaradi vnetij. Zato je nadvse primerna tudi za nego občutljive kože.

Izboljša prepustnost kože

Raziskave so pokazale, da s tem, ko odstranjuje odprle celice s kože in izboljša vlažnost kože, se tudi ostale negovalne sestavine bolje vpijejo, zaradi česar bolje delujejo.

PREBERITE TUDI: Ali alfa in beta hidroksi kisline res tanjšajo kožo?

Zaključek

Temeljni lastnosti uree sta torej intenzivno globinsko vlaženje kože ter keratolitično delovanje, kar pomeni odstranjevanje odmrlih celic z vrhnje plasti kože. Ob redni uporabi koža že v kakem tednu dni postane intenzivno navlažena, bolj gladka, mehka in sijoča, kar vse prispeva k bolj mladostnemu videzu. Dolgoročno uporaba uree kožo ohranja zdravo, kar je prav tako ključno, da ima koža mladostni sijaj in manj gubic; kozmetični izdelki se bolje vlijejo in tako bolje učinkujejo; koža pa postaja bolj odporna na zunanje dejavnike. Urea je torej vsekakor sestavina, ki bi jo bilo priporočljivo vključiti v vsakodnevno nego kože.

PREBERITE TUDI: Mandljevo olje, zaklad za naravno nego kože in las

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj